USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Востаннє написав 28 січня, просив помолитися, а наступного дня загинув: спогади про Героя з Волині

27 Березня 2023 08:04
19 березня в селі Осівці попрощалися із 36-річним воїном – Чопом Михайлом Федоровичем, який героїчно поліг на Донеччині наприкінці січня.

Спогади про загиблого волинянина опублікувала газета «Полісся».

Народився і виріс Михайло в Осівцях, поблизу мальовничого озера. Тому любов до прекрасного плекалась у ньому змалечку. І не тільки риболовля цікавила юнака. Батько був лісівником, тож не раз доводилось йому допомагати. Так поступово перейняв від нього навики роботи із саджанцями, прорідженням кущів, щепленням плодових дерев. Ба, більше, мав до того неабиякий талант і, так би мовити, легку руку. Тож згодом вже й люди почали його кликати для облагородження своїх насаджень. Свій хист хотів застосувати у відповідній справі – як і тато стати лісником. Однак рано осиротів, пішов в армію. А там вже було не до науки – треба було якось давати раду у самостійному житті, шукати заробіток. Хоча його й підтримували старші за нього ще семеро сестер і братів. Як наймолодший у родині зостався у батьківській оселі, у 22 роки одружився на 18-річній односельчанці. Попри молодечий вік подружжя взялося вправно господарювати, з часом народили двох діточок – донечку й синочка. Не раз споминав Михайло: шкода, що його мама так і не побачила, яку він їй невістку знайшов, вона б пораділа за нього.

Чоловік був придатний до всього: і змайструвати щось, і постригти когось міг, і зготувати смачну вечерю, і розрадити чиєсь горе... У мирному житті заробляв виконанням ремонтних та будівельних робіт. Допомагав оновлювати й місцевий храм, який за покликом душі завше відвідував.

«Зблизились із Михайлом у духовному спілкуванні з 2014 року, коли тільки-но оголосили воєнний стан й він вперше одягнув на себе військову форму як захисник України. Це, певно, був перший мобілізований чоловік на два сусідні села. Кілька місяців працював у нашому військкоматі, якраз на свято Михайла його забрали вже у військову частину, потім на Рівненський полігон... На передову тоді він не потрапив, за рік був демобілізований», – пригадує про свого прихожанина й краянина отець Сергій Приходько.
На початку березня 2022 року Михайло Чоп знову подався до війська боронити українську землю. Напередодні новорічних свят прийшов додому у відпустку.
Тоді рідні востаннє його обійняли. У січні під час виконання бойового завдання у складі 7-го прикордонного загону боєць потрапив під ворожі обстріли поблизу Соледара.

«Востаннє він написав мені 28 січня, що з побратимами виїжджає на позиції, просив помолитися за всіх них. Бо молитва підтримує їх там морально та духовно. А наступного дня він загинув», – каже священнослужитель, який усіляко підтримував земляка та його родину.

Майже два місяці минуло, поки воїн знайшов вічний спочинок на рідній землі. Для дітей та дружини Тетяни він назавжди залишиться люблячим татом та чоловіком, завжди усміхненим, із теплим сяйвом в очах. Його не стало не лише для сім’ї, його не стало для всього села, у кожному куточку якого лишився від Михайла слід життя.
Як ми писали, про загибель Михайла Чопа стало відомо 17 березня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Всезнайко Показати IP 27 Березня 2023 20:55
Царство небесне! Він був порядним прихожанином церкви УПЦ, проти якої зараз гоніння.
Людмила Показати IP 28 Березня 2023 10:37
Вічна пам'ять Герою. До чого тут гоніння? Майте совість. Загинув воїн. А тут знов про мп.. ..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus