USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На вулицях Луцька вручають повістки: чи законно це?

24 Червня 2022 15:45
На головній пішохідній вулиці днями Луцька роздавали повістки у військкомат. Очевидці кажуть: люди у військовому перепиняли чоловіків, просили документи і на місці виписували «квитки на війну».

Про те, що це за повістки та чи законна процедура, йдеться у сюжеті 12 каналу.

Днями військовослужбовці «ловили» чоловіків на Лесі Українки. Це журналістам розповіли люди, які щоденно працюють на цій вулиці.

У військкоматі інформацію підтверджують: повістки на вулицях і дійсно роздають. І пояснюють це просто.

«У нас триває загальна мобілізація усіх громадян, які перебувають на військовому обліку, від 18 до 60 років», – каже начальник пресслужби Волинського обласного територіального центру комплектування на соцпідтримки Анатолій Маринюк.

Єдине, повістки, які вручають на вулицях, певнить Анатолій Маринюк, – не бойові.

«При врученні повістки не означає автоматичне відправлення вже завтра на фронт, у зону бойових дій. Є різні типи повісток», – пояснює Анатолій Маринюк.

Читати ще: Мобілізація в Україні: які бувають повістки та де їх можуть вручати

Для уточнення даних, на медкомісію, на призов до Збройних сил України і повістка «з’явитися з речами». Нині ж, певнять у військкоматі, здебільшого роздають першу.

«Це просто виклик до територіального центру, щоб уточнити певні дані тих громадян, які перебувають на обліку», – стверджує начальник пресслужби.
Бо багато чоловіків, певнить Анатолій Маринюк, роками не заходили у військкомат. За ті роки вони вже можуть мати трьох дітей, бути непридатними до військової служби тощо. Тому повістка, вручена на вулиці, – лише спосіб з’ясувати, хто ще може воювати.

«Щоб нам потім було менше роботи. Уточнюємо, щоб вже ми знали, що він придатний чи непридатний, має підстави на відстрочку чи не має», – каже Анатолій Маринюк.

Чоловіку Євгенії намагалися вручили повістку на блокпосту.

«Попросили дати документи на підтвердження його особи. Взяли ці документи, віднесли їх у намет і покликали його», – розповідає Євгенія.

Євгенія – юристка. Знаючи, що відбуватиметься, пішла в намет разом із чоловіком.

«Чоловік у військовій формі виписує повістку таким чином, що в нього вже є готовий підписаний бланк, і, маючи документи мого чоловіка в своїх руках, він починає вписувати його ім’я», – розказує юристка.

Це, певнить вона, незаконно.

«Її можна вручити будь-де. Єдиний нюанс: повістка – це офіційний документ, який вручається вже заповненим. Тобто законом не передбачена процедура, за якої ідентифікують людину на вулиці і починають вписувати її ім’я. Ні. Це документ, який вручають вже особі особисто з вписаним ім’ям», – вважає Євгенія.

Тобто, за словами юристки, повістки мусять виписати у військкоматі, а не у вас на очах.

«Повістка має бути вже заповнена, коли її вручають. Є дуже низька ймовірність, що вам можуть вручити повістку на вулиці. Тому що ця людина має бути впевнена, що ви маєте бути саме на вулиці, проїжджати саме цією трасою», – стверджує Євгенія.

Коли ж військовослужбовцю донесли всі ці аргументи, він знищив повістку.

«Чоловік на блокпосту погодився цю повістку знищити: просто порвав її в нас на очах, відтак наші права не були порушені», – зауважила жінка.

Євгенія наголошує: якщо виникає така ситуація – мовчати не треба.

«Краще викликати поліцію, попросити кількох свідків засвідчити те, що людина виписує вам повістки, взявши ваші документи до рук, і таким чином зафіксувати правопорушення», – каже юристка.

А ось Анатолій Маринюк говорить інакше. Певнить: у цьому ніякого правопорушення немає.

«Згідно із законодавством, вручення повісток відбувається після встановлення особи... Відповідно, після уточнення їхніх даних встановлення особи може бути виписана повістка», – вважає він.

Аби зрозуміти, на чиєму боці правда, журналісти звернулися до ще одного правозахисника.

«Деякі юристи кажуть, що не можуть. Але реально, якщо відкрити й подивитися, то ніде не написано, що такого не можна робити. Самі військові кажуть: якщо не написано, то ми вписуємо. Немає якогось порядку виписування повістки, що вона має виписуватися в кабінеті, конкретно вказувати прізвища і так далі. На мій погляд, можна», – висловився адвокат Артур Мартиросян.

Натомість у військкоматі кажуть: поки є ті, хто буде шарахатися повісток на вулицях, доти їх будуть роздавати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Андрій Показати IP 24 Червня 2022 16:26
А бариг брокерів усіх перевірили? Знаю усі вони відкуплені, в декого навіть документи знищені в воєнкоматі. Чи їх не можна зачіпати???
лучани Показати IP 24 Червня 2022 16:40
заповнювати вже підписаний бланк є незаконно. Спочатку заповнюють ,а потім уповноважена особа підписує та ставить печатку.
Права людини Показати IP 24 Червня 2022 16:54
У цій країні закон, як дишло. Куди повернули-туди й вийшло...па-па!
Іван Показати IP 24 Червня 2022 17:23
Нехай Маринюк розкаже громаді, скільки повісток вони вручили тимчасово переміщеним особам. Вони, ці 140-кілограмові бики заполонили місто (їх легко впізнати: в шортах "в пальмочку", з обвислими животами і зі страшним, печерним татуюванням), вигулюють своїх утриманок, сидять в барах, в скверах і парках, смокчуть синтетичне пиво. Це в той час, коли на війні гинуть сільські чоловіки, відірвані від плуга, від дітей (почитайте "похоронки")!!! Воювати повинні всі, як в Ізаїлі. Тільки так ми захистимо Вітчизну.
Taras до Іван Показати IP 24 Червня 2022 20:25
Я так розумію ви це з фронту написали?
Вільна людина до Іван Показати IP 24 Червня 2022 20:44
Не тобі, убогому, вирішувати за когось, що і хто кому повинен. Кожна вільна людина сама вирішить, як їй жити! Зрозуміло?
Анонім Показати IP 24 Червня 2022 17:31
Чому не вручають повістки прокурорам,суддям, митникам,депутатам різних рівнів? Є багато чиновників, начальників різних в МВС , які також горобцям дулі дають на своїх посадах,а зарплати немалі отримують. Їх усіх так забагато розвелось на душу населення, людям вже важко утримувати добробут цих пристосуванців. Від держави вони мають найбільше - чудові зарплати, гарні пенсії, пільги, дерибан земельних ділянок, хабарі, державні квартири - вони мають бути найбільш вмотивовані для захисту держави,але як завжди вони чомусь є недоторканими. Прикордонники на кордоні з ЄС зараз тільки ті, хто є наближеними до когось зверху - місце для відсиджування. Крім того чого не захищають демократію Порошенко, Аваков,Яценюк, Тягнибок, Луценко і сини цих добродіїв , деякі з них мають вже бойовий досвід.
скептик до Анонім Показати IP 24 Червня 2022 19:49
то все шл"хи народу, патриції, брахмани. а воювати повинні плебеї, смерди, шудри. так у світі повелося
Правда Показати IP 24 Червня 2022 19:15
Тобто ці "дармоїди" в совітських військоматах з добрячими зарплатами на 8 році війни не мають повних реєстрів військовозобовязаних...чим ви там займалися,папірчики перекладали...а може трохи пора на передову,ви ж "офіціри",а вашу роботу зроблять декілька професійних хлопців,а може і дівчат...і які мають носити документи перехожі поза комендантською годиною...дуже багато питань,а ще більше бардаку,може вже пора працювати....пора вже на світязькі пляжі,за одно і засмажите свої кирдюки...
скептик до Правда Показати IP 24 Червня 2022 19:54
недарма кажуть, що пани чубляться, а в хлопів лоби тріщать
ABC Показати IP 25 Червня 2022 16:28
А якщо у мене немає із собою документів? Як тоді вони встановлять мою особу, щоб виписати повістку? Викличуть ментів і повезуть у відділок?
Водій до ABC Показати IP 25 Червня 2022 16:45
Саме так! В нас воєнний стан і кожен громадянин має мати при собі документи, що посвідчують особу!
Вова до Водій Показати IP 27 Червня 2022 07:01
То я по селі маю ходити з документами?)Советський дебілізм. А як я йду на пробіжку,мені їх в труси запхати?,чи на став купатися,в пакетик і собою?
Микола Показати IP 25 Червня 2022 18:53
Вручається повістка людині яка перебуває на обліку, а якщо людина знята з обліку...Знайшли адвоката Мартиросяна який програв всі суди відносно себе
Дарина Показати IP 26 Червня 2022 09:50
Цікаво, а своїм синам вони по виписували повістки???
Кіт Степан Показати IP 28 Червня 2022 09:57
Нічого страшного в повістці не має. Особисто через декілька днів, після початку прийшов у воєнкомат, дав свій номер. Усіх чоловіків чекає це...петляти не вийде... Відразу про це знав, комусь раніше, комусь пізніше прийдеться йти на фронт... Єдине що підхарює, що на фронт йдуть переважно хлопці з простих сімей...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus