USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Втричі дорожче, ніж у Польщі: перепис населення в Україні оцінили в 7,3 млрд грн

23 Вересня 2021 08:14
В Україні з коштів державного бюджету можуть витратити 7,3 млрд грн на перепис населення, який заплановано на 2023 рік. Це майже втричі дорожче, ніж анкетування у Польщі.

Зокрема, вже наступного року на підготовку до перепису пропонується витратити від 400 млн грн до 1,7 млрд грн. Відповідні витрати Кабінет міністрів заклав у проєкт бюджет на 2022 рік, повідомляє Forbes.

Водночас у Польщі уряд передбачив на підготовку й проведення анкетування 98 млн доларів або 2,6 млрд грн. Чисельність населення країни приблизно така ж, як і в Україні – 38 млн осіб. Однак на перепис польский уряд витратить майже втричі менше коштів.

Ресурсом для фінансування проєкту в Україні може стати закон № 5600 про зміни до податкового кодексу. Однак, якщо депутати не схвалять збільшення оподаткування, то кошти залучатимуть з інших джерел.

Найбільше грошей, за підрахунками Державної служби статистики України, піде на оплату праці тимчасового персоналу, який збиратиме дані та опрацьовуватиме їх. Зокрема, йдеться про суму у 5,1 млрд грн.

Для проведення перепису планують залучити майже 100 тисяч працівників. За попередніми розрахунками, середньомісячна зарплата залучених до перепису осіб становитиме 8,6 тисячі грн.

Інша велика стаття витрат – оновлення серверів Держстату, розробка програмного забезпечення та закупівля планшетів. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що робоча група має намір максимально перевести процес в онлайн-режим.

Перепис населення в Україні планують провести ще з 2011 року. Але незважаючи на те, що ООН рекомендує проводити перепис кожні десять років, український перепис постійно відкладався – через економічну ситуацію, війну та коронакризу, пише Обозреватель.

Що дізнаються під час перепису:

– чисельність населення України;

– кількість мігрантів і внутрішньо переміщених осіб;

– матеріальне становище українців, їхні джерела доходу;

– родинні зв’язки українців.

Очікується, що Всеукраїнський перепис населення в 2023 року відбудеться на основі використання даних національних реєстрів.

Під час першого й єдиного перепису населення України в 2001 році переписувачі обходили домівки жителів країни з паперовими бланками, які пізніше оцифровували, а згодом аналізували. До національного анкетування тоді уряд залучив 250 000 тимчасових працівників й витратив 135 млн грн (близько $25 млн). За його результатами, населення України становило 48,5 млн осіб.

Цього разу всі українці та іноземці з постійним місцем проживання зможуть пройти анкетування онлайн. Решта населення повинна буде відповісти на запитання опитувачів, які обходитимуть квартири й будинки. У кожного з опитувачів на руках буде електронний планшет.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ира Показати IP 23 Вересня 2021 08:47
Кто б сомневался... Воруют все! Но еще не все нажрались. Впереди планеты всей.
Олег Показати IP 23 Вересня 2021 10:36
Які, нах, 7,3 млрд??? Це все легко можна організувати безкоштовно, залучивши волонтерські служби і спонсорів.
Элементарно, Ватсон Показати IP 23 Вересня 2021 12:09
Каждый год минус миллион. Итого : 22 в остатке. И деньги съэкономим.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus