USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Вибори президента у Білорусі: бюлетені виносять через вікна, проблеми з інтернетом та кілометрові черги

9 Серпня 2020 19:31
У Білорусі сьогодні, 9 серпня, – основний день голосування на виборах президента. До цього було п’ять днів дострокового голосування – з 4 по 8 серпня.

Водночас мешканці Білорусі та журналісти, які висвітлюють перебіг виборів, повідомляють про проблеми з інтернетом, передає Детектор Медіа.

Настоящее время зазначає, що поспілкувалось зі своїм кореспондентом лише телефоном, тому що мобільний інтернет не працює. Кілька експертів, з якими спробував зв’язатися телеканал, не змогли вийти на зв’язок через перебої в роботі домашнього інтернету.

Видання Onliner повідомляє, що не працюють популярні VPN-сервіси, в деяких магазинах з’явилися оголошення про можливі технічні збої в роботі терміналів.

Кореспонденти Медіазони в Білорусі розповіли про перебої в роботі мобільного та проводового інтернету в операторів ByFly, MTS, Life, «Космос ТВ».

У компанії «Белтелеком» заявили, що проблеми зі зв’язком з’явились нібито про «перевантаження каналів через зарубіжний трафік».

«Поки не можемо визначити, генерують його люди або машини, – зараз працюємо над цим», – зазначив представник компанії.

У Міністерстві зв’язку Білорусі на запит російського «РИА Новости» щодо ситуації з інтернетом порадили звертатись у понеділок, тому що сьогодні вихідний.

Ще 5 серпня правозахисні організації, які працюють над припиненням практики відключення інтернету, закликали уряд Білорусі та президента Олександра Лукашенка забезпечити відкритий та безпечний доступ до інтернету під час президентських виборів 9 серпня 2020 року.

Як передає Бабель, сайт Центральної виборчої комісії Білорусі припинив свою роботу в розпал президентських виборів. Станом на 16:45 до сайту неможливо отримати доступ.

Зазначимо, що опозиція у Білорусі запустила альтернативний підрахунок голосів виборців – «Голос». Громадян закликали фотографувати бюлетені та надсилати фото на певний інтернет-ресурс. Згодом стало відомо, що посилання на сайт переправляє користувачів на фішинговий сайт, тому проєкт змінив адресу в інтернеті.

Через заплановане фотографування бюлетенів, підозрюють в опозиції, на деяких виборчих дільницях кабінки для голосування зробили такими, що закривають лише з трьох сторін – тобто можливо бачити дії того, хто стоїть всередині. На це поскаржилися наглядачі на виборах, водночас глава ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина заявила, що такі кабінки відповідають міжнародним нормам і ніде не прописано, що вони мають закривати виборця з усіх боків.

Станом на 16:00 явка виборців становила 73,4%. Водночас як у Білорусі, так і на закордонних дільницях, фікусують кілометрові черги з виборців, які ще не проголосували. На одну з дільниць Мінська у черзі очікують близько 2000 людей.
При цьому в ЦВК такі черги називають «результатом провокацій».

Зазначимо, що з учорашнього вечора до Мінська стягують військових. Вдень 9 серпня мешканці зафіксували колони військової техніки, яка прямувала до столиці. Згодом з’явились світлини, що в центрі Мінська знаходяться численні автобуси із правоохоронцями, підтягуються безліч автозаків, водометів, причепів із колючим дротом, передає Настоящее время.
Також у соцмережах масово з’являються відео затримань омонівцями із закритими обличчями та співробітниками у штатському людей на вулицях, у дворах будинків, декого заставляють вийти з машини та затримують просто на дорозі.

Правозахисний центр «Вясна» заявив про затримання щонайменше 30 спостерігачів на дільницях на сьогоднішніх виборах.
У день виборів президента Білорусі в мережі опублікували відео з виборчої дільниці № 17 в Радянському районі Мінська. На ньому можна бачити жінку, яка драбиною вибирається з другого поверху будівлі, тримаючи в руках документи. Як повідомляє УНІАН з посиланням на TUT.by, дільниця розташована в будівлі школи. Голова комісії Сергій Мосейкін заявив журналістам, що причиною «вилазки» стали двері, що заклинило. «Суть в тому, що просто заклинило двері. Всередині була жінка – секретар комісії. Піднялася певна паніка, адже їй потрібно ставати до своїх обов’язків», – пояснив він.
Нагадаємо, жодні вибори президента країни (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
думка Показати IP 9 Серпня 2020 19:58
Бацька не дасть перетворити країну в черговий американський анклав!
Ха ха ха до думка Показати IP 9 Серпня 2020 20:19
Він Білорусь вже продав пині, за газ, нафту, млрд. $ кредитів. Продав.
факт Показати IP 9 Серпня 2020 20:26
Екзітпол - Лукашенко майже 80% - Майдан не пройде!
Вова до факт Показати IP 10 Серпня 2020 00:12
Майдан не спинити! Всі на майдан! Хто не скаче той москаль!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus