USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Вирішили пригнати авто з Польщі? Що для цього потрібно*

19 Вересня 2018 16:42
Вибір та купівля автомобіля - питання не одного дня. Необхідно переглянути всі варіанти, порівняти ціни, характеристики та ін. Та зважаючи на те, що рівень життя в нашій країні бажає бути кращим, люди перш за все звертають увагу на вартість автомобіля.

Звичайно, хочеться придбати якісний товар за невелику ціну. Тому більшість починає з вивчення пропозиції ринку вживаних іномарок, де зібралися такі авторитетні гравці як Passat B5 Opel Vectra B, MB E-Class, цей легендарний BMW 730 та багато інших. Тут їх можна придбати з гарантованою знижкою до 30-40% порівняно з новими авто. Та, як не крути, ціна автомобіля у хорошу стані, хай навіть і б/в, буде відповідною. Тому багато українців розглядають можливість купівлі авто за кордоном. Найчастіше вибір припадає на нашого сусіда - Польщу. Як це відбувається? Чи просто це? Погляньмо.

Почнемо з того, що існує 2 варіанти придбати авто за межами держави:

- за допомогою посередника. Це простий, але досить затратний спосіб перегону авто з Польщі. За послуги доведеться заплатити від кількох сотень до кількох тисяч євро, в залежності від типу машини, її ціни та об”єму роботи виконавця (наприклад, якщо він займається розмитненням). У цьому випадку, все що вам потрібно зробити - заплатити гроші та дочекатися авто з пакетом документів;

- самостійно. Так буде дешевше ніж у випадку з посередником. Спочатку обираєте автомобіль на польських сайтах. Потім, якщо вас все влаштовує, укладаєте договір купівлі-продажу. Це нескладна процедура, але потрібно хоча б трохи розуміти польську мову. Всі дані заповнює колишній власник. Зверніть особливу увагу на номери автомобіля. При оформлені договору, постійний польський номерний знак потрібно замінити на транзитний. Дана процедура не займає багато часу. Як правило, протягом 4 - 5 годин власник автомобіля отримує нові номери. Якщо виконати всі ці вимоги, то проблем при проходженні митниці не виникає.

Розраховуємо вартість авто

Розглянемо конкретний приклад. Для розрахунку вартості автомобіля з Польщі візьмемо Hyundai Accent (2011 року, 1.4 літра, бензин), більш детально про який можна прочитати за посиланням. Відзначимо, що подібні обчислення можна зробити самостійно за допомогою будь-якого онлайн-калькулятора розмитнення. Отож:

- дорожні витрати (проїзд до Польщі, паливо на зворотню дорогу, проживання, харчування) - 150 €;

- вартість авто - 3000 €;

- техогляд перед купівлею - 10 €;

- додаткові витрати: транзитні номери, перевірка в поліції - 50 €;

- зелена карта (на 1 місяць за максимальними розцінками МТСБУ від 31.05.17) - 40 €;

- розмитнення:

1) мито (7.3%) - 219 €;

2) акциз (0,063€ за см3) - 88 €;

3) ПДВ (20%) - 661 €;

4) податок в пенсійний фонд (3%) - 99 €.

Зауважте, вартість розмитнення залежить від віку авто. Тобто, якщо машина зібрана після 01.01.2010, то на неї не буде розповсюджуватися знижений акцизний збір, а його повний розмір робить пригін авто з-за кордону нерентабельним. Нагадаємо, що такий пільговий акциз діятиме лише до кінця 2018 року.

У сумі всі витрати становлять - 4,317 €.

Аналогічний автомобіль на вторинному ринку України коштує близько 9 тисяч євро. Вигода очевидна.

Чи можна не розмитнювати?

Офіційно у власника є 10 днів, щоб вирішити митні питання на території України. Однак є і певні лазівки в законі. Відповідно до міжнародних договорів та інших нормативних актів:

- якщо власник знаходиться на консульському обліку іншої держави, він може пересуватися по території України на нерозмитненому авто до 60 діб;

- якщо співвласником авто виступає іноземець, який видав відповідне доручення, машину необхідно зареєструвати в органах МВС без розмитнення. Такий спосіб дозволяє експлуатувати машину на території України протягом 1 року, з подальшою пролонгацією на кожен наступний рік, шляхом виїзду і в'їзду в країну;

- якщо транспорт зареєстрований на іноземну компанію, використовується в комерційних цілях, а фактичний власник є співробітником даної фірми (має трудовий договір), то термін експлуатування складає 1 рік. Умови продовження цього терміну такі ж, як і в попередньому пункті.

Останні два пункти хоч і є легальними, з точки зору прямого трактування законів, фактично, їх використання досить ризиковане, та може призвести до значних втрат часу і грошей. У гіршому випадку- автовласник повинен бути готовий до сплати штрафу, розмір якого може в рази перевищувати вартість автомобіля.

Виходячи з цього, вибір завжди залишається за вами. Необхідно лише точно розуміти всі можливі ризики, щоб купівля автомобіля з-за кордону була не лише вигідною, але й безпечною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ЕДл Показати IP 19 Вересня 2018 16:48
Для чого нам бляхарська схема яку ви висвітлюєте тут???
БОС до ЕДл Показати IP 19 Вересня 2018 17:31
Щоб ти прочитав і своїми курячими мозгами розкинув
User Показати IP 19 Вересня 2018 17:46
Дожилися. Сайт "Волинських новин" прямо публікує інструкцію, як порушити закон і обманути державу. Браво! І хтось ще тут буде розказувати, що політики такі-сякі, крадуть і брешуть? Так наші люди є такі самі, ці політики ж не з Марса прилетіли. І ми точно заслуговуємо на ту владу, яку зараз маємо.
1 до User Показати IP 19 Вересня 2018 19:46
Президент однієї країни взагалі гроші в офшори виводив чи хотів виводити щоб податки не платити но вчасно це виявили. То про шо ти ниєш?
Патріот до User Показати IP 20 Вересня 2018 02:37
Нічого подібного! Сайт "Волинських новин" не публікує інструкцію, як порушити закон і обманути державу.Це все законно!Журналіст керується законом про розмитнння іноземних автомобілів.В законі так і написано як написав журналіст у даній статті.Візміть самі перевірте і прочитайте!А потім вже робіть висновки.Якби було б протизаконно то менти забирали б машини на штраф майданчики,а так ніхто не забирає і їздять на польських і литовських номерах!А поскільки автомобілів на іноземній реєстрації мільйони то всіх штраф майданчиків не хватить в нашій країні щоб ці всі машини помістилися!
User до Патріот Показати IP 20 Вересня 2018 12:03
"- якщо співвласником авто виступає іноземець, який видав відповідне доручення, машину необхідно зареєструвати в органах МВС без розмитнення." - Хоч одна євроб*ляха зареєстрована в МВС з отриманням тимчасових номерів? Ні. "- якщо транспорт зареєстрований на іноземну компанію, використовується в комерційних цілях, а фактичний власник є співробітником даної фірми (має трудовий договір)" - Хоч один "євробл*ях#р" є реальним співробітником реальної фірми? Ні. А взагалі цих хитрозроблених не чіпають тільки тому, що в наступному році вибори і лохторат, який не який, Петі ну дуже потрібен. А минуть вибори, і тоді побачимо, вистачить у нас шротів для металобрухту, чи ні. )))
qwerty до User Показати IP 20 Вересня 2018 16:05
Якщо такий закон і приймуть то власники 3 мільйонів евро авто і хоча б один член сімї, а це вже 6 мільйонів чоловік при 41 мільйонові людей в країні, думаю зроблять файний майдан.
spectator Показати IP 19 Вересня 2018 18:00
Розглядалось авто 2011 року, а ви написали, що "якби машина була випущена після 01.01.2010, то сума всіх зборів була б значно меншою." Дивина...
Волинянин Показати IP 19 Вересня 2018 21:19
Де так розмитнюють??? Що за розрахунки акцизу та мита? Прорахуйте будь ласка AUDI A6, 2013 рік, 125кВт, седан.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus