USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Витік секретних документів спричинив кризу у відносинах між США і союзниками, – ЗМІ

11 Квітня 2023 09:44
Американські високопосадовці намагаються заспокоїти розчарованих і збентежених союзників з Європи, Близького Сходу і Києва після витоку секретної інформації про війну в Україні та інші глобальні проблеми.

Про це Politico з посиланням на чотири джерела, передає УП.

Після того як минулого тижня стало відомо про витік, високопосадовці Держдепу, Пентагону та американської розвідки зв'язалися зі своїми іноземними колегами, щоби заспокоїти їх.

Одне з джерел видання розповіло, що члени «П'яти очей» – розвідувального союзу США, Канади, Великої Британії, Австралії і Нової Зеландії – звернулися до Вашингтона з проханням про брифінги. Запити було надіслано окремо до Офісу директора Національної розвідки, ЦРУ і ФБР. Наразі відповіді вони не отримали.

Тим часом офіційні особи в Лондоні, Брюсселі, Берліні, Дубаї та Києві, пише видання, запитували Вашингтон про те, як інформація опинилася в інтернеті, хто несе відповідальність за витік і що США роблять для того, щоб інформацію було видалено з соціальних мереж, та чи вживає адміністрація Байдена заходів, щоби у майбутньому не було витоків розвідувальних даних.

Станом на ранок 10 квітня американські офіційні особи повідомили союзникам, що адміністрація президента США проводить розслідування і що вони все ще намагаються зрозуміти повний обсяг витоку, повідомили Politico європейські чиновники.

Україна вже давно занепокоєна тим, що інформація, якою вона ділиться зі США, потрапляє у відкритий доступ, пише видання.

«Цей випадок показав, що українці були абсолютно праві щодо цього. Американці тепер винні українцям. Вони мають перепросити і компенсувати збитки», – сказав один з європейських чиновників.

Читати ще: Україна змінила військові плани через витік у США, – ЗМІ

«Ця історія призвела до кризи у відносинах США з їхніми союзниками, порушуючи питання про те, як Вашингтон виправлятиме те, що офіційні особи в усьому світі вважають одним з найбільших публічних провалів американської розвідки відтоді, як WikiLeaks опублікував мільйони чутливих документів з 2006 до 2021 року», – відзначає Politico.

«Спосіб витоку і зміст дуже незвичайні. Я не можу пригадати часів, коли був би такий витік і такий широкий спектр достовірної інформації, яку було просто викладено в соціальні мережі, а не як файли Сноудена, які спочатку проаналізувала група журналістів», – розповів колишній аналітик американської розвідки, у компетенції якого було російське питання.

Високопоставлений американський чиновник заявив виданню, що лише на найвищому рівні уряду США обговорюють, як упоратися з витоком інформації. Навіть ті високопосадовці, які працюють над політикою щодо України, Росії та країн, згаданих у документах, станом на 9 квітня не знали, як адміністрація президента реагуватиме на витік.

Читати ще: В ОП заявили, що злиті в мережу матеріали про український контрнаступ – підробка РФ

«Я не маю жодного уявлення про план. Сам хотів би знати, як ми будемо діяти», – сказав інший високопоставлений американський чиновник.

Водночас, відзначає видання, високопоставлений український парламентар заявив, що витік «не розглядають як велику проблему».

Утім, за словами одного з європейських чиновників, витік інформації спричинив обурення серед посадовців у вищих ешелонах національної безпеки України.

«Хоча документи датовані і, ймовірно, не мають безпосереднього впливу на бойові дії, публікацію інформації було сприйнято всередині країни як ганьбу і потенційна довгострокову проблему для українського військового командування», – пише Politico.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus