USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Вийшов із клубу і зник: у Польщі понад рік не можуть знайти 23-річного українця

11 Вересня 2021 20:00
У Польщі 15 місяців тому зник безвісти 23-річний українець Владислав Щур. Польська поліція запевняє, що хлопець стрибнув у річку і потонув, однак надати батькам Влада чіткі докази цієї версії вони не можуть. Мама вважає, що правоохоронці недбало поставилися до розшуку їхнього сина, і вірить, що його знайдуть, пише OBOZREVATEL.

Вийшов із клубу і зник

Владислав Щур зник 13 червня минулого року. До того моменту він уже шість років прожив у Польщі, легально працював у галузі маркетингу.

Напередодні дня зникнення, 12 червня 2020-го, Влад із двома друзями ввечері пішов у кафе. Хлопці давно не бачилися, саме закінчився карантин.
«Приблизно о 10 годині вечора один з його знайомих запросив Влада приєднатися до їхньої компанії в нічному клубі. Вони пішли. Хлопці засиділися. Близько 7 години ранку вже друг сина пішов із клубу, а Влад ще залишився фактично з малознайомими людьми, друзями друзів», – розповідає про події того дня мама Влада Ірина.

Вже вдень його товариш почав дзвонити Владу, але він не відповідав. Тоді він підняв друзів, з якими залишився українець, але ті не могли сказати, де Влад. За початковою інформацією, Влад пішов із клубу о 9 ранку без речей. Тільки в неділю 14 червня близький друг українця подзвонив батькам і повідомив, що хлопець зник.

Хлопці спробували написати заяву в польську поліцію, але там її не прийняли під приводом, що це повинні зробити родичі.
«Хлопці звернулися до мера міста, після цього у них прийняли заяву. Ми зі свого боку були впевнені, що сина могла затримати поліція, оскільки він був без документів, але в понеділок нам повідомили, що в жодному відділку, ні в лікарнях, ні в морзі його немає. Ми терміново виїхали на машині в Польщу. Була пандемія, нікого не пускали, ми простояли 16 годин на кордоні і добралися вже у вівторок. Тоді дізналися, що з’явилося якесь відео з віддаленого острова, на якому видно, що людина підходить до річки і стрибає у воду», – розповідає Ірина.

На відео нічого не розібрати, а тіла не знайшли

Ірина з чоловіком переглянули відео. Кажуть, що знято воно було з віддаленого острова, і все, що на ньому є, – це якась тінь людини, яка стрибає у воду. Впізнати, Влад це чи ні, – неможливо. Є і ще одне відео, де видно, як людина йде під воду, але, знову ж таки, дізнатися, хто це, немає можливості.

Поліція і водолази оглядали цю річку, але тіла там знайдено не було. Незабаром пошуки припинили через повінь.
«У серпні минулого року я написала лист президенту Польщі. Тоді була організована велика пошукова кампанія, нам надіслали навіть відео. Там було 46 осіб із собаками, човни, ехолоти, два дні прочісували річку протягом 30 км, але так нікого і не знайшли», – згадує Ірина.

Так тривало до вересня 2020 року. Відтоді поліція припинила надавати офіційні звіти про пошук Влада, пояснюючи все таємницею слідства. Батьки розуміли, що правоохоронці просто припинили його шукати.

«Ми розмовляли з експертами, фахівцями. І багато хто нам говорив, що таке відео не є доказом того, що це саме наш син. Немає жодних свідків того, як він стрибав, але ж це центр міста, і була вже 9-та година ранку. І немає тіла сина. Якщо його кудись понесло або він зачепився, то його повинні знайти.

Ми запропонували свої варіанти пошуку. Оскільки минуло багато часу, результату немає, давайте щось змінювати. Наприклад, проводити експеримент, зробити манекен, опустити його у воду і дивитися траєкторію руху. Все це ми виклали вже в другому своєму зверненні до президента Польщі», – каже Ірина.
До польських правоохоронців багато запитань

Батьки Влада були шоковані, коли 1 березня нинішнього року отримали офіційне повідомлення про те, що поліція закрила справу. Вони звернулися до суду, і 18 травня польський суд виніс рішення про те, що розслідування проводилося недбало, і зобов’язав справу знову відкрити. Однак жодної інформації про перебіг розслідування рідним зниклого українця польська сторона не надає досі.

«У справі про зникнення Влада дуже багато запитань. Про те відео я вже говорила. Крім того, коли ми тоді приїхали до Польщі, всі місцеві ЗМІ писали, що на березі знайшли взуття сина. Але його нам так і не показали. Поліція нам показала шматочок відео, де син виходить із бару, а далі протягом п’яти хвилин ніякого відео немає. Потім ще шматок відео, де невідомий стрибає у воду. Чому немає всієї зйомки, чому немає відео, куди пішов син, по якій траєкторії, що сталося. Адже від бару до того місця на річці всього хвилина ходьби. Це зйомки з іншого боку річки, з острова, це міська відеокамера, чому не взяли все відео відразу. Пів року правоохоронці не допитували працівників бару, як так?

Чому iPhone сина опинився у бармена? Хто його приніс, коли, в який час? Теж невідомо. Коли нам повернули цей телефон, ми своїми силами намагалися його розблокувати і відновити інформацію. Ми самі відновлювали польську сім-картку, поліція нам нічим не допомагала. Ми сподівалися, що якщо із сином щось сталося, то він зможе згадати власний номер телефону і подзвонити», – каже мама Влада.
Також дивна історія з найнятим батьками приватним детективом у Польщі, який, незважаючи на підписаний договір, так і не надав батькам жодного звіту про виконану роботу. Чотири рази Ірина з чоловіком писали йому листи, але він не відповідав. Їм довелося подати заяву в суд, щоб детектив повернув сплачені гроші.
«Це дивно, людина ризикує своєю репутацією, повинна повернути гроші, але вона мовчить і нічого нам не говорить», – дивується Ірина.

Батьки Владислава не зневірюються, що їхній син живий.

«Ми чекаємо результатів перевірок, щоб відкинути версію, що наш син потонув. Якщо поліція не буде кидатися порожніми словами, а надасть нам факти, то тоді нехай це стверджують. А якщо у них їх немає, то тоді виникає запитання – чим вони займалися цілий рік? Поки завдання правоохоронних органів – знайти факти, надати звіти, які можна буде проаналізувати. Чому не знайшли людини: бо не шукають, тому що шукають наосліп, не проводячи експерименти. Або є інші причини. А поки все в тумані, робити висновки рано», – підсумовує Ірина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
5 Показати IP 11 Вересня 2021 20:54
Кошмар який. Дай Боже,щоб сталося диво,і хлопчина повернувся додому живим і здоровим.
В . Показати IP 11 Вересня 2021 22:29
Бедные родители.помагай вам боже

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus