USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Вживали домашні консерви: у двох волинян виявили ботулізм

19 Червня 2021 16:21
Протягом останніх двох місяців ще двоє волинян захворіли на цю недугу. Одна – мешканка міста Луцька, другий — житель Ратнівщини.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ.

Обидва випадки пов’язані із вживанням м’ясних консервів домашнього виготовлення (паштету, тушонки). Захворювання супроводжувалось головним болем, нудотою, блювотою, погіршенням зору. Лучанку після проведеного лікування виписано додому, другий потерпілий ще перебуває на стаціонарному лікуванні. Разом із захворілими небезпечні продукти вживали інші члени родини, однак клінічних проявів ботулізму більше ні в кого не виявлено.

Всього з початку року зареєстровано чотири випадки ботулізму серед волинян (Маневицький, Ковельський, Ратнівський райони та м.Луцьк). Всі дорослі, летальних випадків не було.

За п’ять місяців 2021 року в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, унаслідок яких захворіли 43 людини, з них одна дитина. Шість випадків стали летальними.

Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків).

Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням:

- інших кулінарних виробів із м’яса (у 3 людей, які захворіли);

- овочевих та грибних консервів (у 4 людей, які захворіли);

- рибних консервів чи морської соленої/копченої риби (у 5 людей, які захворіли).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus