USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Взірцевий протест: 10 разючих прикладів дисципліни демонстрантів у Гонконзі

20 Червня 2019 23:24


Масштабні протести, які другий тиждень тривають у Гонконзі, вразили світ організованістю та солідарністю учасників.

З 9 червня в автономному мегаполісі не припиняються демонстрації проти поправок до закону про екстрадицію. Раніше Гонконг відмовлявся видавати своїх громадян материковому Китаю через непрозорість судової системи та широке застосування смертної кари. Однак тепер влада має намір дозволити екстрадицію до КНР, Макау та на Тайвань.

Через це на вулиці Гонконгу з кожним днем виходять все більше людей. 16 червня протестна акція зібрала, за різними оцінками, 1−2 млн людей.

При цьому гонконгці демонструють дивовижні приклади солідарності, організованості та порядку.

«Новое время» зібрало десять таких красномовних фактів.

1. Багатотисячний натовп пропускає швидку допомогу.




Швидка рухається крізь натовп людей

2. Учасники протесту подбали про захист журналіста, який вів прямий ефір з місця жорстких зіткнень поліції з демонстрантами.

Випадкові учасники акції одягнули на нього захисну каску та вручили парасольку – один з незмінних атрибутів і способів захисту на акціях в Гонконзі.




3. У перші дні жорстких зіткнень з поліцією, яка застосовувала гумові кулі та газ, протестувальники стали залишати пляшки з водою уздовж вулиць, щоб допомогти постраждалим отямитися і промити очі.




4. Студенти продовжують готуватися до сесії навіть під час масових акцій.



Кадри, зняті під час масових акцій в Гонконзі

5. Журналістська солідарність: представники ЗМІ прийшли на прес-конференцію поліції в шоломах, захисних дихальних масках та жовтих жилетах, висловлюючи солідарність із демонстрантами та власний протест проти застосування сили щодо людей на вулицях Гонконгу. Днем раніше поліцейські використовували сльозогінний газ, гумові кулі та палиці проти учасників акцій протесту.

6. Після двохмільйонної акції 16 червня її учасники самостійно прибрали сміття та навели лад на вулицях, де пройшли протести. Чимало користувачів соцмереж опублікували порівняльні фото заповнених людьми вулиць та ідеально чистих проспектів наступного ранку, а також відео процесу прибирання.




7. Прибираючи сміття після акцій, протестувальники не забували його сортувати – як це повсюдно прийнято в Гонконзі.

Демонстранти сортують сміття біля комплексу урядових будівель в Гонконзі

Порожні пластикові пляшки біля сортувальних баків для сміття в Гонконзі

8. Демонстранти створили імпровізований меморіал на місці загибелі єдиної жертви протестів. Чоловік зірвався з будівельного риштовання торгового центру і розбився, намагаючись вивісити плакат з написом «Кохайтеся, а не стріляйте» та «Ні екстрадиції в Китай».

Тротуар на цьому місці встелений тисячами пам’ятних записок. Жителі Гонконгу несуть сюди живі букети та паперові квіти-орігамі – тут же дбайливо розмітили інструкцію, як виготовити таку квітку пам’яті самому.



9. Учасники протесту організовано «гасять» шашки зі сльозогінним газом, поливаючи їх зі звичайних пляшок з водою.

10. Сотні тисяч демонстрантів пропускають транспорт, щоб не створювати заторів на вулицях міста (16 червня).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus