USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Що стоїть за протестами у Гонконзі і як це вплине на Україну

17 Червня 2019 23:38
У Гонконзі, автономному регіоні комуністичного Китаю і одному зі світових фінансово-економічних центрів, досягли кульмінації мільйонні протести проти втручання Пекіна, пише Страна.

Це вже другий Майдан за останні п’ять років, після «зонтичної революції» 2014 року, коли місцеві також протестували проти посилення китайської влади.

Протести, які тривають більше тижня, спровокували внесення змін до закону про екстрадицію. Противники нового закону впевнені, що він спрямований на переслідування неугодних китайському уряду діячів і що разом зі злочинцями можуть видати бізнесменів і політичних супротивників.

Також протестувальники бояться, що подібні закони все більше наближають Гонконг до Китаю, який прагне «поглинути» місто. Зокрема, побоюються, що китайська влада візьмуть під контроль судову систему і різко підірвуть автономію і особливі права цієї колишньої британської колонії.

У той же час, багато спостерігачів бачать за протестами і геополітичний підтекст, пов’язаний з наростаючим протистоянням США і Китаю.

За бунт – 10 років

У Гонконзі – автономний статус у складі Китаю за принципом «одна країна – дві системи», що гарантує йому юридичну незалежність, власне законодавство і окрему від материкового Китаю економічну і судову (на основі англійського права) системи.

Саме з цієї причини світові корпорації тримають там свої далекосхідні офіси. Величезна кількість інвестицій заходить в материковий Китай через Гонконг, так як вважається, що тут іноземні гроші буде в більшій безпеці, ніж в КНР.

Протести продовжилися незважаючи на поступки з боку влади. Глава Гонконгу Керрі Лам оголосила, що розгляд законопроекту відкладено на невизначений термін, і вибачилася перед демонстрантами, сподіваючись збити хвилю протестів.

Проте на марші 16 червня, на який вийшло два мільйони людей, багато хто вимагав відставки Лам, вважаючи її лояльною до Китаю. Опозиційна організація «Громадянський фронт за права людини» попередила, що буде виводити людей на вулиці до повної і безповоротної відмови від законопроекту.

Недільний «Майдан» пройшов мирно, на відміну від минулої середи, коли між поліцейськими і протестуючими спалахнули сутички і десятки людей було поранено.

Учасники маршу тримали транспаранти з гаслами «Перестаньте нас знищувати!» і «Студенти не бунтували» у відповідь на заяви влади, які назвали протести «бунтом» – а це за місцевими мірками вважається злочином, за яке можна отримати до 10 років в’язниці.

Тим часом протести можуть отримати новий поштовх – на свободу вийшов відомий політичний активіст і один з організаторів «зонтичних протестів» Джошуа Вонг, який провів у в’язниці майже п’ять тижнів по звинуваченню в неповазі до суду.

Удар по Пекіну і вигода США

Частина експертів бачить в масових протестах в Гонконзі вплив зовнішніх сил.

За однією з версій, підгрунтям нинішніх заворушень стала торгова війна США і Китаю, коли після провалу переговорів щодо нової торговельної угоди американський президент Дональд Трамп підписав указ про підвищення ввізного мита на китайські товари.

«На тлі торгової війни між США і Китаєм йде спроба розгойдати і загострити ситуацію в Гонконзі», – говорить Андрій Островський, член Європейської асоціації китаєзнавців.

Будь-яка дестабілізація Гонконгу, на думку експертів, може привести до економічного ослаблення Китаю. Протистояння Китаю і його автономного регіону, через який йде величезна кількість інвестицій, загрожує вдарити по Пекіну. А в майбутньому, можливо, протести можуть перекинутися і на материкову частину – в саму КНР. Що вигідно в першу чергу американцям.

«Пекін для Вашингтона – стратегічний суперник, який до того ж швидко розвивається, що викликає невдоволення американців. США побоюються втратити свій економічний і політичний першість. Штати всіляко перешкоджають розвитку КНР, один з яскравих прикладів – ситуація з Huawei, виробником смартфоном, проти якого американці ввели санкції за нібито зв’язку зі спецслужбами», – сказав Сін Гуанчен, директор Інституту з вивчення прикордонних районів Китаю.

Китайське загострення і продовження протистояння з Америкою, на думку експертів, загрожує світовій економіці, що відіб’ється і на Україні.

«Якщо це торкнеться основних експортних ринків України, тільки тоді може бути вплив на обмінний курс в сторону девальвації. У зоні основного ризику для нас – металургія», – говорить експерт Андрій Блінов.

Хочуть «як за англійців»

Самому Пекіну, на думку експертів, зараз ні до чого бої з Гонконгом.

«І без того проблем вистачає з тієї ж торговельною війною з США і втрачає темпи економіка. Тому розгляд питання про висилках в КНР відкладається на невизначений час. Але не відміняється – так що до вирішення проблеми після випускання пари ще можна буде повернутися», – говорить Василь Головнін, експерт по Південно-Східній Азії.

У гонконгців – свої причини для протесту.

При передачі у владу КНР в 1997 році, після майже столітнього панування Великобританії, їм гарантували, що все залишиться, «як за англійців».

«Незалежний суд і економіка, власна валюта, свобода слова і друку, який обирається місцевий парламент, юридична незалежність від Пекіна. І ось з останнім пунктом виникли проблеми: Законодавча рада Гонконгу з лютого почав розглядати документ, що дозволяє видачу в КНР осіб, засуджених там або оголошених в розшук. Явно з подачі пекінських товаришів. Сенс зрозумілий – Гонконг втрачає юридичний імунітет, а там, дивись, і інші свободи. і всі розуміють, що до видачі можуть оформити кого завгодно. Саме це і вивело на вулиці мільйон з лишнім осіб. І справа не тільки в палкій молоді – зміни лякають і впливових людей, які усвідомлюють, що процвітання Гонконгу тримається саме на його особливих свободах британського типу. Без них чим він буде? Добре облаштованим китайським містом зі зручним портом», – говорить Головнін.

Є думка, що в Гонконзі і Китай стоїть на порозі мегареволюціі, яка назрівала останні 20 років.

«Коли Гонконг повертали під юрисдикцію Китаю, вже тоді було ясно, що обіцяний принцип одна країна – дві системи дотримуватися не буде. З самого початку Пекін взяв курс на поступову гонконгізацію власної економіки і китаїзацію політичної системи спеціального адмінрайона», – сказав Хун Хофун, науковий співробітник університету Джона Хопкінса.

Немає в революції кінця

Експерти порівнює нинішні протести з подіями 2014 року.

«Революція парасольок» тривала три місяці – це були протести невдоволених зміною політичного курсу країни та намірами влади в Пекіні контролювати виборчий процес в місцеві органи влади. Ті протести стали найбільшим сплеском вуличної активності в Китаї з часів жорстокого силового придушення студентської акції на площі Тяньаньмень в Пекіні в 1989 році, в якому загинули тисячі людей.

Протестуючі захищалися парасольками від перцевого аерозолю і сльозогінного газу, звідси і назва протестів.

В один із днів протесту поліція вночі побила і затримала десятки студентів, після чого на вулиці вийшли вже під сотню тисяч обурених громадян і почали будувати барикади.

Тоді спостерігачі говорили, що такого розколу в настроях жителів мегаполісу ще ніколи не було. Протести підтримували студенти, частина бізнесменів та інтелігенції, а проти виступали бідні верстви, зав’язані на внутрішній китайський ринок бізнесмени і менеджери нижчої та середньої ланки, які критикували протестуючих за шкоду економіці і закликали не дражнити «китайського тигра».

Розкол в гонконгському суспільстві, на думку експертів, за останні п’ять років тільки поглибився, що може стати підґрунтям для подальшої дестабілізації регіону і всієї КНР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus