USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Я дуже хочу і мрію виступати за Україну надалі!»: уперше в історії області волинянка взяла участь у зимових Дефлімпійських іграх

19 Березня 2024 08:42
Волинянка Анастасія Смідюк стала першою спортсменкою в історії області, яка брала участь у зимовій Дефлімпіаді, що проходила з 2 до 12 березня в Туреччині. Вона двічі потрапила у п'ятірку найкращих виступів на двох дистанціях – гонці 10 км вільним стилем та 5 км класичним. Також на Дефлімпіаді дівчина виконала норматив на здобуття спортивного звання «Майстер спорту України» серед осіб з порушеннями слуху.

Ювілейні ХХ зимові Дефлімпійські ігри-2023, які було перенесено на 2024 рік, відбулися у турецькому місті Ерзурумі. Національна збірна команда України виступила у наступних видах спорту: лижні перегони, гірськолижний спорт, сноуборд, керлінг та шахи. В основний склад збірної потрапила і лучанка Анастасія Смідюк.

Анастасія – кандидат в майстри спорту України з лижних перегонів, член національної збірної команди України з лижних перегонів серед осіб з порушеннями слуху, призерка чемпіонатів України. Сьогодні їй виповнилося 22 роки, та незважаючи на юний вік, вона вже має великі досягнення.

Читати ще: Волинянин здобув 5 медалей на ЧУ з кульової стрільби серед людей з порушенням слуху

Спортсменка з дитинства має порушення слуху, дуже любить спорт, тому після закінчення школи вирішила розпочати навчання на фізкультурному факультеті. Тренує спортсменку заслужений тренер України Микола Білера.
«Зараз я навчаюся на фізкультурному факультеті в Академії Рекреаційних технологій і права. Загалом, ми з мамою вирішували, куди вступати після 9 класу, щоб для мене це було справді потрібним у житті, але так і не придумали. Тому вирішили, що краще закінчити 11 клас. І саме коли я пішла в 10 клас, одного разу в школу до нас прийшов тренер Микола Білера, саме він запропонував спробувати лижний спорт. Я погодилася, бо мені було цікаво, проте це виявилося дуже важко. Були думки покинути тренування, але з часом мені це почало подобатися, я зрозуміла, що це моє, бо є результат напрацювань», – поділилася спогадами Анастасія.

Як розповідає спортсменка, щоб підготуватися до участі в зимовій Дефлімпіаді та гідно боротися із суперниками, їй довелося бувати на різноманітних змаганнях та дотримуватися дисципліни. Свій день Анастасія розпочинала о сьомій ранку, протягом дня мала два тренування на лижах. Таким чином вона набувала досвіду та покращувала власні результати. Потрапити у призери Дефлімпіади Анастасії Смідюк не вдалося, проте зупинятися на цьому вона не збирається.
«Режим для спортсмена дуже важливий – це сон, харчування, тренування, а насамперед – самодисципліна. Потрібно завжди тримати себе у формі й мати силу волі. На мій погляд, саме дисципліна, тренування та режим стоять на першому місці, адже від цього залежать успіх та досягнення в спорті. Звичайно, я хотіла би здобути медаль на Дефлімпіаді, але в мене ще мало досвіду. У збірній команді України з лижних перегонів серед осіб з порушеннями слуху я ще не так довго – тільки три роки. Дуже хочу і мрію виступати за нашу Україну надалі!» – резюмувала спортсменка.

Читати ще: Лучанин готується до чемпіонату світу з кульової стрільби для людей з порушенням слуху

Порівнюючи чемпіонати України та виступ на Дефлімпіаді, лучанка зізнається, що хвилювалася значно більше, але водночас щаслива, що мала змогу представляти країну та область на весь світ.

«Якщо говорити саме про відчуття на Чемпіонатах України та на Дефлімпіаді, то вони дуже різні. На Дефлімпійських іграх вирувало дуже багато емоцій і було взагалі цікаво побачити, що це таке, боротися з нечуючими суперниками з різних країн, спостерігати за сильними спортсменами і брати з них приклад. У мене було всього два змагальні дні, на одній із дистанцій було важче, тому що там справді високі гори, важкі підйоми, а проїхати 10 км не так легко, до того ж, було важко боротися з представницею Китаю», – пригадує емоції та труднощі на Дефлімпіаді Анастасія.
На запитання про те, чи підтримували представники інших країн та чи були учасники з ворожих держав, спортсменка відповідає:

«Представники усіх країн-учасників дуже гарно ставилися, від душі підтримували, співпереживали, запитували, як там Україна. На щастя, спортсменів з росії та білорусі не було. Це дуже добре, адже це наші вороги».

Читати ще: Волинянка – чемпіонка світу з парабіатлону

У таких великих змаганнях волинянка брала участь вперше, але завдяки підтримці рідних їй не спадало на думку здаватися.

«Я ніколи ще не була на світових змаганнях і, зокрема, на Дефлімпіаді, це в мене вперше. Загалом не дуже задоволена цими результатами, але для мене це вже досвід і я буду над цим ще більше працювати, щоб досягти своєї цілі! Мене надихає моя мама, вона завжди підтримує, ми відчуваємо одна одну навіть на відстані, вона дуже переживає за мене, і я неймовірно вдячна своїй матусі за постійне розуміння та підтримку», – ділиться спортсменка.

Також Анастасія має інші захоплення – любить футбол, їздити на велосипеді та гратися з дітками:

«У дитинстві, до речі, я грала в футбол, дуже люблю цей вид, але так вийшло, що пішла в лижний спорт. Якщо говорити про хобі, то це катання на велосипеді, а ще люблю гратися з маленькими дітками, я їх обожнюю. І варто залишити для них посил, щоб вони приділяли увагу спорту, аби бути здоровими та активними. Можливо, в майбутньому я буду їх тренувати».
Загадувати наперед волинянка не хоче, проте каже, що у її планах – побувати на Дефлімпіаді ще раз.

«Я нічого не хочу казати про результати в майбутньому, але так, звісно, я ще хочу побувати на таких змаганнях, і не тільки на цих, на різних, тому що це все буде практика та досвід. А ще бажаю, щоб Україна перемогла, щоб ми всі жили мирно, щоб дітки мали щасливе та мирне дитинство», – підсумувала Анастасія Смідюк.

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus