USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Я відчуваю антиіноземні настрої», – засновник хутряної ферми на Волині прокоментував звинувачення активістів

13 Лютого 2019 17:15
Нещодавно інформаційний простір Волині сколихнули повідомлення про заплановане відкриття поблизу села Підгірного, що в Рожищенському районі, звіроферми з розведення норок. І в той час, коли активісти, члени громадських організацій наголошують на негативному впливі на довкілля та здоров’я людей хутряного виробництва, представники майбутнього підприємства акцентують на законності такої діяльності в Україна та позитивному економічному ефекті.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини наприкінці січня писало про те, що товариство з обмеженою відповідальністю, спільне українсько-голландське підприємство «Гірсам», яке вже декілька років володіє фермерським господарством із вирощування свиней на території Березолуківської сільської ради (теж Рожищенський район), планує за межами села Підгірного запустити звіроферму потужністю 9,8 тисячі голів норок.
Читайте більше: 9800 норок та ізольовані зони: як працюватиме майбутня норкова ферма на Волині

Як ідеться на офіційному порталі Міністерства екології та природних ресурсів України – Єдиному реєстрі Оцінки впливу на довкілля, товариство «Гірсам» підготувало всі необхідні документи для започаткування діяльності з розведення норок ще у квітні-липні минулого року, мова, наприклад, – і про висновок з оцінки впливу на навколишнє середовище та звіт про проведення громадського обговорення планового виробництва. Попри це, тема про відкриття хутряної ферми на Волині досі перебуває на слуху, зокрема й у зв’язку з зареєстрованим 7 лютого депутатами Верховної ради законопроектом № 10019 про заборону виробництва хутра в Україні.

ПРИЇЗД АКТИВІСТІВ

Так, 10 лютого до Підгірного завітали активісти кампанії ХутроOff і ГО «Єдина планета», які зустрілися з місцевою громадою, аби пояснити тій «небезпеку діяльності хутрових ферм та яким чином вони можуть захистити свої права». На зборах підкреслювалося, що «селян усунули від прийняття рішення щодо відкриття небезпечного виробництва на території громади».
«Такі ферми забруднюють ґрунт, забруднюють повітря, забруднюють воду, і це доведено лабораторними дослідженнями. Наприклад, село Ковалин Київської області – знайдені коліформні бактерії в питній воді мешканців. Всього 5–6 років ферма працює. Ще один приклад, лабораторні дослідження села Шульгівка Дніпропетровської області – також забруднені підземні води через ґрунт, великий вміст азоту, фосфатів, колодязі стають непитними», – зазначив під час перебування в Підгірному координатор кампанії ХутроОff, представник ГО «Єдина планета» Павло Вишебаба.
За словами активіста, до будівництва норкової ферми на Волині причетний підприємець із Нідерландів Ніко Ван Далфсен, який вів, порушуючи численні законодавчі та екологічні норми, аналогічний бізнес на Житомирщині.

Відзначимо, що на зустріч із селянами не запросили ні представників підприємства «Гірсам», які в той час перебували за кордоном, ні працівників місцевих органів влади. Натомість активісти анонсували нові збори, заплановані на 17 лютого.

АБИ «ПІДНІМАТИ ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ»

Як розповів ІА Волинські Новини бізнесмен, засновник спільного українсько-голландського підприємства «Гірсам» Ерік де Вріс, необхідні документи та перші кроки, аби розпочати хутряне виробництво в Підгірному, було зроблено в першому кварталі 2018 року. Окрім того, голландець зазначив, що із самого початку селян ознайомили з намірами ТзОВ СП «Гірсам» щодо відкриття ферми з розведення норок.

«Ще два роки тому, у 2017 році, управління сільського господарства області провело зустрічі, присвячені перспективам розвитку в Україні справи з вирощення норки, на які були запрошені й ми. Потім ми розпочали подальші дії, викупили будівлі (на території колишнього машинно-тракторного двору поруч із землями Березолуківської сільради під селом Підгірним, – ВН), аби розпочати виробництво, щоб піднімати економіку України та забезпечити людей роботою», – сказав Ерік де Вріс.

Та додав, що всі необхідні документи товариство почало збирати у квітні 2018 року. До прикладу, повідомлення про планову діяльність із розведення норок, розміщене на офіційному порталі Міністерства екології та природних ресурсів України, датоване 13 квітням 2018 року. Тоді ж відповідні оголошення про планову діяльність підприємства, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, було опубліковано в газетах «Наш край» і «Волинь».
Оскільки скарг від населення не надходило, «Гірсам» почало проводити підготовчі роботи на майданчику під звіроферму. «Люди знали про ремонти та підготовку території», – акцентував Ерік де Вріс.

У липні ж товариство, відповідно до законодавчих вимог, подало оголошення до газет «ВолиньPost» і «Наш край» про початок громадських слухань, які організовував профільний департамент облдержадміністрації.
«Нам закидають, що слухання тривали недовго, що небагато людей прийшло… Але закон передбачає проведення повторних зборів лише у зв’язку з відсутністю організатора. Навіть якщо одна людина прийшла, слухання вважаються такими, що відбулися», – пояснив адвокат фірми «Гірсам» Сергій Книш і додав, що напередодні представники товариства спілкувалися з місцевими жителями, тож вони знали про організацію громадських слухань.
Окрім того, адвокат розповів, що перед зборами активісти провели неофіційне анкетування серед селян щодо того, як вони ставляться до відкриття ферми з розведення норок.

«40 анкетованих зазначили, що вони за, шість не визначилися і 14 були проти... Ерік працює тут 22 роки, і всі люди його знають», – сказав Сергій Книш.

Так, свиноферма голландця в межах Березолуківської сільради забезпечує роботою 61 селянина. А середня заробітна плата за останній рік там становила 7780 гривень. Водночас у період із 1 лютого 2018 року до 1 лютого 2019 року ТзОВ СП «Гірсам» сплатило 7551847 гривень податків.
ЗВІДКИ ТАКА УВАГА?

Ерік де Вріс не виключає, що така посилена увага активістів до звіроферми, серед іншого, може бути спричиненою незадоволенням волинських фермерів у зв’язку з тим, що «Гірсам» із вересня 2018 року підвищило плату за землю, яку орендує. Інші ж підприємці поки не готові платити більше.

Разом із тим голландець нагадав, що кілька місяців тому активістам ГО «Єдина планета», котра отримує на діяльність кампанії з протидії хутрового виробництва європейські кошти, не вдалося домогтися прийняття петиції про заборону діяльності звіроферм із розведення тварин на хутро в Україні. Саме тому, за словами Еріка де Вріса, представники громадської організації паралельно почали працювати по фермах із розведення норок.

«В Україні нараховується близько 38 таких ферм. Усе, що змогли пред’явити активісти, – це випадки з фермами на Житомирщині та Київщині. Але, наприклад, у Житомирі йшлося не про закриття фірми, а про розширення виробництва. Там ферма працює і буде працювати», – зауважив Сергій Книш.

І підкреслив, що очікував того, що активісти будуть апелювати до антигуманності майбутньої звіроферми через убивство тварин. Натомість акцент ставиться зовсім на іншому, зокрема на шкідливому впливі на довкілля.

Водночас Ерік де Вріс звернув увагу, що товариство отримало сертифікати WelFur на свою діяльність та зобов'язалось працювати під його наглядом.

«Єдиний ймовірний негативний вплив на довкілля – це відходи від тварин. Але це органічне добриво, не хімічне: якщо його використовувати дозовано, то воно приносить користь землі. В мене – сотні гектарів землі, яка, в тому числі, прилягає до ферми, тому ніякої шкоди від цього не буде», – переконує Ерік.
«Я ВІДЧУВАЮ АНТИІНОЗЕМНІ НАСТРОЇ»

Після перших публікацій в інтернеті Ерік де Вріс підготував звернення до жителів Підгірного, в якому описав свою позицію та висловив готовність прислухатися до всіх побажань і пропозицій селян.

«У світі існували й існують різні думки «за» і «проти» щодо розведення звірів, а також щодо використання одягу з натурального хутра. Зараз у європейських країнах, а саме в Данії, Норвегії, Швеції, Латвії, Естонії, Польщі та деяких інших фермери займаються вирощуванням хутрових звірів. Також немає ніяких заборон у Канаді, Китаї. Проте в деяких країнах Європи в останні роки вирощування хутрових звірів заборонено… Попит у світі на натуральне хутро існував та існує. Але якщо є попит – буде пропозиція. В Україні вирощування хутрових звірів дозволено державою, тому відкриття ферми в селі Підгірному не є порушенням закону», – зазначено у зверненні.
Під час розмови з ІА Волинські Новини Ерік де Вріс також зауважив: «На мою думку, оскільки Європа економічно потужна, там дуже багато тваринництва, воно набагато більш індустріалізоване, ніж в Україні, і щільність населення там набагато більша, то європейці можуть особливо гуманні питання, які піднімають громадські організації з захисту тварин, задовольнити політично й піти на поступки. Я вважаю, що поки Україні далеко до економічно потужних європейських країн. В Україні є дуже багато місць, де можна розвивати економіку, аби держава змогла стати потужною, незалежною, щоб встояти проти зовнішніх факторів впливу, зокрема з Росії та Європи, щоби українці не їхали працювати за кордон».

Як запевнив підприємець, оскільки шкурки зі звіроферми скеровуватимуть здебільшого на експорт, це дасть змогу платити працівникам більше, ніж на свинофермі. До того ж виробництво дозволяє працевлаштовувати не тільки чоловіків, а й жінок. Мова – про близько 22 вакансії.

Як повідомив Сергій Книш, «Гірсам» організувало навчання для майбутніх працівників, яких за кошти підприємства відправили до Польщі для ознайомлення зі специфікою роботи на фермі з розведення норок.

«Є дозвільні документи, але ми хочемо побачити, до чого призведе ситуація. Я відчуваю антиіноземні настрої зі сторони активістів… А ми хочемо спокійно працювати. У Підгірному залишилося 60 дворів із 200 жителями. Воно вимирає. А ферма дасть людям роботу», – наголосив Ерік де Вріс та додав, що достойний рівень зарплати дозволить селянам мати хорошу роботу вдома і не їхати на заробітки.

РОЗВОДИЛИ НОРОК І РАНІШЕ

Сергій Книш нагадав, що ще за СРСР у Підгірному розводили норок: «І зараз тут немає людей із жахливими діагнозами, які вони отримали в результаті роботи на норковій фермі».

Адвокат повідомив, що звіроферма з розведення норки, згідно з нормативними даними, належить до підприємств другої категорії складності, тобто за впливом на навколишнє середовище вона знаходиться в одному ряді, наприклад, із пилорамою. Окрім того, виробництво знаходиться за 520 метрів від найближчої хати, при нормі 300 метрів.
Також він зазначив, що у виробництві не застосовуватимуть жодних хімічних речовин, тому перегній із ферми можна буде вносити на землі як органічне добриво, головне – дотримуватися правильних пропорцій.

«Природній перегній випалює родючий шар землі лише за умови неправильного визначення пропорцій. І ми рахували, що при такій кількості норок (9800 самок, – ВН) знадобиться близько п’яти років, аби розкидати перегній по всіх землях громади. До того ж ефект буде лише позитивний, адже поля після вирощування, до прикладу, ріпаку удобрюватимуться та відновлюватимуться», – сказав Сергій Книш і додав, що запах від виробництва буде набагато менш відчутним, ніж при вирощуванні свиней.

Щодо тушок норок, то він нагадав, що «Гірсам» закупило спеціальну морозильну камеру й уклало договір, аби вивозити рештки на переробку до Костопільської філії державного підприємства «Укрветсанзавод».

Наостанок розмови Ерік де Вріс акцентував, що готовий разом із представниками громади Підгірного періодично проводити аналізи, аби контролювати вміст шкідливих речовин у ґрунтах і воді, зокрема кожному жителю перевірити воду.
Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 48
21 Показати IP 13 Лютого 2019 17:27
Якби там не було кому працювати - ніхто б нічого не запускав!! Початки далеко не в інвесторі.... шкода що полішуки так і не стануть гідними людьми. Світ бореться за довкілля і природу, екологію, а в нас за смердючими копійками гоняться, які знецінюються щодня. Позор!
мама до 21 Показати IP 13 Лютого 2019 19:00
А ты считаешь, что лучше, если полишуки будут батрачить в Европе за вонючие копейки, как ты выразился? Что плохого, что люди получат работу и достойную зарплату? А активисты и сами не работают, и другим не дают....
21 до мама Показати IP 14 Лютого 2019 10:08
Так, краще хай батрачать в Європі. Рідна ненька скоро і ці доходи оподаткує, робота є завжди - подивись сайти пошуку роботи. Достойна зарплата це яка? Яка компенсує шкоду довкіллю? 1млн? 2млн? На твою думку європейська спільнота дурніша, що забороняє таку діяльність? Чомусь європейці в себе не будують таке, ліс не вивозять, грунти, переносять виробництво в занедбані краї... Що тут важко зрозуміти? Діло навіть не в активістах, а в відсутності граму мозку в українців. Щоб отримувати достойну з/п треба правильно формувати суспільну думку.
Євробидло Показати IP 13 Лютого 2019 18:20
Голандець певно не заплатив взятку, от і атавісти привалили.....
дану до Євробидло Показати IP 13 Лютого 2019 22:29
я не "атавіст", як ви виразились. і їхнього брата не сильно жалую,... але, вот чесно, дай мені, пофіг який кандидат, всі врешті решт однакові, трохи купюр, взяла б без всякого. Прокормила котиків-собачок, купила б нещасній бабці на ті гроші кусок їжі, чи ліки. А вот пропонував би падлюка, на кшталт, цього "підприємця" - здала б СБУшникам, при цьому смачно плюнувши в його "високоінтелектуальну" морду. Бо те що "гроші не пахнуть", зовсім не означає, що треба вирощувати заради шкури невинних тварин, вбиваючи їх протикаючи забаганкам тупих баб. Не можу назвати жінками, ці тупі, мерзенні створіння, які згодні на муки живого створіння, аби погоняти понти. Це огидно. Ну "робочі місця" це відговорка. Бюджетні дири не залатаються цими кровавими копійками. Роботу знайти, ЗАРАЗ, маючи дві руки, ноги і голову, можна особливо не напружуючись, а те що хтось лінується, чи інтелектуально не спроможній заробляти не ВБИВАЮЧИ, і не шкодячи ДОВКІЛЛЮ - це сугубо його проблеми, а не навколишнього середовища і замурдованих тварин
Євробидло до дану Показати IP 13 Лютого 2019 22:55
Ви ще й певно вегетеріанка? І навряд чи заміжні.....
дану до Євробидло Показати IP 14 Лютого 2019 02:21
Дуже потішний і аргументований как на мій пост. Але поспішу вас розчарувати. Навіть розжую по пунктах: 1-ні, я не вегетаріанка, здоров'я не дозволяє, хоча якби організм міг без наслідків обходитись без мяса, незважаючи, що я таки люблю шашличок і тд.відмовилась. Но уви, не можу, люди таки хижаки, а особисто мій організ місяць без мясних страв і рівень гемоглубіну 80-90, це дуже мало. Приклад - помив посуд, а по відчуттям, що на Говерлу забрався. Але я не їм мясо, чисто ради примхи, чи, наприклад раків, чисто "під пиво". Я їм мясні продукти і рибу, тільки заради того, щоб нормально функцієвати (замінники, мед. препарати - пробувала, особисто мені не варант - ефекту не має. 2-так, офіційно я не заміжня, ми разом, без жодних серйозних сварок вже більше 22-х років, оХфіційний штамп в паШпорті і кільце на пальці - мені до самої ду, ну ви зрозуміли, до якої частини тіла. Можливо таки прийдеться "проштампуватись", бо є певні плани, зв'язані з переїздом в іншу країну і певними юридичними заморочками з цього приводу. Ще питання? :)
Волинянка до Євробидло Показати IP 14 Лютого 2019 09:55
Це просто живодерня смердюча. Увесь цивілізований світ з цим бореться а ваше село перетвориться у вигрібну яму а не в Дубаї. Та льон садіть і більше заробите.
До 21 Показати IP 13 Лютого 2019 18:26
Якби у людей була б робота у селі і гідні зарплати то можна було б іговорити про довкілля, а якщо взяти Підгірне взагалі село на в глибині куди авттобус приїзджає два рази на день це в 7 ранку у в 15 годині, і якщо взяти навіть десь піти на роботу в Рожище то немає чим добиратися, діти в школу їздять в сусіднє село, яка на наступний рік закриється, крім одного фермерського господарства поблизу там нічого немає,а тому якщо б дали людям роботу то вже б були раді. Це всі так сидять і думають, що о як погано шкода довкіллю, проте читаючи я бачу що є наявні висновків екологів про допустимість викідів. І якщо людина не має за шо жити то їй щоб сімю прогодувати срати на довкілля. А якщо не будучи в шкурі людей які там проживають їх обсуждати то це Позор і ганьба! Спитайте у людей які там проживають чи потрібно відкривати ферму, а не кричати не знаючи ситуацію на місці?
дану до До 21 Показати IP 13 Лютого 2019 21:30
Схаменіться люди. бо це не на яку голову не налазить. В майбутньому, коли "заср*те" все довкілля, куди дінетесь і хто вам тоді буде винуватий? Дико читати такі слова...
Я до дану Показати IP 14 Лютого 2019 04:17
вже засрали...там де бурщтин риють що змінилось? але там активістів тупих немає- страшно бо прибють.. Карпати ріжуть роками - де ті бички- активісти?? знищується земля ріпаком і соєю - де ці б.. активісти??? а тут вони розверещались...
Катя Показати IP 13 Лютого 2019 18:27
А де проживає сам пан де Вріс, його родина? В Підгірному чи і Нідерландах? І з якої причини в Європі заборонені такі ферми?
мама до Катя Показати IP 13 Лютого 2019 19:03
Какая разница, где он живет? Он дает людям работу.....а вы сначала дайте людям зарплаты, как в Европе, а потом говорите об эколлогии....
дану до мама Показати IP 13 Лютого 2019 21:32
Нешановна, перечитайте ту нісенітницю яку ви прочитали.
юра до Катя Показати IP 18 Лютого 2019 23:36
ru.tsn.ua/lady/news/obschestvo/shuby-iz-norki-okazhutsya-pod-zapretom-527620.html
понятно Показати IP 13 Лютого 2019 18:46
Паднімають екуноміку,спасають тьомних..інвєстори..5,6 ферм ..тисча євро зарплата..екологія в кажду хату..чи голові три тисчі баків а всі решту дмухайте щоб в хату вітер не дув..
Народ Показати IP 13 Лютого 2019 19:10
Все що говорить підприемець, пиавильно ніхто нікому не хоче нашкодити., тому що він е місцевим.Іпідтвердження цьому е те що він на протязі багатьог років розумно та ефективно веде свою діяльність.А підтвердження тому е те, що землі які він обробляе щорічно дають хороші врожаі,а це означае те що земля в вку вносять добрива е здоровою та родючою ,і щороку мае можливість відновльватися ,і все це завдяки хорошим розрахункам при вгесені добрив.Так що цьому підприемцю можна вірити та навідь дечому повчитися.
дану до Народ Показати IP 13 Лютого 2019 21:38
повчитися чому? жорстокості по відношенню до тварин? пофігізму щодо планети на якій всі живемо? чи в замилені очей "роботою"? Навіть якщо закрити очі. хоча ЯК? я не розумію у 21 столітті можна мерзнути без шуби з нещасних тваринок. Поцікавтесь простим питання, чому європейські, американські виробники переносять виробництва в країни 3-го світу? Крім дешевої робочої сили?
Павло до дану Показати IP 13 Лютого 2019 22:43
Ти такий добрий до тваринок! Свинину мабуть і гавядину теж не їсиш? І кури вмирають своєю смертю у тебе!найшовся зоозахисник!фермер працює і створює в селах добробут людям, а ти тільки мабуть вмієш по клавіатурі стукати пальцями!
дану до Павло Показати IP 14 Лютого 2019 02:36
гммм, а поясніть мені як? Як можна порівняти споживання життєво необхідного продукту, до примхи? Ті баби чи гламурні пі..ги в шубах замерзають? Хм немає що вдягти? Без шубки відморозять свої дорогоцінні причандалля? Я їм мясо, чому описала в пості вище ( модерація, надіюсь адекватна). Повторюсь - якби мій організ сприймав і нормально функціював на замінниках м'ясних продуктів, навіть при тому, що дуже люблю смак смаженого м'яса -відмовилась. Но уви. Я вам розгорнуто відповіла? Мені здається, що так. Тепер ваша черга. Так як можна порівнювати продукт харчування, який лежить в основі гарного самопочуття і примху? Стосовно робочих місць - так це болюча тема, але можете звіритись з статистикою - робітничих професій в україні вистачає. Є навіть дефіцит у них. А те, що селянам, або ліньки, або не вистачає розуму, чи здібностей, знайти роботу не пов'язану з шкодою довкіллю і ВБИВСТВОМ. не заради їжі, тварин, то це сугубо їхні проблеми
дану Показати IP 13 Лютого 2019 21:44
цікаво, чи десь в Зімбабве, Уругваї чи ще в якісь країні з біднотою-голотою, такий же слабоумний, недалекий,злобний і жорстокий народ, як в україні?
Я до дану Показати IP 14 Лютого 2019 04:19
мабуть там немає стільки тупих
житель Показати IP 13 Лютого 2019 21:52
До чого тут неприхильне ставлення до іноземців??? В нього скільки свиноферм на території району було, хтось виступав проти? Ні. І свині поболіли, то збував. До людей треба було звертатися спочатку, а не тоді, як публікації зявилися.
дану Показати IP 13 Лютого 2019 21:57
«Я відчуваю антиіноземні настрої», – засновник хутряної ферми на Волині прокоментував звинувачення активістів . Уявляю такий заголовок в іноземній пресі, і зашквар емоцій, мол вам дають можливість працевлаштувати людей, в вашу державу будуть платити податки, піднімати її будуть. а ви паскуди антиіноземнонастроєні. І -- правдивий заголовок, який обурить чи не будь якого європеєця, да і любу іншу ЦИВІЛІЗОВАНУ ЛЮДИНУ : "у селі, поблизу обласного центра, відкриють катівню, яка буде позбавляти життя невинних тварин, і псувати екологію"..., но зате дасть роботу! лінивим місцевим дупам!....Чесно люблю свою країну. свій рідний край, але давно розчарувалась як і в державі. так і в її "громадянах", почитала пости вище і ще раз переконалась, що немає тут майбутнього, на превеликий жаль :(
васько василенко Показати IP 13 Лютого 2019 22:36
Треба бильше самок завезти до 150 000 штук.
васько василенко Показати IP 13 Лютого 2019 22:40
Якщо завести 150 000 самок норок то село Пидгирне ,стане самим золотим раем в ближчи два роки. Зарплати сягатимуть 25 000 а то 30 000 гривень! Ерік де Вріс патриот Украины. Вин дасть роботу и достойну зарплату. Шлить всих цих активистив туди вид куди вони прийали каламутити воду в сели!
Євробидло Показати IP 13 Лютого 2019 23:03
Хочу звернутися до "Дану". Ви розвели тут срач. Ви технологію виробництва знаєте? Чи може знаєте негативні наслідки такого виробництва? Тільки не треба порівнювати цю ферму із Європейськими технолоніями, паперами і дозволами, із державним Ковелтським ветсанзаводом, на якому все розібрано, розкрадено, і модернізація виробництва останній раз проводилася ще рри Брєжнєві. Не рівняйте х...й щ падьцем, Жигулі з Мерседесом. Відкрийте очі, будьте вище цього всього. Не навязуйте особисту думку массам
дану до Євробидло Показати IP 14 Лютого 2019 02:49
"масам", як ви виразилась, я не те що не нав'язую, з "масами". я просто не спілкуюсь. Це абсолютно безглузде заняття. Мабуть до унітаза в вбиральні більше користі звертатися, ніж до безмозких стад, чи то мас. Якщо я витрачаю свій час на написання поста тут, то це ні в якому разі не навязування. Цк просто висловлення своєї думки. Вот, якщо чесно, навіть радію, що ще маю змогу, майже без модерації, це зробити. Ніяких "срачів" не розвожу, я напрочуд мирна людина, і поважаю думку РОЗСУДЛИВИХ опонентів, навіть якщо вона протилежна моїй. Але, на жаль, таких, в обговоренні даної статті, я не зустрічала...
Євробидло до дану Показати IP 14 Лютого 2019 11:47
ВИ не дали відповідь на питання про технологію виробництва і знищення відходів.... ВОдичку постите, водичку.....
123 до Євробидло Показати IP 14 Лютого 2019 07:45
А чого в себе в нідерландах вони вирощують квіточки, а в нас норок?
Євробидло до 123 Показати IP 14 Лютого 2019 11:41
А чому в нідерландах легальна марихуана і травичка - а в нас ні?
123 до Євробидло Показати IP 14 Лютого 2019 13:38
Та Супрун і у нас хоче марихуану легалізувати, так що будуть незабаром і у нас ферми марихуани. Хто бажає в своєму селі таку? Навіщо нам вирощувати моркву чи буряк? Марихуану економічно вигідніше.
21 до Євробидло Показати IP 15 Лютого 2019 09:00
Бо в нас і так йоб%%тих на кожному кроці, то буде ще й наркоманів.
юра до 123 Показати IP 18 Лютого 2019 23:40
ru.tsn.ua/lady/news/obschestvo/shuby-iz-norki-okazhutsya-pod-zapretom-527620.html
123 Показати IP 13 Лютого 2019 23:33
Та хай будує, потім буде зносити. У Верховній Раді вжє є законопроект заборонити з 2025 року розводити хутряних тварин, а до 2025 року забезпечити для таких тварин найкращі умови, як 10 кв.м на 1 норку з виходом до басейну. https://interfax.com.ua/news/economic/565499.html
Я до 123 Показати IP 14 Лютого 2019 04:21
еге-ж.. таким чином вони знищують місцевого виробника. ВР - красава... видно відробляє срібняки
До 21 до Дану Показати IP 14 Лютого 2019 09:58
А мені цікаво, чи знаєте Ви як живеться у селі, чим розповідати? Якщо хтось має трактора то вже добре бо може десь копійку заробити обробивши город, це не місто де роботу можна найти навіть щоб дома не сидіти мінімалку отримувати і шукати щось краще, а чому не піднімаєте питання пана Курчака, вирощування свиней, корів та інших де також викди ідуть в повітря, а мені ще цікаво якщо Ви та активісти так кричите про забруднення повітря чи користуєтесь пластиком, поліетиленовими пакетами, бо як показує всесвітня практика це найбільший забрюднювач екології. Дал ( Стосовно робочих місць - так це болюча тема, але можете звіритись з статистикою - робітничих професій в україні вистачає. Є навіть дефіцит у них. А те, що селянам, або ліньки, або не вистачає розуму, чи здібностей, знайти роботу не пов'язану з шкодою довкіллю і ВБИВСТВОМ. не заради їжі, тварин, то це сугубо їхні проблеми), я вже писав на рахунок автобуса як він їздить, що неможливо навіть на роботу встроїтись бо немає чим добратися назад ввечері, а ті хто їздять то пішки ідуть більше 6 км додому. І ще скажу люди з села не ліниві вони більш працьовиті чим в місті , бо чи змогли Ви би вставати в 6 ранку покормити та приготовити усім тваринам їсти та їх покормити, подоїти корову, піти на власний город пополоти, потім щоб копійку заробити піти комусь допомогти, в обід прийти знову покормити, подоїти, і ввечері так само, не говорячи про дітей яким також треба їсти приготовити, потім городи збирати по перебирати всі продукти і так постійно тому за лінощі краще б мовчали, а за розум також мовчіть бо я думаю люди які народилися і жили в селі і вибиваються із нього більше досягають, чим ті що в усіх удобствах народилися і проживають в місті, бо вони цінують труд і важкість заробляння грошей.
Євробидло до До 21 до Дану Показати IP 14 Лютого 2019 11:46
Так як же ж ці татавісти будуть перти проти пана курчака якщо сам п. Курчак їх кормить))))) Атавісти - це саме хуже що може бути, тому що в нас в Україні ЧЕСНИХ татавістів НЕМАЄ!!!!!!
Джек Показати IP 14 Лютого 2019 11:52
ТОРМОЗЕ,ДАЙ ВЗЯТКУ І ЗАСПОКОЙСЯ,БО ЗАДОВБЕШСЯ ВИЯСНЯТИ.
Марина до Джек Показати IP 18 Лютого 2019 02:26
Та дав уже, давно вже дав... Вспокойся...
Реальність Показати IP 14 Лютого 2019 18:45
Американці та европейчці переносять свій хутровий бізнес в краіни третього світу, тому що там дешева робоча сила.Наприклад в Украіні (я не рахую Украіну Третього світу)працівники на хутрових підприемствах отримують припустим 300-400 долларів тоді як в европі люди отримують 8-10 тисяч евро.Наскільки зменшуеться собівартість хутрових виробів я думаю ти вже второпаеш. А нарахунок того що негуманно, то в тому е якийсь сенс, але потрібно розуміти те що людство живе спокон віків завдяти тваринництва .Потрібно розуміти те ,що вбивати природо- утворених твари,чим можна порушити природно-екологічний баланс, та тварин які вирощують для того щоб людство могло існувати при тому не створюючи ніяких проблем в природі .
123 до Реальність Показати IP 15 Лютого 2019 08:48
Ферми забороняють бо це не гуманно.
дану до Реальність Показати IP 15 Лютого 2019 18:47
ну да, Україна країна не 3-го світу :) знаходяться ж дурники, які цією думкою багатіють :) Здирати шкуру з тварин. було нормою в минулі століття, бо альтернативи обігріву не було. А зараз це безглуздий і безпощадний, жорстокий. не гуманний ідіотизм. Ну не вартують ті понти " дивись, яка в мене шубка" не винного звірячого життя ...
До всіх Показати IP 15 Лютого 2019 09:15
До дану.Подивіться передачу Дмитра Комарова"Світ на виворіт '".До 123:якась та гуманність неоднозначна, скоріше за все це економічне питання.Комусь дуже нехочеться щоб будувалися нові ферми-КОНКУРЕНЦІЯ.
Марина Показати IP 18 Лютого 2019 02:31
Ну що ж... Громада уже зробила свій вибір... Побачимо, якої вона заспіває за кілька років, коли збільшиться кількість астматиків та алергіків, коли повітря і вода будуть смердючими, а ґрунти й усе, що на них зростає - забрудненими. Як кажуть, спасіння тонучого - справа рук самого тонучого.
Підгірне Показати IP 18 Лютого 2019 19:39
за деякі фінансові блага вирішила все за людей і проголосували за відкриття ферми
з Підгірного Показати IP 18 Лютого 2019 19:48
побачим ваші обіцяні асвальтові дороги для ціеі громади- і.т.д.? .Ерік 22 рокі ніби платить податкі- тільки де вони ? хотьби щось крім зарплат працівникам в сільську раду ні дороги ні х**на.
клізма Показати IP 25 Лютого 2019 18:17
податки в чиновників нові машини.тай працюють в гірсамі з кременця Вітя понасовував.з щурина і тристеня Юра (ветврач).з любча то толя агронм старается.так і там буде ще нічого нема а два управляючі присутні з нормальною зарплатою місцевих теж двох працює різноробочими з відповідною з.п (мінімальною).а буде звірок то розумні фахівці знайдутся а місцевий в лучому випадку буде гній горнути за мінімалку (добре якщо дадуть лопату!) а Ерік молодець він сам на ноги став.а ті що мали більше можливості все просрали думали що колгосп не кінчится і будуть красти вічно тепір зубами скрегочуть.бо хоче вкрасти нема шо!господарі ох...тільні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus