USD 40.76 41.15
  • USD 40.76 41.15
  • EUR 40.95 41.40
  • PLN 10.16 10.43

Як COVID-19 вражає органи людини. Нові дані від науковців

29 Грудня 2021 10:39
Науковці виявили, що COVID-19 вражає нирки і сприяє утворенню рубців на тканинах. Вірус також може спричинити фіброз.

Відповідне дослідження опублікували у науковому журналі Cell Stem Cell, повідомляє «Українська правда. Життя».

«Фіброз нирки, або рубцювання, є серйозним довгостроковим наслідком, який може виникнути практично після будь-якої травми нирки та корелює з функцією нирок. Наша робота показує, що ниркові рубці виникають у пацієнтів з COVID-19, що пояснює, чому вірус може спричинити порушення функції нирок, як показано в інших дослідженнях», – розповіла співавторка дослідження Катаріна Раймер.

Науковці з університетської клініки RWTH Uniklinik у Німеччині та медичного центру Radboudumc у Нідерландах дослідили, як коронавірус впливає на нирки.

Спершу вони аналізували тканини нирок пацієнтів із COVID-19, які потрапили до відділення інтенсивної терапії.

У хворих виявили рубцювання тканини, на відміну від пацієнтів з реанімації, які мають інфекції легенів не внаслідок COVID-19.

Далі дослідники намагалися встановити, що саме стало причиною пошкодження нирок і чи може це бути прямий вплив вірусу, незалежно від системного запалення.

Щоб виявити причину пошкодження нирок, учені виростили в лабораторії та інфікували SARS-CoV-2 мінінирки, які називаються органоїдами.

Органоїди, утворені зі стовбурових клітин, містять багато клітин нирок, за винятком імунних.

Це дозволило науковцям аналізувати прямий вплив вірусу на клітини нирок, незалежно від потенційних ефектів на кшталт імунної відповіді.

Читати ще: Які ускладнення може спричинити COVID-19 і чим загрожує постковідний синдром

Дослідники виявили рубцювання органоїдів нирок та інші явища, які сприяють процесу утворення рубців.

«Інфіковані органоїди нирок показують, що вірус безпосередньо спричиняє пошкодження клітин незалежно від імунної системи. Завдяки цій роботі ми знайшли шматок головоломки, який показує шкідливий вплив вірусу на організм», – каже співавторка дослідження Джитске Янсен.

Раніше у США виявили зниження функціональності нирок у понад 90 000 людей, які пережили COVID-19.

Нове дослідження вказує, що ці проблеми з нирками пов'язані з прямим впливом вірусу SARS-CoV2 на організм.

Нагадаємо, COVID-19 також впливає на судини, мозок, очі, серце, печінку, легені, шлунково-кишковий тракт, кінцівки та інші органи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus