USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як луцькі школи і садочки готують до нового навчального року

28 Червня 2022 19:45
Навчальний рік у Луцькій громаді має розпочатися 1 вересня в очному режимі. Для того щоб учні врешті змогли повернутися за парти, у закладах освіти мають бути облаштовані укриття. Також в громаді міркують про відкриття садочків.

Як повідомив у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини директор департаменту освіти Віталій Бондар, у Луцькій громаді є 38 закладів загальної середньої освіти, 51 садочок, а також заклади позашкільної і професійно-технічної освіти.

«Діти мають бути забезпечені принаймні найпростішими укриттями в закладах освіти. Як рекомендує Міністерство освіти і науки, навчання має починатися з 1 вересня, якщо 100% учасників освітнього процесу будуть забезпечені найпростішими укриттями. Є певні рекомендації міністерства, є законодавство про цивільний захист, які регламентують те, яким нормам ці укриття мають відповідати. У процесі підготовки ми співпрацюємо з органами ДСНС, які моніторять, контролюють ситуацію і радять, як краще облаштувати укриття», – пояснив він.

Згідно з нормативами, в укриттях має бути мінімум два виходи, мусить бути доступною вода (питна і технічна), має бути каналізація і місце, де можна справити природні потреби, а також вентиляція, висота стелі має бути не менш як 1,7 метра. На жаль, не всі школи у Луцькій громаді мають підвальні приміщення, які слугують укриттями.

«Деякі заклади можуть забезпечити захист одночасно усьому контингенту учасників навчального процесу (учнів і педагогів) в одну зміну, є такі заклади, які можуть це забезпечити у дві зміни або в змішаному форматі. Ми зробимо все для того, щоб освітній процес розпочався з 1 вересня в офлайн-режимі, але від нас не залежить безпека надворі. Є заклади, де треба шукати альтернативу. Це, наприклад, школи №№1, 4. Вони не мають підвальних приміщень, тому шукаємо альтернативу. Наприклад, для школи №1 це може бути собор чи драмтеатр.

Заклади освіти також звертаються до керівників підприємств, які можуть надати підвальне приміщення поряд», – пояснює він.

З його слів, наразі всі укриття максимально готують до початку навчального року.

«Зараз іде активний процес, підвальні приміщення розчищають, бо в закладах освіти підвали могли використовувати як місця зберігання старих меблів чи матеріалів, потрібних для господарської діяльності. Площі вивільняють, де є потреба, проводять воду, підводять каналізацію, за можливості роблять естетичне оформлення. Сьогодні є обмеження видатків, не все можна профінансувати. Але своїми силами працюємо над тим, щоб забезпечити максимально укриття», – переконує Віталій Бондар.

До слова, у закладах освіти Луцької громади є вісім протирадіаційних укриттів, які обладнані усім необхідним, щоб зберегти життя і здоров’я людей. Таких укриттів у Луцьку шість, ще два – в селах. Наразі їх теж максимально облаштовують.

Варто зауважити: з 24 лютого усі укриття у школах і садочках громади було відкрито для мешканців. Проте коли школярі повернуться на навчання, укриття в закладах освіти, відповідно до карантинних вимог, будуть лише для учнів та педагогів.

«В укриттях зможуть перебувати лише учасники освітнього процесу у воєнний час і в час карантину, тобто лише педагоги й діти. Бо карантинні обмеження забороняють перебування сторонніх осіб в закладах освіти. Досі ми розміщували у наших укриттях (школах, садочках) всю громадськість мікрорайонів, скрізь підвали були відкриті. З 1 вересня заклади освіти працюватимуть в режимі укриття лише для учасників освітнього процесу», – наголосив він.

До слова, у Луцькій громаді напередодні 1 вересня також планують відкрити дитячі садочки. Щоправда, зауважує Віталій Бондар, це буде залежати від безпекової ситуації в регіонах.

«Відсотків 85 мають підвальні приміщення. Є садочки в селах, де таких підвальних приміщень немає. У таких закладах, якщо не буде альтернативи, проситимемо притримати дітей вдома або пропонуватимемо інші заклади дошкільної освіти в нашій громаді. Багато хто виїхав за кордон, думаю, це дасть можливість забезпечити всім нормальне здобуття дошкільної освіти. Садочки зазвичай відкривають трішки раніше, ніж 1 вересня, будемо дивитися на безпекову ситуацію і ухвалювати рішення про відкриття, крім тих шести, що наразі працюють», – резюмував він.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 28 Червня 2022 20:24
я проти, щоб моя дочка ходила до школи під час війни : ніхто не дасть гарантії безпеки,можуть бути різні жахливі ситуації - теракти,влучання ракет, загорання і т.д., ймовірність цього всього значно зростає під час війни. Збирати таку велику кількість дітей в одному місці, коли держава в стані активних бойових дій, як мінімум, нерозумно і безвідповідально.Я за дистанційне навчання.
Мама Показати IP 28 Червня 2022 20:57
Я навіть не подумаю пустити дітей до школи. Яке очне навчання?
Мама Показати IP 28 Червня 2022 22:13
Ви серйозно???Коли була корона майже усі навчались онлайн,а зараз війна,то це нічого нехай вчаться.Я не розумію логіки.Мені страшно буде пускати дітей до школи.
Олег Показати IP 28 Червня 2022 23:03
Навіть якщо є найменший ризик для наших дітей очне навчання проводити є неможливим. Діти це наше майбутнє. Я як батько не буду ризикувати життям своїх дітей. Які явіть собі, які відчуття будуть у батьків, дитина яких перебуватиме у школі і почнеться повітряна тривога. Хто буде нести за це відповідальність. До того ж в умовах Covid діти вже призвичаїлися до дистанційного навчання.
Ната Показати IP 29 Червня 2022 01:19
Від 1 школи до Собору чи Драмтеатру в стані тривоги як до неба рачки...хвилин 5. А якщо взяти до уваги малих дітей 6 років яких зимою та вже восени треба ще вдіти то ще час додавайте. Діти на шкільне подвір'я за хвилини 4 виходять.
Олександр Показати IP 29 Червня 2022 08:56
Які школи,,,які дитсадки,,,може хтось іще не знає що війна іде,,,прокиньтесь люди
I. Показати IP 29 Червня 2022 10:06
Важке питання. Але в любому випадку якось треба виходити з ситуаціі.
Максим Показати IP 1 Липня 2022 12:07
Я ПРОТИ ОФЛАЙН НЕХАЙ ПОКИ ВІЙНА БУДЕ ОНЛАЙН ПРОШУ ГОЛОВУ ОВА ПОДУМАТИЗА БЕЗПЕКУ ДІТЕЙ 100%

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus