USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як Мінфін планує контролювати гроші лікарів

30 Жовтня 2020 10:43
Міністерство фінансів розробило постанову, за якою хоче зобов’язати всі лікарні, центри сімейної медицини та інші медзаклади країни, яким платить Національна служба здоров’я України, тримати ці кошти у держказначействі.

Що ховається за цим рішенням, розповідає 24 канал.

Якщо цей проєкт розглядають всерйоз, то це величезний крок назад, у совок, який не вирішить проблем, які можливо сподіваються вирішити, та створить набагато більше нових.

Для чого це треба?

Пояснення просте – у казначейській системі на рахунках мало грошей. Можна залучати більше грошей. А можна відкрити більше рахунків. Якщо на них будуть лежати гроші лікарень – ними можна закривати різні поточні дірки або дірочки.

Якщо зібрати більше до бюджету – це складно, то змусити підриємства (а усі медичні заклади тепер – підприємства) відкрити рахунки не в банках, а казначействі – простіше. Принаймні, так завжди робили, чому би не зробити і зараз.

А ось чому

Це сильний удар по ключовому елементу реформи – автономії лікарень. Де-факто це множить на нуль рівноправні договірні відносини між медзакладами та Національною службою здоров’я. Адже гроші, які держава платить медзакладам за послуги, вона буде видавати їм лише зі своїх рук.

Коли у 2017 році у медзакладів з’явилася можливіть відкрити рахунки в банках, а не казначействі – 83% одразу зробили це. Тепер вони повинні будуть їх закрити і повернутися до лона турботливої держави. Яка краще знає, на що вам витрачати і коли.

«Новинка» від мінфіну стосується й приватних закладів

Далі – більше. Крім комунальних закладів, послуги за програмою медичних гарантій надають також приватні. Це також досягнення реформи, яке нова постанова може зруйнувати.

«611 медичних закладів із 3103, які мають договори з Національною службою здоров’я – приватні. В основному це заклади первинної допомоги», – йдеться у повідомленні.

Ще гірше – ліки для хронічно хворих («Доступні ліки») у програмі медичних гарантій видають пацієнтам 1066 приватних аптек із 1205 всього (це 88%). Якщо ці аптеки вийдуть з програми під тиском відкривати собі окремий казначейський рахунок, то програма просто зупиниться. Ці ліки отримують 2,4 мільйони людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Активіст Показати IP 30 Жовтня 2020 11:03
Змініть заголовок. Лікарень, а не лікарів. Головні лікарі не попадуть ніколи!
скептик Показати IP 30 Жовтня 2020 12:00
казначейство - це наперсточник. твої ж гроші воно може тобі дати або не дати. як заманеться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus