USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як на Волині знайти роботу під час війни

21 Березня 2022 17:14
З моменту відкритого нападу російських військ на Україну до Волинського обласного центру звернулося більше 1200 осіб, з них понад 200 – вимушені переселенці. На жаль, не всі отримали можливість оформити виплати. Натомість ті, кому виплати призначені, кошти надходять вчасно. Крім того, в області є понад 400 вільних вакансій.

Переселенці, які приїхали з територій, де тривають активні бойові дії звертаються за допомогою

З початку повномасштабного наступу Росії на Україну життя українців поділилось на «до» і «після». Дехто, може, і не знає яке сьогодні число чи день тижня, натомість чітко усвідомлює, що сьогодні 26-й день відсічі окупантам.

І поки доблесні воїни в лавах ЗСУ, тероборони та добровольчих формуваннях боронять Україну, решта громадян мають забезпечувати тил, у тому числі, не дозволяючи економіці країни скотитися у прірву. А зробити це доволі непросто, адже чимало людей втратили роботу, значна частина підприємств повністю або частково зупинили свою роботу, а частину просто розбомбили вороги ракетами і бомбами.

Читати ще: Досить відсиджуватися, пора працювати, – Арестович звернувся до українців у тилу

Про те, як війна змінила ситуацію на ринку праці на Волині – розмовляли з очільником Волинського обласного центру зайнятості Романом Романюком.

Одна з проблем, яка так чи інакше торкнеться Волині – працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, які мусили покинути свої домівки через обстріли. Дехто уже звернувся до центру зайнятості, щоб отримати допомогу у зв’язку з безробіттям.

«Зрозуміло, що ситуація дуже важка, адже сьогодні всім непросто. Велика кількість людей приїхала на Волинь. Згідно з різною інформацією, це близько 20 тисяч осіб, з них 10 тисяч перебувають у Луцьку. До нас почали звертатися люди, які приїхали з інших регіонів. З 24 лютого по сьогодні звернулося 218 осіб і з них 62 особи отримали статус безробітного», – пояснив очільник центру зайнятості.

Щоправда, у багатьох заявників виникли складнощі з оформленням допомоги, оскільки вони офіційно працевлаштовані. І наразі немає інформації про те, що вони з тих чи інших причин не працюють.

«Є велика проблема у тому, що люди коли звертаються до нас за послугами, юридично продовжують перебувати в трудових стосунках зі своїми роботодавцями там, звідки вони приїхали. Відповідно юридично ми не маємо права їм надати статус безробітного, оскільки в реєстрах вони є працевлаштованими. В цьому є правова колізія, і я сподіваюсь, що найближчим часом уряд ухвалить певне рішення, як це питання врегулювати», – зазначає Роман Романюк.

Які сфери на Волині постраждали найбільше

Загалом з 24 лютого в обласний центр зайнятості звернулося 1 215 осіб. Майже тисяча заявників – це волиняни. За цей період у Волинському центрі зайнятості виплатили майже 20 мільйонів гривень для безробітних волинян. Ці кошти отримали майже 7 тисяч осіб. Зі слів керівника центру зайнятості, затримки з виплатами практично немає, днями мають виплатити всі нарахування за лютий.

Ситуація на ринку праці складна й тим, що різні сфери діяльності зупинили свою роботу і роботодавці в багатьох випадках не можуть виплатити заробітну плату. Керівник центру зайнятості радить роботодавцям не поспішати звільняти працівників, а відправити у відпустки без збереження зарплати. Тоді працівники зможуть отримати 6 500 тисяч єПідтримки і за ними збережеться робоче місце.

Читати ще: Українці, які не можуть працювати через війну, отримають по 6,5 тисячі

«Роботодавці стоять перед вибором звільнення працівників. Дуже добре, що є державна програма єПідтримки для осіб, які втратили робоче місце. І дуже добре для волинян, що наша область включена в перелік регіонів, де ця програма реалізується. Тому люди, які втратили роботу чи дохід, можуть подати заявку в Дії. Я всіх роботодавців закликаю зберегти трудові стосунки з людьми. Нехай люди подають заявки на 6 500 гривень в Дії, отримують гроші, мають кошти на прожиття, але обов’язково хай залишаються в трудових стосунках. Ліпше відправити працівників у відпустки без збереження зарплати, ніж звільнити. Бо якщо зараз прийдуть тисячі безробітних, службі зайнятості буде дуже важко швидко виплатити допомогу по безробіттю», – пояснює Роман Романюк.

Особливо сьогодні постраждала величезна сфера ресторанного бізнесу, сфера обслуговування. Будівництво також практично все зупинилось, лише поодинокі забудовники відновили роботу на своїх проектах. Так само зупинилась дорожня галузь: всі дорожники зараз не ризикують працювати, адже не знають чи варто зараз ремонтувати ті дороги.

На Волині є майже пів сотні вакансій

Але є й позитивна динаміка, додає керівник обласного центру зайнятості. Сьогодні в центрі є 449 актуальних вакансій, на які потрібні робітники. З них 116 – в Луцьку.

«Це значно менше ніж 23 лютого, тоді ми мали 2700 вакансій, але це набагато краще, ніж ми мали 1 березня, коли в нас на Волині було лише 50 актуальних вакансій. Треба розуміти, що всім страшно і тривожно. А бізнесу складно відновити діяльність чи спрогнозувати», – пояснює Роман Романюк.

Читати ще: «Швидко переходимо до економіки воєнного стану»: Шмигаль – про виплату 6,5 тис. грн і відновлення виробництва

Серед вакансій найбільше роботодавці потребують лікарів (10%, майже 50 вакансій), шахтарів (10%), водіїв автотранспортних засобів, трактористів, швачок, кухарів, токарів, продавців, пекарів.

«Чому ці вакансії з’явилися. По-перше чоловіків мобілізували в ЗСУ чи тероборону, багато жінок виїхало з дітьми за кордон. Так, це менше ніж до нападу Росії, але 449 вакансій – це 449 можливостей для працевлаштування, 449 можливостей заробити гроші, щоб забезпечити свою сім’ю», – наголошує посадовець.

До слова, змінився і розмір середньої зарплати, який став менший, ніж до війни. Причина в тому, що збільшилася пропозиція робочої сили: люди готові працювати за 6,5-8 тисяч, коли до війни на зарплату у 10 тисяч було складно знайти працівника, зауважує Роман Романюк.

Нагадаємо, у Луцьку анонсували роботу Центру допомоги евакуації бізнесу, аби надати можливість підприємцям, які переїхали з інших регіонів відновити свій бізнес у Луцьку. Зі слів керівника центру зайнятості, вони можуть допомогти таким підприємцям укомплектувати штат. Але сьогодні такого масового переїзду бізнесу не спостерігають.

«Перевести сюди бізнес складно. Якщо, наприклад, є виробнича лінія, то її демонтувати і перевезти сюди і налагодити – дуже непросто. Є поодинокі випадки, коли невеликий бізнес переміщається на Західну Україну, але здебільшого вони без вільних вакансій, бо бізнес переїжджає зі своїм штатом. Це зазвичай невелике виробництво, де всі працівники переїхали. Тому вакансій нема. Щоправда прецеденти вже є. У Луцьку до нас звернулися дві ІТ-компанії з Києва і Харкова, які сюди переїхали. Їм легко це зробити, бо в них нема виробничих ліній. Вони винаймають приміщення, облаштовують робочі місця і шукають програмістів», – розповідає Роман Романюк.

Також у центрі зайнятості діє державна програма підтримки відкриття власної справи. Але наразі за цією допомогою ніхто не звертається.

«Відповідно до пріоритетності, ми всі кошти спрямовуємо на допомогу з безробіття. Але якщо будуть такі звернення, ми шукатимемо кошти», – резюмує посадовець. З його слів, розмір такої допомоги визначається індивідуально і залежить від розміру виплати з безробіття. Торік в середньому вона складала трошки більше як 40 тисяч гривень.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus