USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Як отримати аліменти в Україні: поради юристів

8 Березня 2021 18:06
Майже половина дітей в Україні живуть у неповних сім’ях. Три роки тому парламент установив, що аліменти – це власність дитини. А цього тижня навіть Рада зробила перший крок до збільшення мінімального розміру аліментів на дитину, що стягуються з родичів, ухвалив у першому читанні закон, який збільшує гарантований мінімальний розмір аліментів.

Тепер і виплати від батьків, й інших родичів мають бути не меншими, ніж половина прожиткового мінімуму для дитини. Але це в результаті 960 із половиною гривень у місяць, якщо дитині до 6 років. І 1 197 із половиною гривень – від 6 до 18 років. А все, що більше, – це добра воля батьків, або угода, підписана між ними. І хоч у ролі того, хто аліменти має платити, може опинитись і тато, і мама, іноді бій за ці гроші для своєї дитини перетворюється в цілий театр абсурду.

То що треба знати, аби не стати учасником таких принизливих боїв. А головне – як захистити своїх дітей від недобросовісних батьків, йшлося 7 березня у сюжеті ТСН.

Дарина Свідло сама виховує двох дітей, як і тисячі жінок по всій Україні. Адже після розлучення діти, зазвичай, залишаються з матір’ю. Так нас переконує офіційна статистика.

Тож Дарина – в ситуації середньостатистичної розлученої мами. Вона розповідає, коли була вагітна другою дитиною, чоловік сказав, що покохав іншу, а коли донечці виповнилося чотири місяці, він зібрав речі й залишив сім’ю. Відтоді ні вона, ані діти, його не бачили.

І цю етичну сторону питання ніяк не регулюють в Україні. Батько, як власне й мама, має цілковите право після розлучення не виховувати власних дітей. І ніхто не може його змусити виконувати ці обов’язки. Та й відповідальності за це – ніякої.

Діє наразі лиш закон природи – материнський інстинкт – у більшості випадків.

Єдине, що, на прохання матері або батька-одинака, з другою половиною можуть провести профілактичну бесіду органи опіки, про те, як важливо дітям мати тата чи маму, який би піклувався про своїх рідних дітей. Дарина не знала, що на аліменти можна подавати ще перебуваючи в шлюбі.

Позаяк колишній чоловік працює юристом, в одній із найвідоміших юридичних компаній в Україні, мав офіційну зарплатню в понад 60 тисяч гривень. Суд присудив – чверть віддавати дітям і дружині. Але якимось дивом його перевели на 1/5 ставки.

Таким чином чоловік на цілком законних підставах зменшив допомогу на утримання власних дітей уп’ятеро. Тобто, по дві з половиною тисячі гривень на дитину.

Паралельно чоловік подав на колишню дружину позов до суду про зменшення суми аліментів. У своєму позові чоловік пише, що він емоційно страждає через розлучення, тому не може працювати і як наслідок утримувати своїх двох малолітніх дітей.

Такий абсурд в Україні радше норма, ніж виняток, адже все, що стосується аліментів, у нас має безліч законодавчих прогалин, якими користуються недобросовісні батьки. Журналісти намагалися поспілкуватися з Єгором Свідлом та чоловік відмовився пояснювати, чому після рішення суду про аліменти, його офіційна зарплата зменшилася вп’ятеро.

Також репортери намагалися зв’язатися з керівництвом компанії, в якій працює Єгор Свідло і запитати, чому його перевели на один робочий день на тиждень і чи справді старший адвокат, який має таку серйозну службову біографію в судових суперечках, так засмучений розлученням із дружиною, що може виконувати свою роботу тільки чотири дні на місяць?

Як отримати аліменти: поради

У сімейному кодексі немає чіткого визначення поняття аліментів і такі витрати, як на школу, чи садок, чи секції, чи навіть лікування дитини, правники відносять до так званих «додаткових витрат», які стягуються окремо. Але й тут є моменти, які потрібно знати тому з батьків, з ким залишаються жити діти.

Кошти на няню чи репетиторів не можна стягнути через суд. А якщо дитина займається спортом, то треба довести що у неї є особливий талант. Ці деталі вам необхідно знати перед тим, як звертатися до суду про стягнення аліментів.

Також через пандемію ситуація в судах зараз складна, і ви маєте бути готові, що суд зі встановлення аліментів триватиме довго. І виною тут не лише коронавірус, а через те, що останні пів року взагалі в судах не має фінансування на марки та конверти.

Тому юристи радять передусім намагатися розв’язувати питання аліментів без суду та підписувати добровільний договір про виховання та утримання дітей. Це так званий аліментний договір, який слід підписувати в нотаріуса.

Але все ж таки, якщо ви вирішили йти до суду, то маєте три варіанти витребування аліментів. Перший: судовий наказ – найшвидший і найпростіший. Судова практика свідчить, що в середньому через місяць вашій дитині вже автоматично будуть нараховувати аліменти. Подавати позов через судовий наказ, адвокатка радить лише у разі, якщо відповідач має офіційну зарплату і ви впевнені, що після рішення суду, ця зарплата не зникне.

Якщо ви не впевнені, що після рішення суду зарплата батька стане в рази меншою, але в нього є майно і ви можете довести його розкішний спосіб життя, то є варіант аліментів у твердій грошовій сумі. Це найдовший варіант і процес може тривати найменше 6 місяців, а зазвичай рік і більше.

Є ще третій варіант, він полягає у встановленні третини чи четвертої частини від офіційної зарплатні через суд. Але цей варіант підійде лишень у тому випадку, якщо той із батьків, із якого будуть стягувати аліменти, має офіційний дохід не менше 100 тисяч гривень.

Тож який варіант ви б не обрали треба бути готовим до того, що встановлення аліментів через суд є довготривалим і клопітким процесом. І часто той із батьків, який залишає дітей і не хоче добровільно їх утримувати, придумує безліч способів, як уникнути відповідальності за власних дітей.

Але є й хороші новини. Міністерство соцполітики розробило. «Закон про відповідальне батьківство» і він уже чекає на голосування у Верховній Раді. Він, зокрема, передбачає, що разом із розлученням одночасно будуть врегульовані питання аліментів та участі обох батьків у вихованні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 8 Березня 2021 20:39
"І цю етичну сторону питання ніяк не регулюють",а етичну сторону,коли мама підбурює дитину проти тата,хтось регулює?
5 до Анонім Показати IP 9 Березня 2021 03:04
Нормальний тато не буде жлобитись для власних дітей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus