USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як отримати, на що витратити та чи є загрози економіці: що треба знати про «ковідну» тисячу

20 Грудня 2021 09:28
Від 19 грудня офіційно запущено проєкт «єПідтримка» в застосунку «Дія». Вакциновані українці матимуть змогу отримати подаровану державою тисячу гривень за щеплення проти коронавірусу. Але насправді є щасливчики, які отримали ці кошти ще 13 грудня у формі експерименту.

Про те, чи варто боятися, що така державна щедрість спровокує виток інфляції – йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

ЯК ОТРИМАТИ СВОЮ ТИСЯЧУ

На тисячу гривень від держави можуть претендувати громадяни України, яким є 18 років, і вони отримали дві дози щеплення будь-якою вакциною.

Держава у смартфоні під назвою «Дія» виявилася вкрай комфортним інструментом, бо за грошовим подарунком нікуди з дому виходити не доведеться. Щоб отримати кошти необхідно лише:

– завантажити застосунок «Дія» на смартфон або зареєструватися в програмі «Дія» на сайті на комп’ютері;

– якщо застосунок вже завантажено, його необхідно оновити (видалити і завантажити знову);

– якщо під час оновлення «Дії» зник «ковід»-сертифікат – то підтягніть його знову у кілька кліків, він з’явиться за кілька секунд;

– якщо не маєте електронного сертифікату – завантажуєте генеруєте його в «Дії»: у меню Послуги натискаєте Ковід-сертифікати;

– отримавши сертифікат, в Послугах натискаєте єПідтримка;

– після цього має підтягнутися перелік банків, в яких можна відкрити віртуальну картку;

– далі вас має перекинути в банк, де він створює віртуальну картку у кілька кліків;

– також можна буде отримати фізичну картку у відділеннях банків;

– чекаєте на зарахування грошей.

НА ЩО ВИТРАТИТИ

Важливо пам’ятати, що «ковідна» тисяча має обмеження. Скористатися коштами можна лише протягом 4 місяців. До того ж, ці гривні – електронні . Тож перевести свою тисячу у готівку, переслати на інші карти чи рахунки не можна. Витратити ці гроші можна на:

– книжки;

– перегляд фільму у кінотеатрі з друзями і близькими;

– візит до музею, виставки, театру чи на концерт;

– абонемент в спортзал;

– квитки на потяг чи літак по Україні;

– старші 60-ти років від 1 січня можуть витратити гроші на ліки.

Тобто це так звані «зв’язані гроші». Держава одночасно робить приємне громадянам і допомагає найбільш вразливим у пандемію галузям економіки.

Так, в кінотеатрах уже почали купувати квитки на сеанси за «ковідну» тисячу. Утім, за прогнозами, ажіотаж, якщо й почнеться – то вже з наступного тижня.

Інша справа з книжками. Деякі інтернет-магазини на тижні навіть дали збій – від такого шаленого напливу покупців. Люди активно купують книжки і в офлайн-крамницях.

«Сьогодні третина наших покупців – це люди, які розраховуються цією тисячею від держави. Що помітно і особливо приємно, що ми своїх клієнтів знаємо зазвичай в обличчя. З цих людей, які розраховуються цією тисячею, це часто люди, яких ми бачимо вперше», – зазначає директор з розвитку книгарні Андрій Домаранський.

Книгарні заманюють покупців – хто як може. Одні пропонують знижки, за розрахунок грошима з «єПідтримки». Інші заманюють електронними сертифікатами, наприклад, на 1000 гривень, а за нього отримаєте книг на півтори тисячі.

Так само і квитки на концерти або вистави. Купуєте сертифікат на 1000 гривень, коштом «єПідтримки», а сертифікатом можете оплатити будь-яку подію протягом 12 місяців з моменту покупки. Наприклад, виставу у вересні наступного року.

ЕКОНОМІЧНИЙ ЕФЕКТ

Слід зазначити, що мета виплат тисячі не одна. З одного боку країна, і не тільки наша, зустрілась з якоюсь неймовірною хвилею невмотивованого страху громадян перед щепленням. Додайте сюди організовану антивакцинаторську кампанію із російським слідом і от вам проблема! Вакцина є, а люди йдуть повільно. Нещеплену країну «ковід» швидко робить бідною. Тому тисяча мала би збільшити привабливість вакцинації, зменшити ризик локдаунів і врятувати креативні індустрії , які зазнали серйозних збитків від пандемії.

Ще один плюс, каже експерт – це гроші легальні, які доведеться забрати з певних бюджетних статей поки що в борг. Вони швидко повернуться назад в держбюджет у вигляді податків вже за 4 місяці.

«Ці гроші підуть не на імпорт, а на послуги, які надають українські компанії», – зазначає економіст Олександр Савченко.
Тобто гроші обертатимуться в Україні, а не поїдуть за її межі. Загалом на виплати по 1000 гривень з держбюджету піде до 10 мільярдів гривень. Та чи зможе таке вливання коштів розігнати інфляцію? Бо є й такі побоювання.

«Все ж таки це капля в морі. Я оцінюю, що це збільшить інфляцію на десь 0,3-0,4 відсотки», – запевняє економіст.

Тобто, можна припустити, що переваг державі від таких виплат справді більше, ніж коли торік по 8 тисяч роздали ФОПам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus