USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Як студенти з Росії та Китаю шпигують у США

3 Квітня 2018 13:23
Росія, Китай та інші країни організували проти США масштабні шпигунські операції. Займаються шпигунством не якісь там таємні агенти, а студенти та викладачі, які вчаться чи працюють у престижних американських університетах. Про це йдеться у сюжеті Голосу Америки.

«Спраглі до знань студенти, стипендіати, викладачі за обміном, дослідники з різних континентів – це типовий кампус американського університету, не надто схожий на шпигунське гніздо. І дарма», вважає журналіст-розслідувач Ден Голден.

В американських вишах дуже багато студентів і викладачів з-за кордону. Дехто з них збирає інформацію для своїх країн, наукові таємниці, розробляють джерела інформації. Про різні випадки шпигунства у вишах Голден розповідає у своїй книзі «Шпигунські школи». Журналіст каже, що університетські кампуси – знахідка для шпигунів, адже там відбувається обмін думками і спілкування між різними культурами.

«Американські виші дуже відкриті до міжнародних студентів і викладачів, багато установ мають наукові лабораторії і закордонні уряди можуть це використовувати, відправляючи туди своїх студентів», - каже спеціальний агент ФБР з відділу контррозвідки Чарлі Макгонікал.

Американці, які навчають за кордоном, часто стають об’єктом зацікавлення іноземних урядів. У 2014 на замовлення ФБР вийшов фільм про Глена Шрівера - американського студента, якого завербували китайці.

«Держави вербують студентів і потім спонукають подаватись на роботу в уряді США чи у приватні компанії, які працюють для уряду, аби отримувати специфічну інформацію», - додає Чарлі Макгонікал.

Але США також збирають інформацію через студентів і викладачів.


Алекс Ван Скайк вчився за обміном у Болівії, де досліджував місцеві профспілки. Він розповідає, як зустрівся там з американським посадовцем.

«Він (американський посадовець, - ред.) сказав, якщо ти поїдеш працювати у сільську місцевість і зустрінеш там кубинських лікарів чи венесуельських посадовців, то ми б хотіли, аби ти повідомив про їхнє місцезнаходження. Ми знаємо, що вони там, і хочемо простежити за ними», - каже Алекс Ван Скайк

У ФБР визнають, що вербують студентів, але не часто. «Час від часу ми робимо таке, але це не так масово і нечесно, як роблять китайські чи російські уряди, експлуатуючи студентів», - зізнається спецагент ФБР Чарлі Макгонікал

Голден каже, що важливо говорити про таке шпигунство. Та звертає увагу на 2010 рік, коли ФБР викрило 10 російських шпигунів, які роками вдавали простих американців.

«Більшість з них вчились в американських коледжах чи університетах. Росія розглядає американську освіту, як надважливу складову у легалізації шпигунів», - додає журналіст-розслідувач Ден Голден.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus