USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Як вберегтися від кишкових інфекцій у літній період. Поради луцької лікарки

10 Липня 2020 23:27
Нині, під час пандемії, вся увага у світі і в Україні прикута до коронавірусу. Проте інших інфекцій і захворювань ніхто не відміняв.

Як уберегтися від кишкових інфекцій і як лікуватися, якщо вже отруїлися – у сюжеті ТРК «Аверс».

Традиційно час спалахів кишкових інфекцій припадає на літо. Проте, зі слів сімейних лікарів, цьогоріч отруєнь значно менше, ніж у минулі роки. Ймовірно, це пов’язано з тим, що в умовах карантину люди менше відпочивають на природі чи відвідують масові застілля, де ризик підхопити кишкову інфекцію високий.

Та все ж не треба забувати про профілактику – дотримання правил гігієни. Тим паче, що це допоможе вберегтися і від отруєнь, і від коронавірусу.

Сімейний лікар амбулаторії загальної практики сімейної медицини ЛЦПМД Оксана Змій наголошує на найелементарнішому: слід обов’язково мити руки після того, як прийшли додому, як сходили в туалет.

«Мити овочі і фрукти, які ви принесли з магазину чи з ринку додому. Потрібно достатньо термічно обробляти продукти, які підлягають термічній обробці: мається на увазі м’ясо, інші продукти. Бажано не пити непастеризоване молоко. Використовувати пастеризоване, – радить медик. – Після того, як приготували їду, вона має не більше двох годин знаходитися за кімнатної температури – мова йде про літо, про спеку».

Лікар закликає: їжу, яку плануєте з’їсти пізніше, обов’язково ховати в холодильник. Особливо обережно треба споживати їжу під час відпочинку на природі.

«Якщо ви приготували якусь їду на природі, на наступний день, будь ласка, її не їжте. Все-таки на природі ви не можете дотримуватись тих санітарно-гігієнічних норм, яких треба дотримуватися. А якщо продукція простоїть ще добу, то за її якість, я не впевнена, що хтось може відповідати», – наголошує сімейний лікар.

Якщо ви потрапили на гучне застілля, що, звісно, небажано під час карантину, то там слід з обережністю їсти салати з майонезом та різноманітну випічку, кондитерську продукцію.

Якщо вже з’їли щось не те і відчуваєте симптоми отруєння – діарею, підвищену температуру, нудоту, болі в животі – не варто займатися самолікуванням. Слід зателефонувати до сімейного лікаря і не забувати пити багато рідини.

«Випити достатню кількість рідини. Можна заварити той самий відвар ромашки, можна звичайну мінеральну, але негазовану воду випити – літру, скільки зможете, щоб зняти трошки інтоксикацію організму. Звичайно, треба звернутися до свого сімейного лікаря в телефонному режимі, оскільки ми зараз ще працюємо всі в режимі карантину, – радить Оксана Змій. – Сімейний лікар вже знає вас, знає ваші захворювання – чим ви хворіли, чим не хворіли, і більш докладно зможе дати вам рекомендації, які вам необхідні».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus