USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Як запобігти раку: луцькі онкологи розповіли про основні фактори ризику

3 Лютого 2022 12:33
Онкологічне захворювання – це завжди трагедія. Але в наш час добре відомі причини виникнення раку, і це дає можливість запобігти приблизно третині нових випадків, а в разі виявлення пухлини на ранніх стадіях можливе успішне лікування.

Які ж основні фактори, що збільшують ймовірність онкозахворювання, напередодні Всесвітнього дня боротьби з раком розповіли хірурги-онкологи КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Віталій Супрунець та Сергій Килинич.

Для профілактики онкологічних захворювань є універсальні медичні рекомендації. Це загальновідомі факти, але особливо важливо, коли ця інформація звучить з вуст онколога.

«Значна частина онкологічних захворювань спричинена п’ятьма основними факторами ризику: високий індекс маси тіла, недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, куріння і вживання алкоголю», – каже Віталій Супрунець.

Лікарі нагадують: щоб з великою ймовірністю уникнути онкозахворювання, потрібно насамперед позбутися шкідливих звичок – кинути курити (навіть нібито нешкідливі кальяни і вайпери) та не зловживати алкоголем або взагалі відмовитися від нього.

Натомість варто підтримувати здорову масу тіла. У цьому допоможуть фізична активність та здорове харчування: потрібно бути настільки активним, наскільки це можливо, та вживати більше овочів і фруктів, пити багато води.

Також слід уникати надмірної інсоляції, тобто зменшити час перебування на відкритому сонці, використовувати сонцезахисні креми.

«Загалом потрібно навчитися слухати власне тіло, уникати стресів. Допоможе в профілактиці й вивчення спадкової схильності свого роду. Є так звані сімейні раки, коли онкоген, який відповідає за виникнення того чи того раку, передається по спадковості. Також не забувайте проходити щорічні профогляди – раку легше запобігти, ніж лікувати», – зазначає Сергій Килинич.

З метою профілактики раку при досягненні певного віку можна пройти у КП «Волинський обласний медичний центр онкології» обстеження, які входять в безплатний пакет послуг від НЗСУ. Зокрема це:

мамографія (рентгенобстеження молочних залоз, рекомендоване жінкам від 40 років);

колоноскопія (ендоскопічне обстеження товстої кишки, рекомендоване особам від 40 років);

гістероскопія (огляд порожнини тіла матки за допомогою спеціального приладу, рекомендований жінкам від 50 років);

фіброгастроскопія (ендоскопічне обстеження шлунка, проводять особам від 50 років);

цистоскопія (ендоскопічне обстеження сечовидільної системи, рекомендоване особам від 50 років);

бронхоскопія (ендоскопічне обстеження легень, рекомендоване особам від 50 років).

Усі ці обстеження можна пройти за наявності електронного направлення, яке може видати сімейний лікар.

Оксана ВЛАЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus