USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Які країни досі використовують смертну кару та чим вона небезпечна

12 Жовтня 2020 07:00
Відмова від винесення смертних вироків має щонайменше дві причини: перша – такий спосіб покарання не гуманний; друга – процес винесення вироку і його виконання – дорога і тривала процедура.

Тільки в США довічне ув'язнення на одну людину обходиться приблизно у 740 тисяч доларів, а от смертна кара – більше мільйона доларів. Це загальна сума за кулі чи смертельну ін'єкцію, суди, апеляцію, адвокатів і утримання в'язня. Що таке смертна кара та чому вона небезпечна – пише 24 канал.

Політична арена не перестає говорити про смертну кару. Адже є країни, які досі її використовують. Наприклад, у Китаї вирок лунає за насильницьке вбивство, в Індії можуть позбавити життя за зґвалтування дитини, а в Ірані за зраду релігії, наркотики і навіть за нетрадиційну орієнтацію.
У США смертна кара обходиться у понад мільйон

Смертна кара у світі: статистика

Сьогодні смертну кару не практикують понад 100 країн. Останні, хто відмовився – Казахстан, Малайзія, Каліфорнія, Монголія, Гватемала і Гвінея.

Майже 40 країн використовують тільки у вкрай тяжких злочинах. Але є приблизно 50 держав, у яких смертна кара – це те саме, що довічне ув'язнення: Японія, Кувейт, Іран, Ірак та Лівія. Серед країн Європи та Центральної Азії – страчують у Білорусі. А от в країнах Америки – у США.
Де регулярно застосовують смертну кару

Смертний вирок у США дозволений у 31-му штаті. 2017 року там стратили 23 людини. Чіткого визначення "за що" можуть позбавити життя немає. Таке рішення кожен штат ухвалює окремо.

Ось це камера смертників у штаті Аризона. За 30 днів до страти сюди селять в'язнів. За ними спостерігають і готують до виконання вироку.
Камера смертників

Смертна кара в різних штатах

Станом на 2018 рік смертна кара дозволена у таких штатах: Алабама, Айдахо, Арізона, Арканзас, Вайомінг, Вашингтон, Вірджинія, Джорджія, Індіана, Каліфорнія, Канзас, Кентукі, Колорадо, Луїзіана, Міссісіпі, Міссурі, Монтана, Небраска, Невада, Нью-Гемпшир, Огайо, Оклахома, Орегон, Пенсільванія, Північна Кароліна, Теннессі, Техас, Флорида, Південна Дакота, Південна Кароліна, Юта.

Станом на 2018 рік заборонена смертна кара у таких штатах: Аляска, Коннектикут, Гаваї, Іллінойс, Айова, Мен, Меріленд, Массачуссетс, Мічиган, Міннесота, Небраска, Нью-Джерсі, Нью-Мексико, Нью-Йорк, Північна Дакота, Род-Айленд, Вермонт, Західна Вірджинія, Вісконсін.
Смертна кара в США

Директор тюрми в Аризоні Чарльз Раян Романенко зазначив, що є спеціальне відведене місце для очевидців. Вони можуть переконатись, що ув'язненому ввели смертельну ін'єкцію.

Історія Лонні Девіда Франкліна

Виконати смертну кару не так вже й просто. Наприклад, колишній американський сміттяр із Лос-Анджелеса Лонні Девід Франклін із 1985 року по 2007 рік зґвалтував і убив 10 жінок і 15-річну дівчинку.

Затримати його вдалося лише у 2010 році, винним визнали тільки у 2016 році. Його засудили до смертної кари. Виконання вироку він очікував у в'язниці Сан-Квентін. Він був знайдений мертвим 28 березня 2020 року у своїй камері.
Лонні Девід Франклін

Найпоширеніші способи виконання смертної кари

У сучасному світі існує два найпоширеніші способи виконання смертної кари: розстріл та смертельна ін'єкція. Раніше використовували електричний стілець з напругою у 2700 вольт. Востаннє його застосовували у США в 2010 році. В менш цивілізованих країнах зі злочинцями розправляються більш жорстокими способами. Як, наприклад, в Ірані, Пакистані та Індії. Там приречених на смерть виводять на головну площу міста і забивають камінням, кийками, привселюдно вішають або обезголовлюють.
В США є відведені місця для очевидців, де через вікно вони можуть спостерігати за карою

Способи виконання смертної кари:

1. Розстріл.

2. Смертельна ін'єкція.

3. Електричний стілець.

4. Повішення.

5. Обезголовлення.

Серед усіх країн, де дозволена смертна кара, найбільше вбивають в Ірані, Саудівські Аравії, Іраку та Пакистані. Щороку кожна із цих країн лишає життя від сотні до 500 людей. Переважно, публічні страти там застосовують за наркотики, нетрадиційну сексуальну орієнтацію або неправильні життєві погляди.
Країни, в яких часто використовують смертну кару

Не рідкість і самосуд, за який ніхто не несе відповідальності. У цей же список можна додати і Китай. Але уряд там не публікує даних про кількість страчених.

За неофіційними даними, щороку в КНР страчують від 2 до 3 тисяч осіб. А перед тим, як стратити порушників, їх машинами провозять площами міста. Хоча сама процедура вбивства проводиться за зачиненими дверима.

В Amnesty International пояснили, чому багато країні виступають проти смертної кари.

- Смертна кара – це незворотне покарання. Адже ризиків помилкового вироку не можливо уникнути.

- Таке покарання не впливає на злочинність. Немає доказів, що смертна кара є більш ефективним засобом скорочення злочинності, ніж довічне ув'язнення.

- У багатьох зареєстрованих випадках, які проаналізували Amnesty International, люди були страчені після несправедливого суду. Тобто смертна кара часто використовується в рамках спотворених систем правосуддя.

- Смертна кара – це дискримінація. До такого виду покарання засуджують тих, хто має менш сприятливе соціально-економічне становище або належить до расових, етнічних чи релігійних меншин.

- Смертну кару використовують як політичний інструмент.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus