USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Які стоматологічні послуги українці зможуть отримати безкоштовно

9 Лютого 2021 20:35
Стоматологічна допомога є дороговартісною послугою у всьому світі. У багатьох країнах, навіть економічно успішних, стоматологія виключена з Програм державних гарантій. Саме через високу вартість та через те, що проблеми, пов’язані з лікуванням органів ротової порожнини, не є надзагрозливими для життя та здоров’я.

Про це йдеться на сторінці НСЗУ у Фейсбуці.

Сьогодні пацієнти платять за стоматологічні послуги переважно зі своєї кишені. Переважна більшість комунальних стоматологічних клінік у нашій країні працюють на платній основі. Зміна фінансування цієї медичної галузі виводить ринок стоматології з тіні. Медичні заклади мають можливість офіційно запроваджувати платні послуги. Прозоро формувати ціну і конкурувати за клієнтів, як повноцінні комерційні структури.

За інформацією Асоціації стоматологів України, сьогодні стоматологічну допомогу надають понад 24 600 лікарів стоматологічного профілю у 6 280 закладах різних форм власності.

У 2020 році на надання послуг за пакетом «Амбулаторна медична допомога дорослим та дітям», включно зі стоматологічною допомогою, Національна служба здоров’я України уклала договори з понад 1,4 тисячі медичних закладів. Ці заклади отримали за контрактом з НСЗУ понад 7,3 млрд грн.

В умовах вкрай обмеженого фінансування системи охорони здоров’я, найефективнішим у стоматологічній галузі є витрачання ресурсів лише на найнеобхідніше.

Для дорослих Програма медичних гарантій покриває ургентну стоматологію – зняття гострого болю та лікування станів, які загрожують життю. Зокрема, будуть безоплатними медичні послуги, якщо у пацієнта діагностовано пульпіт, перелом зуба, невралгія трійчастого нерва, хімічний опік слизової рота, слинокам’яна хвороба, карбункул і фурункул, травми м’яких тканин щелепно-лицевої ділянки.

До безоплатного пакету входить планова дитяча стоматологія, бо вона дійсно може запобігти погіршенню загального здоров’я дитини.

У Програмі медичних гарантій цього року стоматологічну допомогу дорослим та дітям виділено в окремий амбулаторний пакет. Він покриватиме:

- ургентну стоматологічну допомогу дорослим та дітям;

- проведення інструментальних досліджень в рамках ургентної стоматологічної допомоги;

- планову стоматологічну допомогу дітям, крім ортодонтичних процедур та протезування.

Протезування, брекети та інші дорогі стоматологічні послуги не входять у гарантований пакет.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus