USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Якщо кольнуло серце, не треба бігти рятуватися аспірином», – волинський кардіохірург

17 Червня 2020 08:00
Професор, доктор медичних наук, кардіохірург вищої категорії, керівник Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології та тромболізису Андрій Ягенський в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» розповів про захворювання серцево-судинної системи, про лікування та профілактику, а також про те, на які симптоми варто зважити, щоб не пропустити серйозну недугу.

Смертність від серцево-судинних захворювань, за статистикою, у нас чи не на найпершому місці. Які це патології?

Серцево-судинні захворювання, на жаль, посідають провідне місце у світі серед причин смерті і одне з чільних – за поширеністю. Якщо говорити загалом про серцево-судинні захворювання, то це досить широкий спектр. Медики поділяють їх на вроджені й набуті. Коли йдеться про доросле населення, то левова частка всіх захворювань є набутими.

Хворим може бути серце, а можуть – судини, які його «обслуговують», так?

Загалом, так. Серце й судини – це одна система, тому система й називається серцево-судинною. Якщо говорити про захворювання серця, то варто нагадати, що це м’язовий орган, головне завдання якого – перекачувати кров для задоволення всіх потреб організму. Основна частина серця – це м’яз, є ще клапани, які забезпечують рух крові. І є досить важлива судинна система, яка, власне, й забезпечує цей м’яз кров’ю. Це основна функція коронарної системи.

Які хвороби є найбільш небезпечними?

На жаль, більшість серцевих хвороб є небезпечними. Адже порушення в роботі цього органа може призвести або одразу до припинення кровообігу й життя, або поступово. Найпоширенішою, напевно, є гіпертонічна хвороба. Крім того, підвищений артеріальний тиск сприяє розвитку судинних уражень, найбільш небезпечне – ураження коронарних судин. Коли розвивається атеросклероз, склеротична бляшка постійно росте, дуже часто трапляється, що ця бляшка розривається й на місці розриву утворюється тромб, який за короткий час – до п’яти хвилин – може перекрити всю судину, тоді ми говоримо про інфаркт, раптову смерть.

ЧИТАТИ ЩЕ: САМОІЗОЛЮВАТИСЯ І ЛІКУВАТИСЯ ВДОМА САМОСТІЙНО, АЖ ДО ПОЯВИ ЗАДИШКИ, – ВОЛИНСЬКИЙ ЛІКАР

Як виникають ці хвороби?

Вони виникають не раптово, а поступово. Але от симптоми можуть з’явитися раптово. Бляшка не виникає з нічого, зазвичай минають роки. Тут є низка чинників. Звісно, генетика відіграє роль, є схильність до підвищеного тиску, до формування бляшок. Але жодна генетика, хай навіть прекрасна, не зможе впоратися з іншими факторами ризику, до яких належать підвищений артеріальний тиск, куріння, надлишкова вага, гіподинамія, цукровий діабет.

Під час карантину не всі вели здоровий спосіб життя, люди мало рухалися, не стежили за тиском та рівнем цукру в крові. Чи може через це збільшитися кількість серцево-судинних захворювань?

Якщо говорити загалом, то, можливо, кількість хворих зросте. Коли вже заговорили про карантин, то офіційно він у нас до 22 червня, а як далі буде – хтозна. Італійці порахували, що в середньому у них люди набрали по два кілограми. Здавалося б, невелике збільшення ваги, але загалом це не дуже добре. Адже там, де два, буде й три-чотири зайві кілограми. Тому треба робити все, щоб у цих умовах вести здоровий спосіб життя. Варто робити хоча б елементарну зарядку вранці удома. Фізична активність – це, мабуть один з найголовніших чинників здоров’я.

Коли людина відчуває біль у грудях, чи завжди це означає, що болить серце?

Болі бувають різні. У молодих людей, особливо в жінок, біль, що коле, зліва в ділянці серця зазвичай не пов’язаний із судинами серця. Найтиповіший – біль посередині за грудиною, який посилюється при ходьбі і послаблюється, коли людина сповільнює ходу, який минає після прийому нітрогліцерину. Якщо з’являється біль у щелепі чи в лівій руці, коли людина починає іти, це може бути стенокардія. У будь-якому разі, якщо є біль, треба звернутися до лікаря. Але якщо це трапилося вночі, біль сильний, наростає і триває більш як 20 хвилин, з’являється задишка, виступає піт, є загальна слабкість, треба терміново викликати екстрену медичну допомогу. У нас в області всі бригади оснащені сучасним обладнанням, електрокардіографи з можливістю передання в центр мають понад 80% фельдшерських бригад. Не треба із цим затягувати. Краще перестаратися, ніж потім мати великі проблеми.

Як можуть ті, хто поряд, допомогти людині, якій стало зле?

Треба телефонувати на швидку. До приїзду медиків вкласти чи посадити людину. Люди зараз мають вищий рівень обізнаності, добре навчені лікарі швидкої допомоги, вони мають дефібрилятори. Уже непоодинокі випадки, коли і лікарі, і ті, хто опиняється поряд, рятують людині життя.

Ми всі вміємо ставити собі діагнози. Нам у цьому допомагає інтернет. Що скажете про таке ставлення до свого здоров’я?

Ну, ми всі знаємо, як виховувати дітей, як ставити діагнози, частина людей знає, як лікуватися, мовляв, сусідка приймала цей препарат, дивно, чомусь їй допомагає, а мені ні. Тобто це класика нашого буття, але якщо говорити серйозно, то, звісно, насамперед потрібно звернутись до лікаря. У нас багато пацієнтів самі собі призначають обстеження, потім розповідають, що не вистачає грошей на лікування, тому що витратили багато на обстеження, яке часто непотрібне. Багато коштів витрачають на крапельниці, а потім їх бракує на правильне лікування. Іти відразу робити електрокардіограму, ехокардіографію, комп’ютерну томографію не потрібно. Є лікар, який призначить. Є ситуації, коли потрібно, є ситуації, коли без цього можна обійтися.

Ви казали про те, що судини забиваються бляшками, чи можна їх почистити?

Досить багато у нашій країні міфів, і не лише в медицині. Ось ще один міф – почистити судини. У нас, як зараз модно казати, зашлакований організм. Звідки ці шлаки – незрозуміло, потрібно чистити печінку, чому вона зіпсована – незрозуміло. Ясно, що тут фармацевтичні компанії дуже працюють, рекламуючи препарати. Але ніяк судини почистити не можна. Якщо судина закрита, її можна відкрити, це те, що робимо ми. При гострому інфаркті заводимо туди балон, роздуваємо цю бляшку, ставимо стент, сіточку, яка утримує від подальшого закриття. Якщо, наприклад, сильні болі, людина не може ходити, це роблять не тільки при інфаркті, але й у так званих стабільних пацієнтів. Але почистити судину якимись речовинами – це все дуже шкідливо. Не потрібно над собою експериментувати. Ці пошуки в інтернеті, нав’язлива реклама… Доводиться навіть бачити недобросовісну рекламу, де кажуть, що провідні фахівці України нібито рекомендують препарат. Вони вже втомилися, навіть не судяться, тому що це неможливо. Ну така у нас епоха фейків, фейкових заголовків. Тому ще раз: чистити судини немає можливості, але можна значно зменшити ризик розвитку бляшок. Є препарати, які зменшують рівень холестерину, укріплюють судинну стінку.
Всім хворим, які мають ішемічну хворобу серця, вони показані, здоровим для профілактики вже треба дивитися на холестерин. Але і в тому, і в іншому випадку препарат має призначати лікар. У нас частина пацієнтів не п’є ліки, тому що боїться за печінку, ще за щось. Такі-от міфи – і людина лежить в труні, вибачте з таку аналогію, померши молодою від інфаркту, тому що не лікувалася, але зате зі здоровою печінкою. А німець, француз 20-30 років п’є ліки, за нашим уявленням, в нього немає вже печінки, але він ходить, насолоджується життям у 70-80 років.

Тобто іноді ліки потрібно пити впродовж дуже довгого часу.

Інколи, коли хворому кажеш про тривалість прийому, людина думає, що це складно. 85-90% пацієнтів з гіпертонією потребують прийому ліків усе життя. Перестав приймати препарат – тиск підвищився, ризик збільшився. Так само ліки до холестерину: якщо вони потрібні, то це також на все життя. Ми зараз бачимо досить часто некоректну рекламу, в якій старшим людям пропонують пити аспірин. Я не буду називати препарати, це неправильно, ми говоримо про активну речовину – ацетилсаліцилову кислоту. Усім поспіль не потрібно її вживати. Так само якщо підвищений тиск, просто так приймати аспірин не потрібно, це небезпечно. Прийом аспірину супроводжується збільшенням ризику кровотеч, проблем зі шлунком, тому, якщо є ішемічна хвороба серця і лікар прописав, це не просто потрібно, а категорично потрібно його приймати і робити це практично все життя. Але якщо людина здорова у 50-60 років і кольнуло серце, як показують в рекламі, бігти рятуватись аспірином неправильно. На жаль, МОЗ це дозволяє.

Усі ми любимо каву, але часто вона буває не тільки ранкова. Є прихильники такої теорії, що кофеїн впливає на серцевий м’яз, через що він втрачає тонус, а іноді читаємо статті, в яких написано: «Пийте каву – і будете здорові».

Так, теоретично кофеїн посилює роботу серця, може підвищувати тиск, але зараз дуже багато свідчень і досліджень, які кажуть, що кава продовжує життя. Цікаво, що найбільше вона захищає печінку, зменшує ризик цукрового діабету і загалом продовжує життя. Причому, якщо порівняти одну і чотири філіжанки в день, то чотири краще, ніж одна. Навіть є дослідження, які показують, що після інфаркту різниці немає. З іншого боку, ми маємо розуміти, що це не ліки, і якщо людина, яка не пила каву, випиває її і погано почувається, у неї прискорюється серцебиття, отже, не треба це робити. Є випадки, коли людина випиває каву і в неї підвищується тиск, тоді теж не варто вживати цей напій.

Кілька слів про профілактику, щоб справді зберегти серце здоровим.

Передусім потрібно позитивно дивитися на життя. При всіх наших проблемах все одно є якісь позитиви. Завжди в житті потрібно шукати якийсь позитив, тому що гарні емоції – це завжди дуже важливо. Потрібна достатня фізична активність, кидайте курити, перегляньте раціон, вживайте менше цукру, солі, вуглеводів. І рухаємось, живемо позитивно!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ввв Показати IP 17 Червня 2020 21:24
Хороший лікар...та добра людина...... Дякую....
Ввв Показати IP 17 Червня 2020 21:33
Дякую...Вам... Професійний лікар..хороша людина.. P.s. Пацієнт.
Ольга Показати IP 18 Червня 2020 22:59
Хороший лікар і Людина.
Тетяна Показати IP 19 Червня 2020 19:06
Супер лікар, в свій час дуже доступно пояснив що до чого, Професіонал і просто гарна людина. Дякуємо за такі чудові поради!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus