USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Який розмір податку змусить виїжджати з України IT-працівників

1 Жовтня 2019 18:34
Сьогоднішня податкова політика в Україні якоюсь мірою стримує працівників сфери IT від еміграції в інші країни. Невелике збільшення податків для ІТ-галузі можливе, але має бути поступовим і не повинне призвести до витоку кадрів в інші країни.

Таку думку в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна висловив віцепрезидент зі стратегії та технологій ІТ-компанії Global Logic Андрій Яворський.

Говорячи про податки, варто розуміти глобальну кон’юнктуру. Українські податки на ІТ-галузь не конкурують з податками з інших галузей у країні – вони конкурують з іншими регіонами та іншими країнами, зауважив представник Global Logic.

Існуюча сьогодні в Україні податкова політика якоюсь мірою стримує громадян від еміграції в інші країни. Усе тому, що різниця в податках компенсує той факт, що інфраструктура для життя в Україні є досить застарілою. Тож, на думку, Яворського, невелике збільшення податків для ІТ-галузі в Україні можливе, але має бути поступовим і не повинне призвести до витоку кадрів в інші країни.

За даними Асоціації ІТ України, за перше півріччя 2019 року податкові надходження до бюджету країни від ІТ-галузі склали приблизно 8 мільярдів гривень. Це майже на 30% більше, ніж у першому півріччі 2018 року.

«І якщо податок в Україні зросте більше ніж на 10% – він практично розмиє бар’єр між «залишатися або переїжджати». І що меншою ставатиме різниця в податковій політиці, то легше люди мінятимуть країну проживання, щоб у результаті отримати вищий рівень медицини, кращі дороги, якісне житло, особисту безпеку...», – застеріг Яворський.

«Державі також варто пам’ятати про те, що крім прямої сплати податків до бюджету айтішники створюють від 3 до 5 робочих місць у суміжних сферах. І ці гроші цілком і повністю витрачаються в Україні – на їжу, дітей, купівлю житла», – зауважив представник IT-компанії.

Він також наголосив, що податкові надходження до бюджету України від ІТ-галузі – це не тільки 5% єдиного податку та єдиного соціального внеску, які платять незалежні ІТ-фахівці. Є ще платежі до бюджету від ІТ-компаній з податку на прибуток (за ставкою 18%) і ПДВ (за ставкою 20%).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
! Показати IP 1 Жовтня 2019 19:38
Не хвилюйтесь так сильно. ІТ-шники вже виїзджають масово, а після нововведень з РРО, так взагалі біжать.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus