USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Янукович вивів із України $3,6 млн, назвавши це «гонораром за книгу»

27 Лютого 2019 16:26
Президент-утікач Віктор Янукович, заочно засуджений в Україні до 13 років ув’язнення, використовував для виведення грошей з України шведський банк Swedbank, передає Українська правда.

Як повідомило у рамках свого масштабного розслідування про відмивання грошей шведське телебачення SVT, Янукович вивів з допомогою банку щонайменше 34 млн шведських крон (3,6 млн доларів).

Янукович використав рахунок Swedbank у Литві, щоб відмивати кошти через шведського кредитора у 2011 році. Гроші переводились через офшорну компанію Vega Holding Limited, яка мала рахунок у Swedbank.

Високопоставлене урядове джерело в Києві підтвердило SVT, що Vega Holding Limited – це компанія, яку Янукович використовував для виведення брудних грошей.

За словами українського прокурора Андрія Радіонова, гроші найімовірніше були отримані з хабара, замаскованого під угоду про написання книги. «34 мільйони крон відправлено нібито від книговидавця, але Янукович ніколи не напише книгу – основа для трансакції була шахрайською», – зазначає телекомпанія.

Згідно з документами, які має у розпорядженні SVT, банку стало відомо «бізнес» Януковича у 2017 році, коли українська влада направила запит у банк.

Крім «гонорару», через рахунок компанії Януковича у Swedbank у період між 2007 та 2013 роками було переведено 170 мільйонів крон (18,2 млн доларів). Однак деталями цих трансакцій телекомпанія не володіє.

Один з найбільших банків Швеції, Swedbank, був роками задіяний у схемі масштабного відмивання грошей, заявляє шведський телемовник SVT. Кошти в еквіваленті $5,8 млрд були перераховані через підозрілі рахунки в Swedbank у державах Балтії.

Телемовник проаналізував велику кількість секретних документів, які детально описували відносини між Swedbank та Danske Bank – іншим скандинавським банком, щодо якого вже висунуто звинувачення у причетності до багатомільярдного відмивання коштів.

Як згодом повідомили адвокати Віктора Януковича, інформація про відмивання грошей екс-президентом України є неправдивою. Представники Януковича пояснили, що подадуть позов до суду, якщо телеканал, який розслідував цю схему, не спростує інформацію.

«Поширена шведським телеканалом SVT інформація про нібито відмиванні Віктором Януковичем грошей через шведський банк Swedbank, а також багато інших тверджень, що містяться в телесюжеті, є неправдивими та повинні бути спростовані», – йдеться в заяві адвоката Віталія Сердюка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Корiнний лучанин Показати IP 27 Лютого 2019 19:52
Все помiстилося в два камази
я Показати IP 28 Лютого 2019 14:30
НЕЩОДАВНО БУВ ЕФІР З ЖУРНАЛІСТКОЮ ТСН, ЯКА СКАЗАЛА, ЩО В уКРАЇНІ ТАК БАГАТО ХВОРИХ НА КІР ТОМУ ЩО ЯНУКОВИЧ ЗАБРАВ ІМУНІТЕТ)) ТОМУ, 3,6 МЛН. - ФІГНЯ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus