USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Є священнодійство, а є понти», – владика Михаїл про служби, сповідь, причастя під час карантину

28 Березня 2020 16:31
Під час карантину у кафедральному соборі Святої Трійці у Луцьку посилено дбають про безпеку вірян і священників. А богослужіння відбуваються з дотриманням усіх санітарних вимог та рекомендацій МОЗ.

Про це в інтерв’ю проєкту «АПоговориТИ» розповів Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

«Якби не було оцієї зарази, хіба ми дбали б про себе, як ми зараз про себе дбаємо? Руки миємо, самі миємося. Ми дуже часто не тільки душею неряшливі, а й тілом», – вважає владика.
У храмі нині відбувається ретельне прибирання й дезінфекція. Перед службою і після.

«Ми застерігаємо людей похилого віку, щоби на час карантину вони сиділи вдома. Ми їх посповідуємо до Пасхи в інший зручний для них час. Тобто ми застерігаємо тих людей, які в зоні ризику. Здорові можуть приходити і мати можливість молитися, – пояснює архієрей. – Священнослужителі також дотримуються всіх необхідних норм. Храм прибирається. Всі місця, до яких люди торкаються, регулярно дезінфікуються».

Читати ще: Чи йти до церкви на Великдень? Думка волинських священників

«У нашому храмі є розмітка, люди стоять на відстані в півтора-два метри один від одного. Якщо людей буде більше ніж дозволено, вони стоятимуть на вулиці, – провадить очільник Волинської єпархії ПЦУ. – Служби треба проводити. Тому що завжди треба звертатися до милосердя Божого, щоб Господь помилував і простив».

«Сповідь у нас відбувається на відстані зі сповідником, безконтактно. Ми обладнали спеціальні кімнати, людина не контактує з духівником. Там відстань – два метри, – запевняє владика Милаїл. – Ми не причащаємо із однієї ложки. Причастя кожному видається індивідуально. Священник кладе людині в руку і вона сама причащається. Так причащали до ІІІ ст.».

Відмінили також і цілування хреста та ікон. «Предмети ніхто не цілує. В храмі написано, що на час форс-мажорних обставин вшанування ікон, хрестів і такого іншого відбувається лише поклоном перед ними», – додає він.

Більше того, вірян Православної церкви України владика Михаїл вважає розумними та відповідальними.

«Наші люди розумні. Ті, що належать до ПЦУ, всі розумні. Я не кажу, що 100%, але 99% дотримуються того благословення, яке ми дали», – наголошує він.

Як свідчить сумний тернопільський досвід, у зоні особливого ризику – священники, які контактують із паствою.

«Уже не перший рік, а цей рік обов’язково, наші священники зобов’язані на початку лютого пройти медобстеження. Вони повинні прийти зі справкою, не фіктивно виписаною, а з натуральною, який стан їхнього здоров’я. До чого вони мають схильність», – пояснює він.

На питання, чи планують священники зробити тести на коронавірус, аби убезпечити і себе, і вірян, владика Михаїл відповів ствердно. «Щойно буде така можливість, ми все зробимо. Але я впевнений, що наші храми ніколи не будуть місцем, на яке вкажуть пальцем – от розсадник бактерій», – додав він.

До ситуацій, коли священники їздять по місту і кроплять свяченою водою вулиці, Михаїл ставиться скептично.

«Є священнодійство, а є понти… Люблять служити літургію в літаку, коли він летить, ніби літургія відбувається над усіма. Це понти. На жаль, церква теж попадається на гачок такої піарності – показати, наскільки вона сучасна, модернова», – констатує він і додає, що будь-які церковні дійства мають бути щирими й заохочувати людей до укріплення віри, нагадувати щось, символізувати. – Тобто треба звершувати хресні ходи, треба кропити, але з участю людей. А якщо сіли в машину, поїхали покропили і відразу відеоролик в YouTube випустили, що ми зробили таке священнодійство, толку від того буде мінімум, або навіть більше гріховно. Тому я проти такого».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Інший Показати IP 28 Березня 2020 17:22
.... Ті, що належать до ПЦУ, всі розумні... Більшої маячні в 2020 році не чув. А інші громадяни? Віруючі інших конфесій?
Лучанин до Інший Показати IP 30 Березня 2020 11:06
Ви про московську секту? Так вони взагалі від лукавого
Небайдужа Показати IP 28 Березня 2020 19:23
Заразу модна зупинити тільки найсуворішим карантином - це показує практика Китаю, там вже майже вигасає епідемія! Всі повинні сісти дубом вдома і не зустрічатись з іншими людьми! Виходити тільки за необхідності в засобах захисту! Дітки теж не повинні контактувати під час ігор навіть на вулиці! Вірус передається від людини до людини і висить в повітрі до години, кілька діб зберігається на папері, годинами на предметах, люди бережіть себе і своїх близьких! Два тижні це небагато! Молебні можна проводити онлайн не наражаючи себе та вірян на небезпеку! Моліться вдома!!!
Яр Ослав Показати IP 29 Березня 2020 15:11
Щиро вклоняюся Його Високопреосвященству Митрополитові Луцькому та Волинському Михаїлові за Його невимовно мудрі напутні слова...
Філарет до Яр Ослав Показати IP 30 Березня 2020 12:00
Також поважаю Михаїла-хай Бог благословить його, але чому в Біблії пише , що Бог Святий, а у Вас Михаїл Високопреосвященний?
Vasik до Яр Ослав Показати IP 2 Квітня 2020 17:12
це проста людина, як ти, і твої сусіди, альооооооо, кого ти ідеалізуєш?
Лучанин Показати IP 29 Березня 2020 16:23
Священнодійство є у Церкві Христовій і воно здійснюється по Благословінню, в тому числі знімається на фото чи відео. А понти - це коли, навіть не член Церкви Христової, а звичайний громадянин, Тимофій Зінкевич, називає себе "митрополитом" і засуджує дії Священнослужителів Церкви Христової. Але що можна чекати від помраченного розумом егоїста, який активно сприяє розділенню людей в сім'ях і ухиленню в єресі. Лише служитель сатани може такі дурниці говорити.
Олег Показати IP 30 Березня 2020 12:50
Краще б видали наказ про зачинення усіх церков. Це б принесло набагато більше користі ніж заборона продажу кави...
Їван до Олег Показати IP 30 Березня 2020 14:52
Уже закривали в 20-х роках

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus