USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ЄСПЛ виніс перше рішення про наслідки російської агресії проти Грузії

21 Січня 2021 19:01
Європейський суд з прав людини визнав, що Росія винна у низці порушень прав людини після окупації Південної Осетії та Абхазії, але не несе відповідальності за ці регіони під час російсько-грузинської війни. Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ, передає «Європейська правда».

Обидві сторони суперечки оголосили про свою перемогу.

«Сьогодні один найважливіших днів у новітній історії Грузії. 12-річна суперечка із РФ про війну серпня 2008 року завершилася перемогою Грузії», – написав прем’єр-міністр країни Гіоргі Гахарія.

Натомість Мін’юст Росії оприлюднив повідомлення про свою перемогу в ЄСПЛ, стверджуючи, що Суд «визнав необґрунтованими звинувачення Грузії проти Росії щодо подій 8-12 серпня 2008 у Південній Осетії та Абхазії».

Своєю чергою європейський суд з прав людини справді відхилив одну важливу складову скарги Грузії, щодо подій 8-12 серпня, у дні «активних насильницьких дій» (йдеться про збройну агресію РФ проти Грузії). Судді, із розподілом 11 голосів проти 6, вирішили, що Європейська конвенція з прав людини не дозволяє покласти на Росію відповідальність за ті події.

Втім, цей пункт був єдиним, за яким Тбілісі отримало відмову. За наступними 15 пунктами грузинської скарги судді переважною більшістю голосів, а подекуди й одноголосно (тобто навіть із голосом російського судді), визнали Росію винною і відповідальною за порушення прав людини на окупованих нею територіях Грузії.

Протягом 3 місяців, до 10 жовтня 2008 року, Росія була відповідальною також за так звані буферні зони за межами Абхазії та Південної Осетії, де зберігалася їхня військова присутність. Від 10 жовтня ця відповідальність повернулася до Грузії, але ті території, які досі лишаються непідконтрольними Тбілісі, досі перебувають під фактичним контролем РФ, вважає ЄСПЛ. Рішення Кремля про «визнання незалежності» Абхазії та Південної Осетії не змінило цього факту.

Росія визнана винною у встановленні на окупованих територіях незаконної «адміністративної практики», під час якої порушувала право на життя без жодних розслідувань цих фактів, заборону на тортури або нелюдське та принизливе поводження, право на повагу до приватного життя, право на захист власності, здійснювала позасудові арешти, обмежувала свободу пересування, право на освіту тощо.

ЄСПЛ не ухвалив жодних рішень про компенсації винної сторони, відклавши рішення щодо цієї скарги: щодо неї буде винесене окреме рішення Суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Богдан Сташинський Показати IP 21 Січня 2021 19:40
Це питання можна запити холодною водою ...
Степан (Крымчанин) Показати IP 21 Січня 2021 20:10
Добавлю. Для России это абсолютно "фиолетово". На территории РФ решение Европейских судов имеют совещательный характер. Выполнение не обязательно.
дідо Показати IP 21 Січня 2021 21:04
Грузини наші брати. По нещастю.
Я до дідо Показати IP 22 Січня 2021 17:26
і в багатьох питаннях - по мізках

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus