USD 39.80 40.00
  • USD 39.80 40.00
  • EUR 39.85 40.15
  • PLN 9.85 9.98

З 1 січня контент українською на ТБ та радіо має займати 90% ефіру

2 Січня 2024 13:57
З 1 січня 2024 року підвищилися квоти на використання української мови для теле- і радіомовлення.

Відтепер мовлення державною має заповнювати не менш ніж 90% ефіру, повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

З 1 січня набрали чинності окремі положення статті 40 Закону України «Про медіа», які передбачають збільшення обсягу програм державною мовою на телебаченні та радіо.

Мінімальна частка української мови програм в аудіовізуальних ЗМІ:

– загальнонаціональні та регіональні – збільшується з 75% до 90%;

– місцеві – з 60% до 80%.

Читати ще: Що зміниться з 1 січня в Україні: пенсії, подорожчання послуг, посилення мобілізації

Частка української мови у програмах та фільмах, які транслюватимуться з 7 до 18 години, а також з 18 до 22 у загальному тижневому обсязі має складати:

– у загальнонаціональних та регіональних ЗМІ – не менш ніж 90%;

– у місцевих – не менш ніж 80%.

На радіо контент українською має займати не менш ніж 90% мовлення. Зокрема, це стосується і новинно-аналітичних блоків та розважальних програм.

«Такі нововведення – вагомий крок в захисті українськомовного інформаційного простору та прав громадян на отримання інформації державною мовою. За нашими розрахунками, частка передач державною мовою в ефірах телеканалів та радіостанцій, зокрема і тих, що мовлять на місцевому рівні, суттєво зросте», – зазначив мовний омбудсмен.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus