USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.92

З яких причин найчастіше помирали волиняни у 2018 році. Дослідження

19 Грудня 2019 16:01
Людське життя – найвища цінність. І для того, аби його зберегти, часом потрібно зрозуміти причини смертності

Так в Україні оприлюднили інтерактивну карту смертності українців у 2018 році, реалізовану завдяки спільному проєкту Державної служби статистики України та Українського центру суспільних даних.

Ці дані – не просто статистика. Це – можливість зрозуміти, як покращити здоров’я нації, на які сфери охорони здоров’я треба звернути увагу, аби смертей в Україні стало значно менше.

«Смертність населення — один з базових показників демографії, який є важливою характеристикою загального стану здоров’я та рівня життя населення країни, регіону, міста тощо. Із середини XX століття практично незмінно використовується як один з важливих факторів при класифікації країн за рівнем життя населення.

Дані щодо причин смерті є надзвичайно важливими для аналізу та розробки державної політики у сфері охорони здоров’я. Зокрема, ці дані є основою для оцінки потреби у паліативній допомозі. Окрім, власне причин смерті, фіксуються також вік, стать, місце проживання померлої особи. Відтак, все це разом, дає можливість зрозуміти статево-вікові характеристики тієї чи іншої причини смерті, регіональні, географічні особливості», - зазначають автори.

Всього, згідно з оприлюдненими даними в Україні померла 574 571 особа. Щоправда, ця інтерактивна карта не включає даних про смертність в АР Крим та на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Левова частка усіх смертей – смерть від хвороб системи кровообігу. З цієї причини пішли з життя 387 029 українців.
Для порівняння, автори наводять дані Англії та Уельсу, де співмірна з Україною кількість померлих, хоча населення більше на 20 мільйонів. Перше місце серед причин смертності, до прикладу, там займає деменція і хвороба Альцгеймера.
Волинська статистика теж на перше місце ставить хвороби системи кровообігу. Всього у 2018 році в області померло 13 710 волинян. З них 9243 – від хвороб системи кровообігу.
Серцево-судинні захворювання в Україні, й на Волині зокрема, істотно переважили навіть онкологію як причину смертності: у 2018 році від новоутворень померло 1547 волинян.

Є серед причин смертності волинян і самогубства. На жаль, у 2018 році 147 волинян вкоротили собі віку. Найбільше – 21 особа навмисне нанесла собі смертельні ушкодження у Луцьку. У Рожищенському районі було 13 випадків самогубств, у Маневицькому 12, у Горохівському 10, у Ковелі теж 10. Прикро, що в цій статистиці є й діти: зі згаданих причин померло двоє дітей у Володимир-Волинському районі і одна – у Луцькому.

У 2018 році 92 волинян потонули, а в ДТП загинуло 126 осіб, серед них 49 – пішоходи.

Всього від травм, отруєнь та інших зовнішніх причин смертності, включаючи ДТП та самогубства, померла 881 особа.

Ще чимала частина волинян (718) померли від хвороб органів травлення.

Немало життів, на жаль забрав і алкоголь. 60 людей померло від розладів психіки внаслідок вживання алкоголю. Причому, територіально, найбільше таких смертей зафіксовано у місті Нововолинськ: у місті з населенням 56 656 осіб, з цієї причини померло аж 15 осіб. У Луцьку, приміром, таких смертей було 9 (серед 216 561 осіб). Ще 115 волинян померли внаслідок випадкового отруєння та дії алкоголю. Найбільше – 20 – у Луцьку, по 10 осіб померло з цієї причини у Ратнівському, Маневицькому, Камінь-Каширському та Ківерцівському району. Ще 105 волинян померло від алкогольної хвороби печінки.
Для пересічних людей такі статистичні дані – «просто цифри». Та за кожною з них стоїть чиясь трагедія. Тому дбайте про своє здоров’я і здоров’я своїх близьких.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олег Показати IP 19 Грудня 2019 18:20
А де поділись на ділі кардіопрограми? Чому вони діють тільки для тих, в кого вже стався інфаркт (якщо встигають), а не для його попередження? Чому наша влада не може передбачити кошти на, хоча би, коронарографію і, принаймі, для здешевлення стентування. Далеко не всі хто потребує в змозі оплатити ці недешеві процедури. Тут мова іде про найцінніше -- ЖИТТЯ людини! Зовсім і не всі в таких ситуаціях думають про фонтан на Театральному майдані і підземний перехід в центрі чи на площі Воз"єднання і т.д.. В нас про хвороби серця думають тільки ті, в кого вони є. А де-хто думає що він вічний і здов"я його ніколи не підведе.
євген Показати IP 19 Грудня 2019 19:43
Шиза і бєлка косять наші ряди!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus