USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

За 50 км від Луцька: древній замок із «замурованим» коханням

13 Вересня 2021 08:00
Кажуть: що сторона, то й новина. І недаремно… Адже села і міста в Україні такі багаті на історію, що мало не кожний населений пункт має якусь фішку для туристів. Наприклад, ті, хто прямує в селище міського типу Клевань, що на Рівненщині, до популярного Тунелю закоханих, можуть дорогою також зазирнути й до Клеванського замку.

Це – оборонна споруда XV століття, яку було зведено на високому пагорбі неподалік річки Стубли. Біля входу до замку коротенька історична довідка розповідає, що будівництво розпочав луцький староста Михайло Чорторийський. У 1495 році його син князь Федір Чорторийський укріпив фортецю міцними кам’яними стінами, глибоким ровом з водою, облаштованими по кутах мурованими вежами для огляду. Завершили спорудження замку 1561 року.
З плином часу твердиня втрачала оборонну функцію і переходила до різних власників. Замком володіли єзуїти, його землі відходили до Австрійської імперії та Росії. На зламі XVIII-XIX століть він стояв пусткою.

У період 1817-1831 років тут діяла польська гімназія. Але російська влада її ліквідувала після польського національно-визвольного повстання, мотивуючи тим, що гімназисти активно підтримували повстанців. Востаннє замок використовували, коли в його приміщеннях до 1988 року функціонував профілакторій для алкозалежних. Відтоді пам’ятка архітектури національного значення спорожніла й нікому нема до неї діла.
Цікаво, що Клеванський замок входить до сотні чудесних замків, палаців та фортець України. Але його красу і велич вимальовує хіба що уява. Адже сьогодні історична споруда – в стані руїни. Гнітюче враження справляють густо зарослі деревами й чагарниками двір та призамкова територія. Натомість деякі елементи фортечного комплексу таки дожили до наших днів, на них можна подивитися.

Зокрема масивний цегляний віадук, що веде через рів і впирається у в’їзну браму. Колись її захищала одна з веж, друга контролювала підступи до замку з боку річки. Обидві частково непогано збереглися. До речі, вежі мають п’ятикутну форму, або пунтоне, а товщина їх цегляних стін у деяких місцях досягала 3,8 метра. Також можна побачити фрагменти фортечних мурів. Замкове подвір’я обрамляють напівзруйновані корпуси духовного училища.
Клеванський замок манить до себе таємницями. Різні джерела переповідають легенду про «замуроване кохання», яку знає в Клевані чи не кожен місцевий житель. У ній ідеться про те, що якось князь Чорторийський потрапив на весілля, де дуже вподобав наречену. За тодішніми звичаями, він став домагатися права першої шлюбної ночі з нею. Проте дівчина категорично відмовила. Розлючений вельможа наказав замурувати живцем молодят у замковому підземеллі.

Із цією трагічно-романтичною історією пов’язане повір’я, яке сьогодні притягує в замок багато закоханих пар. Якщо тут заприсягтися в любові одне одному, то подружнє життя буде без зрад.
Також у містечку привертають увагу ще дві сакральні споруди. Біля підніжжя фамільного замку Чорторийських зупиняє на собі погляди перехожих храм Різдва Христового, величі якому додає розташування на підвищенні. Неподалік через дорогу важко не помітити на узвишші Благовіщенський костел. Ці святині також можна знайти в переліку пам’яток архітектури національного значення України.

Датою заснування мурованої церкви Різдва Христового вказаний 1777 рік, церковної дзвіниці – 1844-й. А 1630-й зазначений роком, коли постали мурований костел Благовіщення Господнього в стилі бароко та його дзвіниця. Якщо зануритися в історію цих православного та римо-католицького храмів, то можна дізнатися, що обидва пізнали часи релігійного невігластва, коли в їхніх стінах не лунали молитви.
Сьогодні стародавня церква Різдва Христового в Клевані діє, у ще древнішому Благовіщенському костелі також звершують богослужіння.

Вважається, що оплоти віри з кількасотлітньою історією є дуже намоленими місцями, місцями сили. Кажуть, якщо навіть постояти біля них, то це вже має благодатний вплив, стає легше на душі.

Ірина РЕПЕТУХА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
щербицкий Показати IP 13 Вересня 2021 08:49
Уже 30 лет после кровавого совка рушится. Тогда хоть там ЛТП было, пользу приносило. Теперь алкашей в бомжи, а замок в развалины. Да, забота о памятниках - картина маслом...
Читач Показати IP 13 Вересня 2021 09:22
Спаплюжений за Незалежності.
Рауль Показати IP 13 Вересня 2021 15:24
интересный материал.
Знаю Показати IP 14 Вересня 2021 15:55
Молодець, Ірина Петрівна!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus