USD 40.70 41.10
  • USD 40.70 41.10
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.25

За 50 років популяція мігруючої риби зменшилася на понад 80%, – дослідження

23 Травня 2024 00:33
Із 1970 року чисельність видів мігруючих прісноводних риб скоротилася більш ніж на 80%. Спад кількості особин мігруючої риби фіксують в усіх регіонах світу, найбільше – в Південній Америці та Карибському басейні.

Про це свідчать останні розрахунки Індексу живої планети – індикатора стану глобального біологічного різноманіття, пише The Guardian. У звіті дослідили тенденції популяцій 284 видів прісноводних риб, повідомляє Українська правда. Життя.

Найбільше скорочення популяції зафіксувати в Південній Америці та Карибському басейні, де чисельність зменшилася на 91%. Трохи краща, але не менш критична ситуація в Європі, – там риби поменшало на 75%.

Інформація щодо різниці в популяціях Африки відсутня, оскільки дослідники не мали достатньо даних для того, щоб провести розрахунки.

Читати ще: Косатки вкотре потопили яхту в Гібралтарській протоці. Дослідники не знають, чому ссавці так поводяться

«Катастрофічне зменшення популяції міграційної риби є оглушливим тривожним дзвінком для світу. Ми повинні діяти зараз, щоб врятувати ключові види та їхні річки. Мігруючі риби займають центральне місце в культурах багатьох корінних народів, вони живлять мільйони людей по всьому світу та підтримують величезну мережу видів та екосистем», – сказав Герман Ваннінген, засновник World Fish Migration Foundation – однієї з організацій, які беруть участь у дослідженні.

Мігруючі прісноводні риби частково або повністю залежать від прісноводних систем: деякі види народжуються в морі та мігрують назад у прісну воду або навпаки.

Прісноводна риба входить до раціону мільйонів людей у всьому світі. Також чимало людей заробляють на рибному промислі.

Міграцію видів блокують перепони, які не дають річкам протікати вільно, зокрема, дамби та інші бар’єри.

Читати ще: Місця, що живлять моря, через втручання людини швидко зникають

Крім штучних перепон для міграції, на популяцію прісноводної риби негативно впливають забруднення міськими та промисловими стічними водами, а також стікання з доріг і сільського господарства.

На думку авторів звіту, зміна клімату також впливає на середовище існування видів, а також кількість прісної води. Також однією із загроз виживанню риби є стихійне рибальство.

Згідно з даними Міжнародного союзу охорони природи, чверть видів прісноводних риб перебуває під загрозою зникнення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus