USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

За скільки можна придбати новорічне деревце на Волині

25 Грудня 2022 15:25
Щороку в цю пору зазвичай розпочинали підготовку до новорічно-різдвяних свят. Проте війна в країні змінила усе, настрій у дорослих людей зовсім не святковий. Цьогорічні ялинки більш за все сяяти вогнями не будуть, але малеча просить у батьків придбати хоч невеличке деревце до свята. Традиційно волинські лісівники підготували на продаж новорічних красунь, до того ж відтепер їх можна купити і онлайн.

Чи вплинула війна на ціну головного атрибуту новоріччя – у сюжеті телеканалу «Аверс».

«До новорічних свят у нас можна придбати такі види хвойних дерев, як ялина звичайна, ялина колюча, ялиця, сосна звичайна та ялина канадська. Зрізані ялинки стартують від 300 гривень, в контейнерах – від 500. На ціну впливає вид дерева і висота. Також у нас з’явилася можливість замовити дерево онлайн. В нашому інтернет-магазині «Лісовичок» наявна інформація про увесь асортимент, оплату, доставку та контактні телефони», - розповіла начальниця лісорозсадника Ольга Доля.

Не вперше саме в розсаднику у селі Гаразджа під Луцьком приїздить купувати новорічне дерево Сергій з Луцька: «Треба ялинка на свято. В контейнері дерево довше стоїть і є можливість потім його висадити на дачі. Тобто ти купуєш не одноразову річ. Швидше за все скоро всі деревця розберуть».
Лісівники кажуть: останніми роками новорічні дерева все частіше купують в горщиках, щоб згодом висадити в ґрунт. Щоб дерево прийнялось, потрібно дотримуватись простих правил.

«Щоб ялинка прижилася в горщику, потрібно її занести у приміщення, підливати її. Але у приміщенні вона не має стояти довго, бо вона починає розвиватися, просинаються сплячі бруньки. Поступово потрібно знижувати температуру, а тоді виносити на повітря і тільки тоді висаджувати», - каже лісівниця Тетяна Наводнічик.

Читати ще: Заготівля новорічних ялинок і сосен: скільки виростили на Волині

У лісових господарствах області на плантаціях постійно висаджуються хвойні дерева, аби на різдвяні свята зелені красуні створювали новорічний настрій малечі.

«Державним підприємством «Ківерцівське лісове господарство» в цьому році закладено плантації новорічних ялинок на площі дванадцять з половиною гектарів. Тобто весною висадили 70 тисяч сіянців порід сосни звичайної, сосни кримської, а також ялини звичайної. В цьому році попитом користується здебільшого сосна звичайна. Є покупці з Миколаєва, Одещини, Києва», - говорить Тетяна Наводнічик.

Зовсім скоро волинські сосни та ялинки прикрашатимуть домівки в різних містах країни. Пан Анатолій родом з Мелітополя, наразі мешкає в столиці. Приїхав на Волинь, аби придбати зелених красунь, щоб продати в Києві.

Кожне зрубане дерево повинно мати відповідну бірку, яка свідчить про законну порубку. Інакше підприємці будуть платити штраф. Відповідатимуть перед законом і ті, хто вирішить самовільно зрубати дерево в лісі. Минулого новорічного сезону впіймали «на гарячому» кількох правопорушників, які завдали збитків на понад 18 тисяч гривень.

«Найчастіше рубають на окраїнах лісу. Сума збитків залежить від діаметру пня. В новорічних ялинках діаметр пня коливається від десяти до двадцяти сантиметрів. Штраф - 510 гривень», - наголошує начальник відділу охорони та захисту лісу Ігор Войцеховський.

Загалом цього року лісівники Волині підготували на продаж 50 тисяч хвойних дерев, уже продано трохи більше 20 тисяч. Через війну багато українців відмовились від традиційних атрибутів свята, але є ще малеча, яка з надією чекає на новорічне диво та подарунки під ялинкою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Глас божий Показати IP 25 Грудня 2022 18:13
А у тої малечі є батьки, які мали би виховувати своїх діток в народних українських традиціях ! І подарунки класти не під свіжовирубану і куплену у лісівників ялинку ! І подарунки малеча має чекати не від червононосого, як в алкоголіка Діда Мороза ! Бо за тридцять років ті батьки, які вже самі народилися в незалежній Україні, повинні би були привити своїм діткам, що то Святий Миколай подарунки розносить і кладе їх під подушку, чи у в'язану шкарпетку ! І малеча буде рада, і буде виховуватись в кращих українських традиціях, і деревця в лісі залишаться рости і виростуть у могутній ліс, і лісникикам - торгашам відіб'ють охоту торгувати живою природою !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus