USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Сплата аліментів на Волині: понад 4 тис. боржників обмежили у виїзді закордон

15 Червня 2018 13:49
У рамках боротьби із заборгованістю зі сплати елементів, державні виконавці на Волині винесли низку постанов щодо тимчасового обмеження виїзду закордон тих волинян, які не сплачують аліменти понад шість місяців.

Про це йшлося під час прес-конференції щодо результатів роботи органів ДВС у Волинській області.

Одним з пріоритетних напрямків роботи Мінюсту та ГТУ юстиції в області є стягнення заборгованості з аліментів в рамках програми «Чужих дітей не буває». За станом на сьогодні в органах Державної виконавчої служби перебуває на виконанні 10 тисяч рішень щодо стягнення аліментів. В бухгалтеріях підприємств та установ перебувають 2843 постанови державних виконавців щодо стягнення заборгованості з заробітної плати таких боржників. Про це повідомив виконувач обов’язків начальника Управління Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області Сергій Гураль.

Так, за 4,4 тисячі документів заборгованість перевищує суму платежів за три місяці, за понад 3,9 тисячі документів перевищує суму платежів за шість місяців, за понад 3,3 тисячами документів перевищує суму платежів за рік. За 143 виконавчим документом за станом на 30 травня боржники перебували у розшуку, за 38 документами – у місцях позбавлення волі, за понад 2,1 тисячею виконавчих документів виконання ускладнено у зв’язку з відсутністю майна, на яке можна накласти стягнення або ж боржник веде аморальний спосіб життя. За понад 1,6 тисячі виконавчих документів заборгованість по аліментах погашена у повному обсязі.


6 лютого були прийняті зміни до закону про виконавчі провадження, які передбачають більш жорстку відповідальність боржників перед дітьми.

Відповідно до статті 71 закону державний виконавець зобов’язаний за документами, за якими заборгованість становить понад шість місяців, винести постанови щодо боржника про обмеження керування транспортними засобами, обмеження виїзду закордон, користування зброєю, у тому числі, мисливською.

Органи ДВС Волині за станом на 30 травня винесли 4098 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, у праві керувати транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання. До суду направили 77 подань про оголошення розшуку боржника, 66 з яких задоволено.

Протягом 2018 року органи ДВС у Волинській області стягнули 37,865 мільйона гривень на користь дітей, а застосуванням положень цієї статті закону – понад 21 мільйон. У цьому напрямку створені виконавчі групи, які виїздять на місце проживання боржників з найбільшими заборгованостями, перевіряють їхній майновий стан. Протягом п’яти місяців року державні виконавці провели 2 605 перевірок майнового стану боржника, у 1761 випадку встановили про відсутність майна.

Якщо батько не має офіційного заробітку, працівники ДВС виявляють майно, що належить боржнику. У випадку заборгованості терміном понад три місяці, стягувач має право звернутися до правоохоронних органів щодо порушення кримінальної справи щодо боржника. При виявленні у боржника майна, його реалізовують і ці кошти йдуть на погашення заборгованості за аліментами.


Серед виконавчих проваджень, за якими стягнули найбільші суми з боржників – провадження з виконання виконавчого листа Турійського районного суду, за яким з боржника стягнули 137,148 тисячі гривень, за виконавчими листами Луцького міськрайонного суду стягнули з різних боржників 103,164, 99,706, 97,399, 90,776, 90,272, 87, 82,892 та 79,366 тисячі гривень аліментів.


До держбюджету протягом поточного року органи ДВС Волині стягнули 11,612 мільйона гривень, у тому числі, 1,016 мільйона – до Пенсійного фонду, 1,802 мільйона адміністративних штрафів, 131 тисячу податкового боргу, 197 тисяч на виконання рішень за позовом прокурорів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Адвокат Показати IP 15 Червня 2018 16:52
У зачатті дітей беруть участь двоє - тато і мама. Чому ж тоді жіночки після досягнення дитиною трирічного віку не поспішають йти на роботу? Хіба обов'язком що мами, що тата не є забезпечення свого чада в рівній мірі? Як на мене, було б непогано і мам після закінчення декрету зобов'язувати показувати органам юстиції довідку про працевлаштування. Бо позвикали сидіти на д*пі, натомість нарікати, що нема грошей і жебрати ті копійчані аліменти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus