USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Заборона літніх шин та обов’язкове ближнє світло фар: які нововведення чекають на водіїв

13 Січня 2022 07:00
В Україні хочуть запровадити чергові нововведення для водіїв. Кабінет Міністрів запропонував на законодавчому рівні прописати обов’язкову заміну літної гуми на зимову, а також пересування з увімкненими фарами у будь-яку пору року та час доби.

Навіщо потрібні ці нововведення, чи можуть вони змінити ситуацію на дорогах країни та як хочуть карати водіїв у разі порушень – 24 канал розбирався з експертами.

Що пропонують змінити

У постанові Кабміну йдеться, що на всіх механічних транспортних засобах під час руху повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їхньої відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар. Наразі діє норма, згідно з якою з 1 жовтня по 1 травня мають бути ввімкнені ходові вогні (ДХВ) лише поза населеними пунктами.

У пояснювальній записці до постанови зазначено, що вказана норма не відповідає основному призначенню ДХВ – використання для підвищення видимості автівки під час руху в денний час незалежно від погодних умов та місцезнаходження. Крім того, практика постійного застосування ДХВ позитивно зарекомендувала себе в низці європейських країн.

«За результатами дослідження Європейського дослідницького інституту безпеки дорожнього руху (SWOV), завдяки використанню ДХВ (ближнього світла фар) кількість дорожньо-транспортних пригод у світлу пору доби (із залученням двох та більше учасників дорожнього руху) скоротилася на 10 – 15%», – зазначено у записці.

Ще одна норма, яка з’явилася у постанові, стосується заміни шин.

«Унесення змін до ПДР щодо заборони експлуатації в період з 1 жовтня по 31 березня ТЗ, обладнаного літніми шинами, дозволить підвищити рівень відповідальності водіїв, а також застосовувати за це порушення адміністративну відповідальність, передбачену частиною першою статті 121 (Порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами) Кодексу України про адміністративні правопорушення», – йдеться в поясненні.

Нагадаємо, штраф, який встановлює ця стаття, складає 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – 340 гривень. Постанову оприлюднили 20 грудня 2021 року і наразі тривають громадські обговорення.

Що кажуть експерти

Адвокат, радник юридичної компанії RIYAKO & PARTNERS Андрій Стеценко впевнений, що дуже важливо на законодавчому рівні врегулювати питання сезонної заміни гуми. Україна розташовується у такій природній широті, що в нас дуже добре та характерно проявляються природні умови, а саме літо та зима. Але зараз немає будь-якого чіткого законопроєкту, який би врегульовував обов’язкову заміну гуми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Олесь Показати IP 13 Січня 2022 07:31
А на жигулі цей закон діятиме чи тільки на тих у кого в гаманці гроші .
Просто до Олесь Показати IP 14 Січня 2022 21:44
А в чому проблема Жигуля?
Внук дід гонщика Показати IP 13 Січня 2022 08:04
В нас в жовтні ще +20 довбеники, а у вересні, коли будуть черги на шиномонтаж взагалі - +25. Хіба важко прописати заміну шин в залежності від середньодобової температури протягом певного періоду, як це із опаленням аналогічно? чому люди на шипах і ліпучці мають катати в теплу суху погоду? шоб щебінь в лобовуху летів? ото вже довбеники
Євробидло до Внук дід гонщика Показати IP 13 Січня 2022 10:40
ПРописувати потрібно чітку дату від коли і до коли потрібно їздити на зимовій гумі. Прописавши залежність від температури, ми нарвемся на хитрожопих перекупів, які будуть поліціянтам качати права: "докажіть що температура вже така як потрібна", чи "а то вчора мороз був, а сьогодні +10".
Внук до Євробидло Показати IP 13 Січня 2022 11:31
Є гідрометеоцентр що надає офіційні дані щодо погоди. Доводити нічого не потрібно.
Євробидло до Внук Показати IP 13 Січня 2022 14:07
Є закони і повірки трукамів, но наші хитрі полішуки додумуються як своїм хитрожопством ці положення обійти. А ще є факти що людина п*яна і саме вона була за кермом в момент порушення ПДР, но хитрожопа полішва сразу вмикає: "за кермом був не я", або "докажи шо я був за кермом". А продажний адвокат чи суддя за 200 уе замне справу за терміном давності. Внук, де ти живеш?
Kika Показати IP 13 Січня 2022 08:16
О, тож мiй vw пассат на фото!!!!
Активіст Показати IP 13 Січня 2022 08:37
Згадується про собаку, якій немає що робити. А в тому кабміні роботи непочатий край.. Але працювати ліньки, зарплату все одно платять, і немаленьку.
Ваня до Активіст Показати IP 13 Січня 2022 23:21
Згоден що наші чиновники сачкують і більшість часу думають як ще більше вкрасти. Але реально ж їздять на літній гумі в зимку. Особисто я проти щоб якиїсь дол@ойоб влетів в мене тому що зажав на зимні колеса. Дорого? Відповідальність! Хочеш кататись роби це безпечно, а якщо не подобається то користуйся таксі.
Анонім Показати IP 13 Січня 2022 08:38
А Лавров правий зі своїм висловом. Іксперти..... в нас 1 жовтня ще буває по 25-28 тепла.
Мешканка Показати IP 13 Січня 2022 08:41
На рахунок заміни шин це правильно. А от денні ходові круглий рік це брєд. Можна зробити з 1вересня по 1травня скрізь. Цього буде достатньо з головою.
TR до Мешканка Показати IP 13 Січня 2022 09:57
Денні ходові і ближнє світло це різні речі, на новіших авто дхо є по замовчуванню, а от кабміну потрібно дозволити встановлювати нештатні дхо на старі авто (звісно згідно стандартів), а то як введуть техогляд то там будуть вимоги щоб авто було з заводською комплектацією.
Дідо до Мешканка Показати IP 13 Січня 2022 10:21
Що значить правильно ? Як зазначив дописувач, в нас 1 жовнтя буває 25 тепла. А буває в вересні сніг іде....Де логіка ? Краже б ці законотворці довбані за п"яну ізду прав лишали чи машину конфісковували, або, як в Саудівські Аравіїї, 100 палок по д#пі відразу на місті давали. Повірте, це дійсно покращило б нашу з вами безпеку на дорогах.....Краще переписали один в один правила, що діють в Німеччині - і крапка.
Людина Показати IP 13 Січня 2022 10:59
Ще одна стаття подоїти водіїв!
Іван Показати IP 13 Січня 2022 19:17
В кабміні щось курять чи від природи тупі?Водій фури заснув за кермом -покарали на 800 гривень а за пасок безпеки 500.Так не спас мою автівку пасок безпеки -а страховий лохотрон це вже як анекдот.Но ці кабінетні щурі будуть доїти тих хто законослухняний.Ні ума у чинуш ні фантазій-сидять тупо на коксі.
Сергій Показати IP 13 Січня 2022 21:11
Зовсім подуріли?! Нашо мені змінювати гуму на зимову, якщо на дворі +20? Гума змінюється при середньодобової температури +8. Що за дурню знов вигадують випускники трускавецької бурси?
Ваня до Сергій Показати IP 13 Січня 2022 23:12
Жмешся купити зимню гуму?
Ваня до Сергій Показати IP 13 Січня 2022 23:16
Ти поїдь в Європу і поліцнйському що випише тобі штраф поясни це. Так і скажи: тепло було... А ще спробуй його послати по далі і засняти це. І безкоштовна екскурсія у відділок тобі буде гарантована
Местный до Ваня Показати IP 14 Січня 2022 19:02
А кому нужна твоя европа??? Я хочу чтобы они ездили в мою страну и прозревали от нормальных законов и счастливой жизни!
Олександр Показати IP 13 Січня 2022 23:00
Добрий вечір - гуму треба міняти при перших ознаках холоду (осінь + 7) і на літню або всесезонку теж весною - але закон має чітко вказати коли - дата і тд - і яку гуму зимову чи літню - ( а якщо водій їхав на літній або зимовій зношеній гумі зимою або не дай бог вчинив дтп - тоді штрафи і наказання .
Іван Показати IP 14 Січня 2022 15:54
А нічого що зимня шина в занадто теплу погоду зношується швидше, вона стає занадто м'яка, іноді в жовтні +15 це норма, і це на півночі України а що робити людям на півдні де в жовтні і +20 буває...
Паша Показати IP 15 Січня 2022 12:14
Багато думок і багато суперечок,не забувайте що всі закони прийняті нашими дятлами проти нас ,простих українців.щоб видоїти ще більше грошей.кожен свідомий водій і сам знає коли міняти гуму і включати світло в авто.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus