USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

«Загинути, перепливаючи Тису, – ганебно». Після складного поранення воїн із Луцька хоче повернутися на фронт

21 Січня 2024 09:37
Віктор-Микола Гаврилюк готувався до повномасштабної війни майже 10 років. У повній готовності місяцями чекав її початку на фронті, але застала вона його в Луцьку. У місті його знають передусім як пластуна й мандрівника, однак хлопець – із 2014-го військовослужбовець.

Про волинянина, який під звуки вибухів читає вірші в окопах, про його надважку травму і про нестримне бажання якнайшвидше стати на ноги, аби повернутися на фронт, – у сюжеті 12 каналу.

«Якщо ти хочеш ухилятися, то готуйся жити в окупації, готуйся, що твою жінку зґвалтують, а ти потім з’їси своїх дітей», – каже Віктор-Микола Гаврилюк.

Під час Революції Гідності він зрозумів, що великої війни не уникнути. У 2014-2015 роках воював у підрозділі «Гарпун». Великого наступу росіян чекав ще у жовтні 2021-го. Саме тому в цей час у повній бойовій готовності вже був на фронті. Однак повномасштабна війна розпочалася, коли чоловік саме відлучився з війська додому.

«Я очікував на прорив до кордонів Донецької, Луганської областей, прорив до Криму, провокації на Сумщині, Чернігівщині, Харківщині. Але я взагалі не очікував справжнього маршу на Київ, не уявляв ракети по всій Україні. Це було поза моєю уявою», – говорить Віктор-Микола Гаврилюк.

Читати ще: «Я цілий острів забезпечував усім – від БК до людей». Воїн з Луцька – про нагороду від Залужного, 500-кілограмові бомби і ситих свиней

На фронті він працює бойовим медиком. Окрім основної роботи – порятунку побратимів, волинянин разом з іншими нищить ворогів, їхню техніку, бази. Саме під час бойового завдання воїн отримав надважке поранення. Сталося це на межі Запорізької та Донецької областей.

«Ми йшли робити наліт на ворожий спостережний пункт, але нас виявили на підході й мене після артобстрілу було поранено скидом з дрону. Мені відірвало квадрицепс, тобто передню й бокову частину стегна. Там від м'язу залишилося 10-15%», – розповідає військовослужбовець.

Евакуація тривала півтори години. Увесь цей час його – притомного – буквально на собі несли побратими. Турнікет перенакладали щонайменше три рази.

«Я живий, нога на місці. Може, вдасться її відновити, працювати ще плюс-мінус буде нормально», – зазначає воїн.

Він пережив кілька серйозних операцій, два-три місяці був на лікарняному ліжку та два тижні на колісному кріслі. Не так давно крісло Віктор-Микола Гаврилюк змінив на милицю. Завдяки інтенсивній реабілітації тепер має шанс зберегти ногу.

Якщо ще місяць тому стояв вибір між ампутацією або заблокуванням коліна, себто, нога ніколи не згиналася би, то сьогодні є великі шанси на те, що Віктор-Микола ходитиме нормально. Це дуже тішить військового, бо поки триває війна, каже, треба воювати. Він планує повернутися на фронт.
Читати ще: «У перемогу вірю, але й готуюся до вічної боротьби»: волинський пластун та бойовий медик Віктор-Микола Гаврилюк

Віктор-Микола Гаврилюк не розуміє тих людей, які за будь-яку ціну намагаються уникнути мобілізації. За його словами, те, як чоловіки пішки або вплав тікають з України, виглядає комічно й трагічно.

«Загинути під час перепливання Тиси – це просто ганебно. Є багато того, що можна робити у війську безпечно. Є багато тилових посад, починаючи від повара й закінчуючи оператором принтера, так би мовити», – відзначає воїн.

Ділиться і спостереженням: у війську є чимало людей, які свого часу не змогли заховатися від військкомату і зараз, неочікувано для самих себе, задоволені тим, що воюють. Ба більше, повертаючись із фронту, вони з гордістю розказують знайомим, що стоять на захисті України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Анонім Показати IP 21 Січня 2024 10:26
Ганебно закрити кордони, та тримати людей як у рабстві. При тому, що наші народні обранці, а також їх відприски виїжджають собі без проблем
Аноніму до Анонім Показати IP 21 Січня 2024 10:45
Ганебно скиглити в коментарях ждучи коли станеш "визволителем" Польщі чи іншої країни. Зроби хоть щось корисне в цьому житті - просто помовчи
Анонім до Аноніму Показати IP 21 Січня 2024 11:05
Помовчи краще діяч корисних справ, все твоя діяльність зводиться до лизання п'ятої точки корупційній владі
Анонім до Анонім Показати IP 21 Січня 2024 11:23
Твоя - москальському чекісту,ґ та московським попам! Зроби щось корисне в своєму нікчемному житті, завали писок, сцикло тупориле
Анонім до Анонім Показати IP 21 Січня 2024 12:00
Мабудь ти зараз на нулі, бо я навіть не можу собі представи, шо такий патріот десь в тилу сидить і строчить коменти
Анонім до Анонім Показати IP 21 Січня 2024 12:42
Чекіст, якраз ти. Замість того, щоб піти на нуль і допомогти хлопцям сидиш і строчиш тут коменти
Андерсон до Аноніму Показати IP 21 Січня 2024 11:20
Нешановні сцикуни думають, що вони десь за кордоном потрібні! Ви хоч плавати навчилися, раків корм!
Анонім до Андерсон Показати IP 21 Січня 2024 12:39
Потрібні тут, на м'ясо не має кого відправляти. Не депутатам ж іти та не їхнім синам.
Black Rock Corporati Показати IP 21 Січня 2024 11:22
Що ж, це його думка, а інші нехай вирішують як вважають за потрібне
Ні війні Показати IP 21 Січня 2024 11:34
Чому жодного інтерв’ю з сзч та що їх змусило це зробити? Чи з тими хто шукає вже миру?
Анонім до Ні війні Показати IP 21 Січня 2024 14:53
навіщо вам та інформація? все, що тут на війні відбулося, на війні і повинно лишатися. об'єктивна реальність вбиває.
Анонім Показати IP 21 Січня 2024 12:29
А не ганебно загинути, виконуючи тупий наказ командира, який навіть в окопі ні разу не був, без належного забезпечення .. Волонтери купують фпв Дрони по 400$, порахуйте скільки їх можна було купити за вкрадені кошти за 2 роки війни, !!!! На кожного росіянина мінімум по два.. ганебно за таку державу.
Маннергейм Показати IP 21 Січня 2024 13:27
Спочатку набери в піхоту всіх атошних а таких згідно даних держстату приблизно 500 тисяч тоді піднімай питаня по плавцям через Буг , причом тут Тиса
Анонім Показати IP 21 Січня 2024 13:52
"Якщо ти хочеш ухилятися, то готуйся жити в окупації, готуйся, що твою жінку зґвалтують, а ти потім з’їси своїх дітей» - історична правда 300-річної взаємодії з кацапами
ВІРУС Показати IP 21 Січня 2024 14:15
Замість того,щоб обзиватися-поїдьте і спробуйте перепливти ТИСУ.
хаха Показати IP 21 Січня 2024 14:56
Товариши, ухилянти, з усіма скаргами та пропозиціями з'явиться до військоматів! Там ваші позиції та пропозиції обов'язково будуть вислухані! Так ви тільки в коментарях пердите, є шанс шось справжні змінити!!!
Анонім до хаха Показати IP 21 Січня 2024 18:25
Що тебе використають як м’ясо , шанс доволі великий, згідний. А змінити нічого не вийде..
Анонім Показати IP 21 Січня 2024 15:07
А не дарма, не дарма один народний депутат на всі значні та незначні події шось перепливав, як у воду дивився! Ще купа посіпак разом за ним плавала, знали би люди - та купка була разів в десять більше
Еколог Показати IP 22 Січня 2024 21:46
Нарешті аричина смороду в місті визначена! Це наші хлопці коптять від сміливості небо, та мріють, як польський пан до себе візьмуть на трускавках працювати чи цемент підносити!!! Ви хоч з хати виходите?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus