USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Замлиння-2019: духовно-мистецький діалог країн Пограниччя триває

11 Серпня 2019 07:00
8 серпня у селі Замлиння Любомльського району відбулася презентація творів художників України та Польщі – завершився ІХ Міжнародний пленер іконопису і сакрального мистецтва.

Укотре тут зібралися мистці двох країн, щоб в унікальній природній майстерні поліської глибинки поспілкуватися, втілити своє бачення теми «Визволення». Привітний простір Інтеграційного центру «Карітас» Луцької дієцезії гостинно відкрив двері для учасників і організаторів пленеру, жителів Замлиння, гостей виставки. Директор центру отець Ян Бурас традиційно розпочав зустріч молитвою, до якої долучилися гості імпрези – християни східного і західного обрядів.
Пролунали теплі взаємні слова подяки усім тим, завдяки кому цей духовно-мистецький діалог жителів Пограниччя став можливим. Ідея формату належить ексконсулові Генерального консульства РП в Луцьку Кшиштофу Савіцкі, а до її реалізації протягом 9 років незмінно долучаються голова правління Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук, Генеральний вікарій Луцької дієцезії Римо-Католицької церкви і директор Інтеграційного центру «Карітас» Ян Бурас, професор кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв Роман Василик.

Патронат проєкту здійснює Генеральне консульство РП в Луцьку.
Кшиштоф Савіцкі особисто прибув на презентацію «з потреби свого серця», подолавши далеку дорогу в своєму напруженому графіку ділових поїздок. Він пригадав початок цього проєкту: «Пам’ятаю, як люди із Замлиння прийшли на перший вернісаж і привели своїх дітей. І я тоді зрозумів, що це варто робити. Я переконаний, що десятий пленер буде!»
Спогадами про один із перших пленерів поділився його співорганізатор і учасник Роман Василик. Художники працювали тоді над іконами святих Волині, представивши загалу унікальні авторські інтерпретації визначних духовних провідників. Майбутні учасники проєкту і глядачі споглядатимуть твори, написані тоді й сьогодні, – за цю щиру увагу до натхненної праці художника-іконописця Роман Василик подякував колегам та «односельчанам» Замлиння.
Завдяки представницькому мистецькому проєкту ця прикордонна волинська локація стала відомою не лише в Україні, а й далеко за її межами, сказав в.о. старости Штунського старостинського округу Олександр Зінчук. Він високо оцінив діяльність Інтеграційного центру в житті Замлиння – «Карітас» здійснює не лише великий духовно-виховний вплив, а й вносить значний вклад у реальну розбудову села, акцентує увагу жителів на нагальних проблемах. Як визнав посадовець, перед місцевою громадою стоїть актуальне завдання покращення доріг, для вирішення якого він прикладатиме свої зусилля.
Зі слів учасника пленеру, польського художника Губерта Кампи, ці зустрічі у Замлинні дуже важливі для формування позитивного образу жителів Волині у сприйнятті деяких поляків. Особисто він, здійснюючи численні поїздки Україною, в тому числі на Схід з гуманітарними місіями, вкотре переконався, що всупереч пропагандистським негативним стереотипам, українці щиро прагнуть порозуміння з поляками. У налагодженні українсько-польського діалогу формат іконописного пленеру якнайкраще відповідає такому запиту, адже мудрість Біблії пропонується як основа бесіди, а мистецтво «промовляє» зрозумілою мовою до кожної людини. Саме тому Губерт є активним учасником художніх практик у Замлинні, і цьогоріч запропонував декілька своїх робіт: «Визволитель світу – Пантократор», «Та, що несе визволення».
Унікальна художня майстерня – Замлиння

«Замлиння – це такий часовий портал, де одночасно поєднуються ХVIII і ХХІ століття...», – влучно висловив враження про волинське село фотохудожник Віктор Чухрай.

Що приваблює вас до далекого поліського Замлиння? З цим питанням я звернулася до учасників пленеру, особливо тих, хто тут буває вже не вперше. Дійсно, кажуть художники, дороги тут далекі від європейських стандартів, і дістатися сюди буває важко. З іншого боку, така віддаленість від міської суєти загострює увагу гостей на унікальності незайманої природи, тиші та спокої тутешнього життя. І тоді приходить натхнення…
А як же комфорт і необхідні умови для творчості? Інтеграційний центр «Карітас» місцеві жителі називають «столицею добра», двері якого відкриті для кожного охочого. Про це розповіла на презентації жителька Замлиння Надія Легеза. Її онуки знаходять тут змістовне дозвілля, а дітлахи Луцька відпочивають у літньому таборі, практикують польську мову.
Тут надзвичайно затишно, чисто і гарно – результат дбайливого менеджменту отця Яна Бураса. А організатори пленеру забезпечили художників необхідними матеріалами для праці.
Замлиння – увага до традиції та простір для експерименту

Учасникам художніх практик у Замлинні – як досвідченим іконописцям, так і студентам кафедри сакрального мистецтва Львівської академії – цінним є досвід експерименту в такій суворо канонізованій царині малярства як іконопис. Тут панує дух творчої свободи художника з усією повагою до візантійської традиції. Для пленеру 2019 року організатори визначили тему «Визволення» у сакральному трактуванні.
Як відкривається мистець, не обмежений у виборі сюжету, технік і матеріалів? Наскільки вдасться авторові втілити у своїй роботі ідею духовного спасіння? Відповіді – у представлених роботах учасників цього пленеру. Мудрість біблійних сюжетів для осмислення подій сьогодення інтерпретували Артем Копайгоренко («Визволення прабатьків Адама і Єви»), Олена Запотічна («Вихід з Єгипту»), Юлія Самборська («Визволення від бісів») та інші.
Акцент на актуальності досвіду пізнання і діянь персоналій, описаних у Біблії як взірцевих для нашого сучасника, зробили у своїх авторських інтерпретаціях Роман Василик («Пресвята Богородиця Нікопея»), Олександр Паньковець («Ченстоховська Божа Матір»), Уляна Ших («Богородиця Нев’янучий Цвіт»), Іван Драган («Архангел Михаїл»), Тетяна Тельвах («Спас у Силах»), Христина Яциняк («Богородиця Знамення»), Євгенія Горват («Святий пророк Мойсей») та інші.
Проблему індивідуального вибору людини відчути блаженство небес чи стати поживою для підступних змій візуалізувала у своїй роботі «Визволення від гріха» Олександра Матвійчук, а Ольга Біла досліджувала тему тілесності і гріховності

у сюжеті «Визволення з акцентом на тілесності». У роботах Вікторії Романчук, Соломії Казанівської, Аліни Грубець втілена висока художня майстерність, яка підпорядкована розкриттю теми визволення людської душі від зла, підступності й інших пасток земного буття.
Важливою частиною роботи пленеру є позбавлене повчань чи менторських інтонацій спілкування його учасників – художників різних поколінь і християнських традицій, академічного досвіду, мистецьких здобутків. Кожен день іконописців розпочинався спільною молитвою і минав у інтенсивній творчій праці.
Плани на майбутнє

Презентація у Замлинні традиційно є дебютною для новостворених ікон і творів сакрального живопису. Звідси вони вирушають у мандрівки до галерей і музеїв України і Польщі: Луцька, Острога, Дубна, Львова, Варшави, Хелма, Замосця та інших. Таких виставок було вже близько 70! Масштабна презентація написаних у Замлинні робіт відбулася цьогоріч у Львівському палаці мистецтв і стала помітною мистецькою подією у культурному житті міста. Лучани і гості нашого міста мають нагоду одними із перших переглянути доробок українських і польських іконописців. Уже восени виставка ІХ Міжнародного пленеру іконопису і сакрального мистецтва запланована у оновленій Галереї мистецтв Волинської організації національної спілки художників України. Готується до друку каталог творів. І найамбітніший задум організаторів – це підготовка до Х Міжнародного пленеру!
Повний список учасників і робіт, фотозвіт з пленеру – на сайті Галереї мистецтв.

Фото ВІКТОР ЧУХРАЙ

Підготувала МАРІЯ ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Степан Показати IP 15 Серпня 2019 09:13
Молодці!!!
Микола Показати IP 19 Серпня 2019 15:39
Гарний проект і на часі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus