USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Заступник міністра оборони подав у відставку через скандал із закупівлею харчів

24 Січня 2023 12:27
Заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для харчування українських військових.

Про це повідомляє УП з посиланням на Міноборони.

«В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, попросив звільнити його, щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення Збройних сил України внаслідок кампанії звинувачень, пов’язаних з закупівлею послуг харчування. Міністр оборони підтримав прохання Шаповалова щодо його звільнення з посади заступника», – йдеться в повідомленні.

Міністр оброни Олексій Резніков уже звернувся з відповідним поданням до Кабміну.

У Міноборони зазначили, що Шаповалов працював «з максимальною відповідальністю» і «незважаючи на шалений опір», зміг «не тільки налагодити поточну роботу в критичних умовах війни, коли армія збільшилася у рази», а й «реалізувати низку реформ».

Серед таких відомство називає демонополізацію послуги харчування ЗСУ, знищення монополії у секторі забезпечення паливо-мастильними матеріалами, створення «запасу міцності» з чверті мільйона бронежилетів та понад 150 тисяч шоломів, а також форми та інших предметів речового забезпечення солдатів.

Варто додати, що міністр оборони Олексій Резніков відкинув обвинувачення Міноборони в корупційних закупівлях, пов’язав появу інформації про тендери з «Рамштайном» і заявив, що винного за злив покарають.

«Публічне вкидання інформації про начебто завищені удвічі-втричі ціни почалося ще в середині минулого тижня. Тобто не після, а до Рамштайну, саме коли тривало уточнення домовленостей. Той, хто передав один з контрактів та додатки для оприлюднення, як мінімум – вчинив службовий злочин. Цю особу буде обов’язково встановлено і притягнуто до відповідальності», – заявив він.

Резніков додав, що його відомство вже підготувало відповідні матеріали в СБУ. Зокрема хочуть з’ясувати мотиви.

Міністр зазначив, що жодної фактичної складової у претензіях немає, крім маніпуляцій, тому найочевиднішою ціллю появи цієї інформації він вважає спробу підірвати довіру до Міноборони у дуже відповідальний момент.

Він пообіцяв «абсолютну прозорість Міноборони для правоохоронців», «щоб зняти усі питання». Також додав, що на його прохання голова комітету ВР Олександр Завітневич запросив на засідання представників НАБУ та ДБР, щоб усі були «на одній сторінці».

Резніков зазначив, що запропонує народним депутатам розглянути можливість створення тимчасової слідчої комісії щодо процесу закупівель, якщо інші інструменти парламентського контролю вони вважатимуть недостатніми.

За словами міністра, непорозуміння виникло через те, що порівнювали незівставні речі – ціни за банку чи пляшку фасованої продукції з ціною за кілограм, ціни за літр з ціною за кілограм, вага нетто і брутто тощо.

Ціни на яйця у 17 грн за штуку, які спричинили чи не найбільший резонанс, Резніков назвав звичайною технічною помилкою, яку зробив постачальник, мовляв, він вказував ціну за вагу яєць, а не за штуки. Але, за словами Резнікова, і ця ціна відповідає ринковій. Бо, відповідно до нормативів, кілограм яєць – це близько двох десятків штук залежно від ґатунку яйця. Ціну вказували 170 гривень за кілограм яєць, тобто близько 85 гривень за десяток.

«Яйця по 17 за штуку Міноборони не закуповувало і не планує», – запевнив міністр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Віка Показати IP 24 Січня 2023 12:56
Може їм на фронт повістки ?!
Петро Показати IP 24 Січня 2023 13:02
закупівлі пройшли успішно, можна звільнятись!
Коля Показати IP 24 Січня 2023 13:08
Що то так Зеленського команда в тікає?
Петро до Коля Показати IP 24 Січня 2023 15:09
"Батальйон Монако"!
Сергій Показати IP 24 Січня 2023 14:13
Тепер можна і відставку,гроші вже в кармані
Анонім Показати IP 24 Січня 2023 15:29
квартал не припиняється ні на мить. рух заради руху.
Анонім Показати IP 24 Січня 2023 18:53
Знайомий ще весною, Стара Вижва, говорив, що проходять ціни по закупівлях, для частини, в два рази вищі чим в магазині...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus