USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Збір грошей на пам’ятник Сталіну назвали провокацією

6 Травня 2011 12:50
Ініціатива зі збору коштів на відновлення пошкодженого у Запоріжжі пам'ятника радянському тоталітарному вождю Йосипу Сталіну у Луцьку була наперед спланованою і продуманою провокацією, - вважають учасники громадського експертного клубу у Луцьку.

Про це йшлося під час першого засідання клубу, зібраного 5 травня з ініціативи Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу.

Тему для обговорення обрали у зв’язку з наближенням Дня 9 травня, та проведення заходів з відзначення Дня Перемоги. Говорили про шляхи уникнення протистоянь між радикальними політичними силами під час відзначення історичних подій.

Громадські експерти зібралися, аби обговорити проблему виникнення в нашому регіоні політичних конфліктів між радикально настроєними політиками різних таборів, виробити рекомендації та пропозиції для влади, політичних партій та політиків, громадськості щодо уникнення негативних наслідків таких конфліктів.

На початку засідання учасники зазначили, що ініціатива зі збору коштів на відновлення пошкодженого у Запоріжжі пам'ятника радянському тоталітарному вождю Йосипу Сталіну у Луцьку була наперед спланованою і продуманою провокацією.
Свою роль у цій зрежисованій кимось акції грали не лише молоді комуністи, але й представники націоналістичних організацій.

Експерти відзначили, що міська влада не була готова адекватно і вчасно реагувати на такі нестандартні ситуації, натомість обласна виконавча влада зайняла вичікувальну позицію і не втручалась для вирішення конфлікту.

Таким чином Луцьк став своєрідним «полігоном» на Західній Україні для випробування певного сценарію створення політичних конфліктів, який у майбутньому можуть використати в ширших масштабах і в інших регіонах країни.

Продовженням таких провокаційних сценаріїв може стати і відзначення в регіоні Дня Перемоги. Саме в такому контексті й слід оцінювати рішення Верховної Ради України, щодо запровадження законодавчих норм про вивішування червоних прапорів Перемоги в цей день.

Експерти дійшли висновку, що приймаючи закони, які провокують конфлікт, саме органи державної влади ініціюють кампанію з нагнітання антагоністичних, радикальних настроїв та сприяють виникненню протистоянь між різними політичними силами та мешканцями різних регіонів країни. В такий спосіб владою відводиться увага громадян від актуальних соціально-економічних проблем, радикалізується суспільство та актуалізується потреба «сильної руки» при владі.

Також експерти визначили ряд проблем, що стимулюють подібні конфлікти:

- відсутність контролю з боку державних органів за політичними та громадськими об'єднаннями, які пропагують ідеї та популяризують особистостей, дії яких визнанні злочинними, або йдуть в розріз із загальноприйнятими нормами моралі;

- держава в цілому, та її органи влади на місцях, не мають та відповідно не провадять цілісної гуманітарної політики;

- більшість дій та кроків як політичних та громадських організацій, так і владних інституцій, спрямовані на досягнення ефекту (тобто шоу, резонансу, рейтингів), а не на ефективність (розв'язання гострих суспільних проблем, досягнення стабільності);

- на державному рівні не встановлені, а суспільством відповідно не схвалені, норми які б забороняли піднімати питання, що розколюють суспільство (як наприклад расизм в США чи фашизм в країнах ЄС).

Довідково:

Учасники громадського експертного клубу, що взяли участь в засіданні:

Роман Бояр, експерт ЦПАВК
Петро Верзун, голова Фонду місцевого розвитку
Віктор Ковальчук, голова Центру соціальних та економічних досліджень Волині
Юрій Конкевич, головний редактор газети «Сім'я і дім»
Сергій Кулик, кандидат політичних наук, викладач ВНУ ім. Лесі Українки
Микола Кучерепа, професор ВНУ ім. Лесі Українки голова обласного відділення Товариства «Просвіта»
Юрій Кресак, голова Волинського відділенні КВУ
Йосип Надольський, кандидат політичних наук, викладач ВНУ ім. Лесі Українки
Михайло Наход, голова ЦПАВК
Михайло Шелеп, виконавчий директор ЦПАВК
Юрій Ричук, головний редактор інтернет-видання «Волинські новини»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Віталій Показати IP 6 Травня 2011 13:18
Сталінізм не пройде!
Смайл Показати IP 6 Травня 2011 17:29
ага...танком проїде)))))))))
партріот Показати IP 6 Травня 2011 19:25
купка йолопів!!!! смішно...
Комсомол. Показати IP 7 Травня 2011 10:56
Сталин жив.Наше дело правое,ВРАГ БУДЕТ РОЗБИТ,победа будет за нами.
кент до Комсомол. Показати IP 7 Травня 2011 23:30
"РОЗ БИТ" це точно!
вася Показати IP 7 Травня 2011 12:58
два брата дебіла(Міша і Саша)
бют Показати IP 7 Травня 2011 13:28
.. . ."Так не вдалось огидливим ізгоям нас отруіти синьо-жовтим гноєм". . .В.Яворівський 1973р.На вечері союзу пісьменників Украіни.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus