USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Зеленський: Дії ЗСУ у Придністров’ї можливі лише за згоди Кишинева

1 Червня 2023 21:30
Україна не має права на військові дії у Придністров’ї, якщо не буде прохання влади Республіки Молдова.

Про це заявив Володимир Зеленський на пресконференції по завершенні саміту Європейської політичної спільноти, повідомляє із Молдови кореспондент «Європейської правди».

Зеленський спростував чутки, які точаться щодо цього, та виключив односторонні дії України у Придністров’ї.

«Україна може реагувати і допомагати, тільки якщо буде запит від влади Республіки Молдов», – заявив він.

Президент спершу відмовився відповідати на поставлене двічі запитання про те, чи існував такий запит з боку Молдови, але згодом повернувся до цієї теми і вирішив внести ясність, заявивши: «запиту не було».

Зеленський також підкреслив, що Україна не претендує на території Придністров’я.

«Вони повинні об’єднатися з їхньою державою, з їхньою історією – тобто з Молдовою», – наголосив президент, пригадавши, як свого часу проїздив територією Придністров’я і здивувався, коли побачив там прапори РФ, але не Молдови.

Також Зеленський заявив, що після перемоги України у війні буде створений новий формат щодо врегулювання придністровського конфлікту.

Він наголосив, що вважає нежиттєздатним чинний формат, «посередником» у якому є держава-окупант Росія.

«Ви бачите життя в проєкті 5+2? Ви бачите результат? Для чого говорити про проєкт, який неживий? Я не бачу сенсу про це говорити», – заявив він.

Наголосимо, що офіційно формат 5+2 є єдиним чинним міжнародним форматом придністровського врегулювання. У нього входять представники Молдови і Придністров’я, а також Росія, Україна, ОБСЄ (посередники), ЄС і США (спостерігачі).

За словами Зеленського, принципово новий формат буде створений «згодом» за активної участі України.

«Треба буде говорити з позиції сильної держави, держави-переможця, яка відвоювала свою землю... Я не знаю, чи знадобиться допомога інших партнерів – напевно, в цій ситуації може і Румунія, і близькі наші партнери, може, Молдова захоче підключити якісь держави. Але точно Україна буде грати одну з головних ролей, бо у нас (спільний – ред.) кордон», – пояснив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus