USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Земельна афера на Волині з кіпрським корінням

4 Серпня 2017 17:12
154 гектари людських паїв на території Журавичівської сільської ради сьогодні належать не громаді, а фірмі з іноземним капіталом. Чому виникла така ситуація, люди зрозуміти донині не можуть, адже землю вони віддавали в оренду, а не на продаж.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини № 30.

ДІЛЯНКА ЗА НОВІ ЧОБОТИ

Розпочалася ця історія три роки тому, коли у селі Журавичі місцевим жителям запропонували за одну тисячу гривень здати в оренду свій пай. Тетяна Ломакіна пригадує, що тоді охочих отримати тисячу було чимало, чутка про вигідну справу ходила від хати до хати.

«У мене не було гострої потреби у цих коштах. Але ту землю я все одно не обробляла, тому подумала, чому пусткою стоятиме, нехай люди користуються. Тоді навіть не уявляла, що віддаю свій пай назав­жди. Зараз дуже шкодую і хочу змінити ситуацію», – бідкається жінка.

Сусідка пані Тетяни Антоніна Сидляр також віддала свій шматок землі за тисячу. Каже, за ті кошти придбала собі нові чоботи.
«Люди йшли за грошима, адже в селі роботи немає. Молодь ще може поїхати на заробітки, а пенсіонеру з тією мізерною пенсією хоч бери та й умирай. Тому не дивно, чому так масово спокусилися на тисячу. Але тоді ніхто й не здогадувався, чим все обернеться», – розповідає пані Антоніна.

Жінки кажуть, що не пам’ятають суті документа. Підписували один за одним, ніхто й не засумнівався, що словесні домовленості та написане на папері відрізняються.

Журавичівська сільська голова Алла Гонтар розповідає, що правда почала випливати, коли людей позбавили субсидій.

«Справа в тім, що наші жителі оформили довіреності розпоря­джатися паями на одну особу, яка була посередником фірми, що вирішила заволодіти землями. Цим посередником став житель села Дачне Володимир Коваль. Після того, як були оформлені довіреності, 15 квітня 2014 року у Києві цей чоловік уклав договори купівлі-продажу на паї. Відповідно до того договору, який нам вдалося отримати з Києва, продаж кожної земельної ділянки був здійснений за 40 тисяч 841 гривню. Люди ж цих коштів не отримали, зате вони були зараховані у їхній дохід, а тому субсидії багато кому відмінили», – розповіла очільниця сільради.
За словами Алли Гонтар, довіреності на ім’я Володмира Коваля були виготовлені у грудні 2013 року. Посвідчила їх приватний нотаріус Ківерцівського районного нотаріального округу Надія Кузміч. Цією довіреністю люди надали право пану Ковалю розпоряджатися своїми земельними ділянками, кожна з яких мала площу два гектари, з призначенням для ведення особистого селянського господарства. Договори купівлі-продажу на 72 земельні ділянки Коваль уклав із ТзОВ «Ленд Ліс Інновація». Це товариство є підприємством з іноземними інвестиціями, адже його бенефіціар – жителька Кіпру Ірина Хаджіван Гелі. Фірма ця, до слова, доволі непроста, належать до сфери впливу арештованого екс-голови Державного агентства з інвестиційних проектів Владислава Каськіва, через діяльність якого Україна втратила два мільярди гривень. Частину прибутку зливали на фірму «Ленд Ліс Інновація» та фірму-засновника «Ленд Ліс».

Володимир Коваль винним себе у махінаціях із землею не вважає.

Чоловік упевнено заявляє, що ця справа мала принести користь не тільки селянам, але й області загалом.

«До мене звернулися представники фірми «Ленд Ліс» із пропозицією знайти на Волині земельну ділянку великої площі. Вони планували посадити там енергетичну лозу, оскільки тоді впроваджувалася державна програма з її вирощування. Я погодився. Знав, що в Журавичах є такі площі, тому відразу поїхав туди. Людей попереджав, що землю вони продають. Усім було виплачено по тисячі гривень, які можуть бути до мене претензії?» – наголошує Володимир Коваль.

Варто зауважити, що лозу на площах, викуплених «Ленд Ліс Інновацією», так і не висадили. Чому замовники не провели жодних робіт, пан Володимир не знає, адже наразі не веде справ із цією фірмою. Також Володимир Коваль не зміг пригадати, хто саме запропонував йому взятися за пошук земель і як ці люди віднайшли його серед мільйонів інших українців.
МАЛИ ОРАТИ, НАТОМІСТЬ ПОЧАЛИ БУРИТИ

Житель Журавичів Григорій Степанов упевнений, що першочергово афера задумувалася для того, аби відмити державні кошти.

«Я багато років працював головою місцевого колгоспу. Після його розвалу жодна людина не залишилася на мене в образі. Усі отримали те, що мали. А тут приїхали хтозна звідки й ошукали наших людей. Ошукали й державу, адже лози вони так і не висадили», – зауважує пан Григорій.

Чоловік розповів, що у квітні 2017 року до села завітали люди на автомобілях із рівненськими та київськими номерами. Із собою вони привезли бурильні установки і з їх допомогою щось шукали на тих 154 гектарах.

Алла Гонтар, щойно їй повідомили про новоприбулих «гостей», відразу поїхала на місце події. «Бурильні установки риють до 30 метрів. На цій ділянці на 87 гектарах є поклади торфу, які залягають на глибині 2,5 метра і більше. Тобто це вже надра. Вони мали із собою документи, що «Ленд Ліс Інновація» доручила їм проводити різні роботи. Ми б не мали до них претензій, якби вони із плугами приїхали, адже це землі сільгосппризначення. На питання, чому вони тут риють, відповіли, що досліджують ґрунти. Потім у них з’явилася нова версія про пошук підземних вод. Коли приїхала поліція, вони швидко зібрали установки і поїхали геть», – розповіла сільська голова.

ШЛЯХИ ПОВЕРНЕННЯ ЗЕМЛІ

Сьогодні журавичани готові боротися, аби повернути землю. Алла Гонтар підтримує односельчан. Саме вона з допомогою юристів знайшла кінці у цій справі та з’ясувала, як саме люди зможуть добитися справедливості.
«Договір купівлі-продажу був неправомірним, адже «Ленд Ліс Інновація» – підприємство з іноземними інвестиціями. Відповідно до Земельного кодексу та закону «Про особисте селянське господарство», земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства не можуть бути у праві власності іноземних юридичних осіб. Тобто люди можуть оскаржувати договір у суді і розраховувати на перемогу, – каже пані Алла. – Ще одним варіантом може бути відшкодування Володимиром Ковалем 40 тисяч гривень, які були прописані у договорі і які люди так і не отримали. Легко можна довести, що вони не були 15 квітня 2014 року у Києві при підписанні договору. Проте повернення тих коштів Ковалем може затягнутися на роки. Тому на зборах громади усі підтримали рішення подавати позовні заяви про скасування договорів купівлі-продажу».

До слова, сільська рада вже підготувала позовні заяви, які 72 жителі Журавичів зможуть запов­нити та подати до суду. Бояться тільки, щоби фірма «Ленд Ліс Інновація» не перепродала землю третім особам, які стануть добросовісними правонабувачами. Тому Алла Гонтар звертається у різні правоохоронні органи, аби вони наклали арешт на землю, допоки не будуть проведені судові справи щодо договорів купівлі-продажу 154 гектарів паїв.

Питання щодо цієї заплутаної справи вже порушували на сесії Волинської обласної ради. «Я буду звертатися у правоохоронні органи, чи порушена кримінальна справа. З невідомих причин цю інформацію сільській голові не надають, але громадськість має право знати, – наголошує депутат облради від фракції «УКРОП» Олександр Омельчук. – Жителі Журавичівської сільради залишилися без землі, ще й постраждали фінансово, адже їх позбавили субсидій. Потрібно розуміти, що ці землі знаходяться за ме­жами населеного пункту, тому ними розпоряджається Головне управління Держгеокадастру у Волинській області.

Для того, аби маленькі ділянки по два гектари, оформлені на селян, перетворилися на один великий шмат землі, необхідна допомога Держгеокадастру. Тобто ми вчергове переконалися, що це управління і його керівник Василь Василенко замішані у махінаціях. Пану Василенку була висловлена недовіра депутатами обласної ради, проте він досі працює, адже його підтримує голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. Поки такі люди, як Василенко, займатимуть високі посади, прості українці лишатимуться ошуканими на власній же землі».

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ». Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам (099) 637-14-15.

Анастасія КОРЕЦЬКА

Фото автора

Ківерцівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Юрист Показати IP 4 Серпня 2017 17:41
Треба було добре обдумувати, коли продавали свої паї за безцінь! спочатку земля за ціною чобіт, потім депутат за 2 кг. гречки! так і живуть - мають владу на яку заслуговують. Сумно,українці мої.
Іноземець Показати IP 4 Серпня 2017 18:10
Тут немає держави і немає влади. Є тільки мафія. Цей вищезгаданий Василенко подібним способом роздерибанив державні землі по всій області. Це тисячі!!! гектарів землі на сотні!!! мільйонів гривень вкрадені в людей і передані ділкам. Його прикриває керівництво області, його прикривають в Києві і він робить справу далі.
Степан Показати IP 5 Серпня 2017 17:08
Про яку корупцію можна говорити якщо земля у волинській області надається тільки людям з оточення керівників держгеокадастру та в подальшому чи відразу записується на підставних осіб, якщо заступник Василенка Поляков негласний власник львівської фірми «Західземлепроект», яка робить документи на землю в три дорога, бо тільки документи його фірми погоджуються, а інші лежать без підпису, а чого людина осуджена за корупцію Степан Білан, який теж зі Львова, є також заступником Василенка? На керівні посади держгеокадастру Волині призначаються люди із сумнівними репутаціями наприклад Олена Ланевич «вузькоспеціалізований спеціаліст» і такий же спеціаліст призначається на посаду начальника держгеокадастру у місті Луцьку – секретарка Василенка, яка ще вчора йому варила каву, а сьогодні буде розпоряджатись землею в Луцьку, а тих хто працює і не хоче виконувати їхні незаконні вказівки по розпорядженню землями звільняють. Коли буде лад із землею на Волині?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus