USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Землетрус в Японії змістив вісь Землі

12 Березня 2011 11:34
Після найсильнішого в Японії землетрусу, що стався 11 березня, вісь обертання Землі змістилася практично на 10 сантиметрів.

Про це з посиланням на Національний інститут геофізики і вулканології Італії повідомило ДТ .

За словами сейсмологів, вплив цього явища на вісь обертання виявився значно істотнішим, ніж навіть у 2004 році під час землетрусу на Суматрі, яке спричинило зміщення земної осі на 6 сантиметрів.

Водночас фахівці геодезичного центру Італійського космічного агентства вважають, що для точного визначення дії землетрусу в Японії на земну вісь ще потрібні більш точні вимірювання.

«Сьогоднішній землетрус слабший від того, що був на Суматрі. Але він стався на такій широті, що було досягнуто найбільший ефект», — заявив директор геодезичного центру Джузеппе Б'янко.

Італійські експерти вважають, що наслідки нинішньої землетрусу поступаються силі Великого чилійського землетрусу 1960 року, магнітуда якого, за різними оцінками, становила від 9,3 до 9,5.

У NASA побачили більше

У той же час, за попередніми розрахунками NASA, землетрус в Японії зкоротив земну добу на 1,6 мільйонний частки секунди і змістив власну вісь планети приблизно на 15 сантиметрів

«За моїми розрахунками, тривалість дня повинна скоротитися на 1,6 мікросекунди. Землетрус в Чилі дав, по-моєму, скорочення приблизно на 1,2 мікросекунди», - заявив фахівець Лабораторії реактивного руху NASA Річард Гросс, - пише Фокус .

Канадські геологи, у свою чергу, вважають, що причин для паніки немає. Зміни, що відбулися, фахівці називають «дуже крихітними» і вважають, що ефект від них може проявитися тільки через століття.

День скоротився на мільйонну частку секунди, тобто тільки через сторіччя доба стане коротшою на секунду, пояснює професор геології Університету Торонто Ендрю Майєлл (Andrew Miall).

«Десять дюймів здаються досить великими, якщо перед вами лінійка. Але якщо подумати про це в масштабах Землі в цілому, то це зовсім мало, - заявив він у коментарі Montreal Gazette.

«Вплив буде настільки мізерним, що тільки дуже точні супутникові навігаційні системи зможуть його помітити», - додав Майєлл.

Швидкість обертання Землі зміниться, оскільки маса земної кулі перерозподілилася, додав Майкл Босток, професор сейсмології.

«Врешті-решт, якщо ви міняєте тривалість дня, ви можете змінити тривалість часу, протягом якого конкретна точка на земній поверхні отримує або не отримує сонячне світло. Але чи вплине це якось на наше життя? Абсолютно ні», - вважає сейсмолог.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
експерт Показати IP 12 Березня 2011 14:12
"мир в опасносте"... дайте мені срочно грошей на дослідження!!!!!!
ЖП Показати IP 12 Березня 2011 14:33
1 Волна http://www.kp.ru/f/3/image/00/94/1269400.jpg
небайдужа Показати IP 12 Березня 2011 22:28
прочитайте краще "Прогнозы землетрясений по методу О.В. Мартынова" _ Natural Disaster _ Earthquake prediction by the method of O.V.Martynov.mht Він вже давно говорить про землетруси та цуеамі, проте люди хіба його чують ВЧАСНО?
Наталія Показати IP 12 Березня 2011 23:12
Взагалі-то вісь змістилася на 15 см...це вчора ще сказало НАСА
sherif Показати IP 13 Березня 2011 22:22
не сціть в компот землі ні чого не загрожує
АНДРЕЙ Показати IP 17 Березня 2011 12:55
НЕМОЖЕТЕ ПОНЯТЬ ....КОНЕЧНО ЭТО СКОРО ПРИВЕДЕТ К 3 МИРОВОЙ ВОЙНЕ..РАЗДЕЛ ТЕРРИТОРИЙ..ЕСЛИ ВЧЕРА В НЕМЕЦКОЙ ПРЕССЕ ПРОЗВУЧАЛИ ВЫСКАЗЫВАНИЯ ..ЧТОБЫ ПЕРЕСЕЛИТЬ ЯПОНЦЕВ В АФРИКУ...ТО ЧТО СКАЖУТ ...НЕГРЫ...КОГДА ЭТО ДОЙДЕТ ДО НАС В ЕВРОППУ....МЫ ПЕРЕСТАНЕМ БЫТЬ ВЕСЕЛЫМИ...ЭТО МОЖЕТ УНИЧТОЖЕТЬ ВЕСЬ МИР..И НАС И ВАС И ИХ...И КОГДА НЕОСТАНЕТСЯ МЕСТА НА ПЛАНЕТЕ.ГДЕ БУДЕТ ЧИСТО ИПРОДУКТЫ КОТОРЫЕ МОЖНО БУДЕТ КУШАТЬ..СРОСИТЕ МЕНЯ.НОЯ НЕЗНАЮ СКОЛЬКО ЭТО БУДЕТ СТОЯТЬВ ДЕНЕЖНОМ ЭКВИВАЛЕНТЕ.....МЫ ВЫМРЕМ...ИЛИ ПЕРЕБЬЕМ ДРУГ ДРУГА..
Придурок Показати IP 21 Березня 2011 11:55
Переселить японцев в рашку, на дальний восток. Там пустуют миллионы гектаров. Они там сделают рай. будет чему кацапам учиться. И проблемы курилл не будет.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus