USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.72 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Журналісти показали, як фури з російською агропродукцією прямують із Білорусі до Польщі

1 Березня 2024 08:41
Видання «Українська правда» опублікувало розслідування про торгівлю між Польщею та росією через Білорусь. Напередодні журналістів біля польсько-білоруського кордону затримала поліція Польщі.

Відео з розслідуванням про те, як Польща нарощує торгівлю з росією через Білорусь, опублікували на YouTube-каналі видання, пише hromadske.

Спершу в сюжеті показали, як на прохання журналістів до польської компанії зателефонував чоловік, який відрекомендувався менеджером реальної білоруської компанії. Він відкрито запропонував придбати агропродукцію з росії – ріпаковий шрот – під білоруськими документами.

Навіть почувши, що це російська продукція, менеджер польської фірми попросив надіслати умови постачання на електронну пошту.

Водночас у вересні 2023 року Польща після протестів фермерів заборонила ввезення ріпакового шроту з України. Однак відтоді обсяг агропродукції з Білорусі невпинно збільшується, зауважує УП.

За словами журналіста Михайла Ткача, якого разом з оператором затримали польські правоохоронці, лише за три місяці після введення заборони на ввезення української агропродукції поляки придбали через Білорусь ріпакового шроту на 8 млн доларів.

Далі Ткач особисто вирушив на польсько-білоруський кордон, але спочатку показав, як перед КПП «Медика» в напрямку України через протести фермерів стоять заблокованими десятки вантажівок. Тим часом на кордоні з Білоруссю протестів не відбувається, судячи з відео УП.

Читати ще: Нова диверсія: у Польщі на землю висипали українську кукурудзу

Журналіст нарахував біля КПП «Кукурикі» сотні фур, які без перешкод заїхали до Польщі з боку Білорусі. Як з’ясували розслідувачі, поспілкувавшись із ділками, спочатку російська агропродукція прямує до Білорусі, там її перевантажують у спеціальних центрах на польські вантажівки, а далі фури вирушають до Польщі за адресами великих компаній.

За інформацією УП, у Польщі є щонайменше три компанії, які є найбільшими покупцями агропродукції з росії: Bromex, Diaspolis та Kampol Krzysztof Łużniak.

Нагадаємо, у Польщі 27 лютого затримали українського журналіста Михайла Ткача. За його словами, це сталося біля кордону Польщі з Білоруссю, коли він та його оператор знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та росією і Білоруссю.

Як каже сам Ткач, вони хотіли перевірити, що в росію потрапляє сільськогосподарська продукція через Польщу та Білорусь, і розповісти про це польському суспільству, «якщо воно не знає».

Українці показали поліціянтам документи й журналістські посвідчення, але ті почали їх обшукувати й хапати камери. Коли їх згодом привезли в комендатуру, то відібрали телефони й документи, а також карти пам’яті з камер.

Звільнити журналістів вдалося тільки після втручання посольства України в Польщі, розповіла головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва.

Посол України в Польщі Василь Зварич у коментарі hromadske підтвердив, що українське дипломатичне представництво зверталося до поліції через інцидент. Як розповів Зварич, поліція пояснила, що отримала інформацію про «підозрілих» людей, які здійснювали фото- і відеознімання в районі залізничної колії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 2 Березня 2024 03:12
відтворіть Дуді з Туском радянську медаль "За взяття Варшави"..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus