USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Жир і тампони – вороги луцької каналізації

19 Липня 2012 16:22
Недобросовісні лучани забивають внутрішню та зовнішню каналізації своїх будинків жировими відходами, рештками консервації, органами тварин, засобами жіночої гігієни і навіть цеглою.

Для того, аби ліквідувати таку проблему, сантехніки інколи витрачають половину робочого дня. Покарати ж винуватця – неможливо.
Про це «ВН» розповів директор ЖКП №7 Микола Гарбарчук.

З його слів, працівники підприємства регулярно розчищають каналізацію від сторонніх предметів. «Каналізацію забивають ганчір’ям, жировими відходами, консервацією. Трапляються прокладки, тампони, киші, кістки, пластмасові труби і навіть цегла», ‒ повідомив посадовець.

Гарбарчук пояснив, що жир, який лучани змивають спеціальними засобами з посуду, потрапивши в каналізацію, «збивається в купу». «Разом з тими відходами вони створюють затори в трубах, які вкрай важко розчистити», ‒ каже директор ЖКП.

Дістають шматками

Як стверджує посадовець, щоб повноцінно ліквідувати «затор», потрібно розрізати трубу. Однак для цього потрібно і часу більше витрати, і ресурс відповідний залучити. Тому працівники ЖКП спочатку «вибивають пробку» спеціальним обладнанням.

«Це не завжди допомагає, бо вони ж не бачать того сміття і можуть пробити дірку, а вона знову заб’ється. Для того, щоб повністю ліквідувати проблему, потрібно вирізати трубу», ‒ зазначив Гарбарчук.
Значно складніше вирішити проблему, якщо забився каналізаційний колодязь. «Доводиться гаками по шматках діставати, що забирає чимало часу», ‒ мовив він.

Директор ЖКП розказав, що випадків забиття каналізації більшає влітку, коли люди заготовлюють консервацію. Мовляв, минулорічну викидають, щоб звільнити посуд для нової.

Сантехніки-самозванці

Чимало труднощів виникає, коли лучани намагаються самостійно вирішити проблему. Зі слів Гарбарчука, часто мешканці будинків пошкоджують труби, і доводиться витрачати гроші підприємства на нові матеріали.

Для ліквідації «затору» працівники ЖКП витрачають від 30 хвилин до «півдня». «І півдня часом нічого не дає. Тоді доводиться брати болгарку і вирізати частину труби», ‒ нарікає директор підприємства.

Виховання і штрафи ‒ як шлях вирішення проблеми

На думку посадовця, вирішити проблему можна «нормальним» вихованням дітей: і в школі, і вдома їм мають пояснювати механізм роботи систем водовідведення. «Нормальна, освічена людина собі такого не дозволить. Треба просто нормально користуватися», ‒ вважає він.

Для прикладу, Гарбарчук розповів, що декотрі мешканці будинків, які обслуговує ЖКП №7, дозволяють собі викидати сміття або виливати воду з вікон квартир. Інколи відходи потрапляють на двірників. «Неначе спеціально це роблять», ‒ припускає посадовець.

Єдине, що в змозі робити ЖКП, ‒ проводити профілактичні роботи: розвішувати оголошення, попередження. «Ми проводимо інформаційну роботу. Можемо налякати, що воду відключать, але це не дієво», ‒ зауважив директор ЖКП.

Також він нарікає на те, що важко впіймати недобросовісного лучанина, який скидає в каналізацію побутові відходи. Мовляв, не впіймали – не порушник.

Насамкінець Гарбарчук розповів, що в Ізраїлі ніколи зловмисників не шукають, а, прочистивши трубу, штрафують усіх жителів будівлі на значну суму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Висновок: Показати IP 19 Липня 2012 16:45
давайте не будемо мити посуд, оскільки жир, яким він забрудений, забиває каналізацію))
Іван Козолуп Показати IP 19 Липня 2012 17:13
Частіше треба чистити каналізацію. Будь яка каналізація з часом забивається. Мешканцям міста теж не треба кидати в унітаз і в раковину те, що можна викинути в смітник.
Валя Показати IP 19 Липня 2012 17:16
А дійсно куди виливати жирові відходи?? Що порадять?
вася Показати IP 19 Липня 2012 18:04
жир треба виливать директору жкп 7 в кабинет тогда и заторов небудет
!!! до вася Показати IP 30 Липня 2012 14:08
видно що вася є "вася " ,IQ аж зашкалює
Моя хата Показати IP 19 Липня 2012 20:36
А треба менше жиру споживати.Ось сама сьогодні задумалась, навіщо так багато смальцу, олії додала в суп і фарширований перець. Довелося зібрати застиглий жир у пакет і викинути у смітник.
Саша Показати IP 19 Липня 2012 22:18
Сам неодноразово був свідком як з вікон викидали пакети зі сміттям. інколи зачіплюється за дерево , розривається і все на землю розсипью.... красота ((
Мешканець вул. Ветеранів, буд.№13 Показати IP 19 Липня 2012 23:44
І тут Микола Гарбарчук жаліється... Вам не набридло, пане Миколо? "На думку посадовця, вирішити проблему можна «нормальним» вихованням дітей: і в школі, і вдома їм мають пояснювати механізм роботи систем водовідведення. «Нормальна, освічена людина собі такого не дозволить. Треба просто нормально користуватися», ‒ вважає він." - після такої мови хочу запитати пана Миколу, а що Ви беспосередньо для цього зробили?!?!? Поки з Ваших дій, нічого не бачу, крім косіння від своїх прямих обов’язків та трави! Можу підказати ідеї, що Вам треба терміново розпочати робити, записуйте: - відвідати директорів шкіл, які знаходяться на території, за яку відповідає ЖКП-№7 та домовитись з ними про організацію зустрічей учнів з працівниками ЖКП(а краще, щоб ці зустрічі проводили Ви, пане Гарбарчук) на тему культурного виховання і як важко працювати працівникам ЖКП. Там і будете ПОСТІЙНО дітям пояснювати, що "чисто не дам де прибирають, а там де не смітять"; - розвісити оголошення та провести зустрічі з мешканцями будинків, хай мешканці бачать, що Ви принаймі турбуєтесь про них; - впровадити графік проведення робіт з постійного профілактичного огляду стану каналізацій (хай сантехники не боряться з наслідками, а усувають причини, запобігають утворенню аварійних ситуацій); ... є ще купа дієвих порад, але Ви вже за ці мене забов’язані звільнити від сплати комунальних послуг на три роки ;) ... хочу побажати пану Миколі Гарбарчуку, щоб перш ніж просити грошей за роботу - її треба зробити і тим самим заробити ці гроші, а не Ви вже до Ізраілю зазираєте! Там служби працюють не так, як Ви!
мешканка території обслуговування МЖК Показати IP 20 Липня 2012 09:58
Маю необережність мешкати на першому поверсі дев’ятиповерхівки. Сантехніків МЖК знаю усіх в обличчя і на ім’я, бо за їхньою поміччю звертаюся чи не щотижня. Хто мав нагоду спостерігати зв процесом прочистки забитої каналізації, матиме співчуття до цих хлопців, а кому хоч раз лилося сусідське лайно в домівку через унітаз - стійкий антагонізм до мешканців горішніх поверхів. До переліченого можу додати: шкурки від кавуна, картопляне лушпиння і навіть пінопласт (!!! його треба пропихати в унітаз, щоби потонув), а ще - класика жанру - будівельні змиви, які зацементовують труби.На виховання дітей у сім’ях - сподіватися марно. Чого можуть навчити батьки, які і самі не вміють користуватися каналізаціє? Проблема глобальна: 60% лучан не мають культури міських мешканців, бо живуть у місті відносно недавно. Звичка вийти з хати і "попісяти під яблуню" у них - на рівні умовного рефлексу. Інша рефлексія - "моє тільки те, що до межі власного порогу". До себе, панове,придивіться прискіпливіше, бо жоден керівник ЖЕКу чи сонтехнік вам не доктор.
людина Показати IP 20 Липня 2012 11:26
Ми всі зараз говоримо про євроінтеграцію, мовляв це панацея єднатись з цивілізованим світом. А кому єднатися! Глянути до чого наші люди в області культури докочуються... Жах а не під'їзд зробили у нас. Періодично гадять перед великими релігійними святами. І хотілось би в очі глянути тим хто цим займається:"Оце і все чого вас школа навчила? Обмальовувати під'їзди, гадити забивати каналізацію... "
Vigilante Показати IP 26 Липня 2012 22:29
В нас одного разу якісь недоумки давили сік із яблук, а жом викидали в унітаз, в результаті весь жом пішов вниз по стояку і намертво забив трубу на 1-му поверсі, в квартирі, де проживає священник. Бідолаха пів дня промудохався, поки вичистив усе. Цікаво, якими епітетами він висловлювався про ці "заблудші душі", коли чистив каналізацію? І чи простив "гріхи їх"? :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus