USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Зміни до мобілізації: що відомо про драконівські штрафи і нові сюрпризи для ухилянтів

10 Квітня 2024 09:20
Колектив пересувного цирку отримав бронь від мобілізації – це підприємство, за переконанням уряду, є критично важливим у часи війни. І все це на тлі пекельної роботи нардепів над правками до мобілізаційного законопроєкту.

Які штрафи запропонували нардепи, кого ще можуть мобілізувати та які компанії отримали бронь для своїх співробітників, йдеться в ексклюзиві Вікторії Панченко TSN.UA.

8 квітня профільний комітет ВР розглянув законопроєкт, який стосується військових правопорушень. Суми штрафів точно вразять. За порушення законодавства про оборону та мобілізацію передбачено штраф від 17 до понад 22 тисяч гривень для громадян і від 34 тисяч гривень для юридичних осіб. Також відомо, що за відмову від проходження медогляду не передбачено тюремних термінів. Крім штрафу, громадяни повинні будуть повідомити ТЦК свою реальну адресу, номер телефону та електронну пошту.

Мобілізація засуджених

Ба більше, комітет рекомендував Раді ухвалити законопроєкт, що дозволяє мобілізацію засуджених, але з виключеннями.

Читати ще: Усі будуть на військовому обліку: у Раді розповіли про важливі зміни у мобілізації

«Пропонується брати на службу не всіх. Не потраплять особи, які вчинили злочини проти нацбезпеки, вбивці, ґвалтівники, педофіли та ДТП зі смертельним наслідком під дією алкоголю або наркотиків», – йдеться в повідомленні нардепа Бужанського.

Не підуть на фронт

За словами нардепа Ярослава Железняка, ДП «Пересувний цирк» отримало статус критично важливого підприємства, установи, організації для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Ця новина викликала бурю хейту в соцмережах.

Реакція Мінкульту

У Міністерстві культури не розуміють такого хейту від суспільства, адже бронювання – законне. Ба більше, в.о міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зауважив, що державне підприємство подало на бронювання лише 14 осіб.

А от коментарі українців відображають дещо іншу думку. Під дописом в.о міністра культури та інформаційної політики назбиралося чимало цікавих висловлювань.

Читати ще: Новий законопроєкт: у Міноборони роз’яснили зміни у процесі мобілізації

За словами Карандєєва, з початку повномасштабного вторгнення встановлений урядом алгоритм бронювання працівників сфери культури та медіа не змінювався – міністерство бронює працівників театрів, музичних закладів, цирків, без яких робота цих закладів неможлива.

Нові правила бронювання

Нагадаємо, що Кабінет міністрів оприлюднив новий порядок бронювання військовозобов’язаних, який передбачає відстрочку від мобілізації для 50% і більше держслужбовців та працівників важливих для країни підприємств наприкінці 2023-го.

А з 2024-го заброньовані будуть усі працівники Нацполіції України. Про це заявляв нардеп Федір Веніславський: «Усі поліцейські мають перейти зі спеціального обліку на загальний військовий облік, але одночасно всі поліцейські 100% підлягають бронюванню».

Менше пощастило органам держвлади та місцевого самоврядування. Там зможуть бути заброньовані тільки керівники цих організацій. Щодо держслужбовців категорій «Б» і «В», то серед них може бути заброньовано до 50% осіб. Щодо інших категорій силових структур та робітників державних підприємств теж є зміни, які мають проголосувати у новому мобілізаційному законопроєкті.

Коли проголосують мобілізаційний законопроєкт?

Єдине питання – коли мобілізаційний законопроєкт таки потрапить до зали голосування? Бо за словами нардепа Семінського, документ вже сформований, всі правки враховані.

Є велика вірогідність, що проголосують законопороєкт у другому читанні вже 10-11 квітня. Про це зазначає народний депутат Ярослав Железняк.

Однак питання залишається відкритим, бо нардепи знову не домовились. Про це написала Мар’яна Безугла y мережі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Олексій Показати IP 10 Квітня 2024 09:35
Згідно статті 3 Конституції України в людини є лише права і свободи, які визнаються в державі найвищою цінністю. Обов'язок держави захищати права і свободи людини, включаючи право вільного пересування і вибору країни. Але держава нажаль не хоче захищати наші права і свободи, гарантовані Конституцією України і чинними міжнародними договорами такими як Загальна декларація ООН з прав людини та Європейська конвенція з прав людини. Держава виконуй будь ласка свої зобов'язання перед людьми і міжнародним товариством! Ми вільні люди!
Бенджамін Дізраелі до Олексій Показати IP 10 Квітня 2024 10:36
"Найкращий той раб, який думає, що він вільний!"...) І "Людство навіть не здогадується, хто насправді стоїть за лаштунками театру, граючи головну роль у світових процесах"
Олексій до Бенджамін Дізраелі Показати IP 10 Квітня 2024 11:12
Я то знаю, не переживай)
Олексію до Олексій Показати IP 10 Квітня 2024 11:59
А держава - це ти також, чому ти не хочеш захищати мої права. ЧОМУ. Бігом на фронт.
санітар до Олексій Показати IP 10 Квітня 2024 13:12
Стаття 65. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Крім прав є ще обов*60язки. Для того, щоб держава захистила твої права, потрібно, щоб вона існувала де-юре і де-факто. Так що ти зі своїми "правами" і свободами" тихенько пересидь, щоб тебе за такі коментарі не загребли хлопці, які одягнуті в цивільну одежу, але під лівою пахвою мають оперативну кобуру.
Олексій до санітар Показати IP 10 Квітня 2024 14:12
Стаття 17. Оборона покладається на Збройні Сили України і інші військові формування. Захист і оборона це різні поняття. То в нас вже вільно не можна цитувати Конституцію?
Анонім до Олексій Показати IP 11 Квітня 2024 05:15
Вже педерасти, які ховаються від мобілізації в тещі під цицькою, згадали Конституцію. І трактують її в своїх інтересах, вигадують те, чого там і близько немає.
Олексій Показати IP 10 Квітня 2024 11:11
Ніхто не має права ображати інших називаючи їх ухилянтами або іншими принизливими словами. Європейські цінності полягають в тому що потрібно поважати честь і гідність кожної людини, це і в Конституції України прописано. Держава повинна не допускати щоб одні принижували честь і гідність інших. Лише суд вирішує хто порушує закон!
Олександр Показати IP 10 Квітня 2024 11:41
Когось "жаба душить", що аж 14 працівників державного підприємства пересувного цирку звільняються від мобілізації. І це на сотні тисяч осіб, які можуть бути мобілізовані. Май такий талант і вміння, як ці артистицирку і подавай свою кандидатуру до складу цього пересувного цирку.
Анонім до Олександр Показати IP 10 Квітня 2024 13:03
Це все для відводу очей. А там ще багото чого цікавого.
Анонім Показати IP 10 Квітня 2024 13:08
Головне що перестали говорити про те ,що вже не треба служба в армії для того,щоб бути державним службовцем
Анонім до Анонім Показати IP 10 Квітня 2024 13:11
Ато повернуться розумні ,освідчені з Монако і що їм робити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus