USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Зустріч мисткині Наталії Градиської з глядачами в рамках виставки «Художниці Волині»

5 Червня 2020 13:37
Про любов до малювання з 5-річного віку, втілення задуму твору «Феєрія танцю» і сюжет картини як театральне дійство – на ці та інші теми тепло поспілкувалася під час камерної зустрічі зі своїми глядачами відома волинська художниця, дизайнерка Наталія Градиська. Одна із авторок нової виставки «Художниці Волині» запросила вузьке коло шанувальників і колег до Галереї мистецтв, дотримуючись безпечного формату спілкування в перші дні послаблення карантинних заходів.

До експозиції виставки, яка днями відкрилася в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників, мисткиня запропонувала нову графічну роботу «Феєрія танцю». Однією з умов відбору була вимога, аби твір був написаний авторкою протягом двох крайніх років. І, як розповіла Наталія, трапилося так, що ідея «Феєрії…», яка зріла в її уяві вже протягом певного часу, втілилася буквально за кілька днів до її появи в експозиційній залі.
Протягом кількох тижнів напередодні жінка переживала надзвичайно піднесений емоційний стан, який приніс їй особливе натхнення і радість творення. Картина була написана нею за лічені години і принесла авторці велику втіху: «Бувають моменти емоційних злетів, які з’являються спонтанно, як вихор, і пролітають, ледь торкнувшись ніжним дотиком різних аспектів життя. А ті, в свою чергу, як від помаху чарівної палички, розквітають. Хотілося передати в цій роботі такий політ».
Вишукана техніка графіки – одна із царин талановитої волинянки, в якій вона почувається особливо розкуто. Лінії, штрихи, мазки у лаконічній кольоровій гамі під вмілою рукою авторки наповнилися світлом, натхненням і експресією. Стриманий жовтий акцент у монохромній палітрі «Феєрії танцю» символічно «засвітив» картину радістю й щастям. У тендітній постаті ліричної героїні твору відчувається готовність до зустрічі з дивом – адже життя так неймовірно прекрасне у феєричній зміні подій, вражень, зустрічей! Цей плин асоціативно втілився у танці героїні, в її граційній, спрямованій до світла позі. Що переживала вона за мить до цього, і в якій фігурі танцю розгорнуться її рухи після схопленого художницею моменту? Уява глядача може намалювати свій неповторний сюжет цієї жіночої історії, пережити разом з нею захоплюючу низку романтичних перипетій з побаченнями і розставаннями, переплетеннями доль і обставин. Той, хто знайомий із творчістю дизайнерки, моделі Наталії Градиської, неодмінно зауважить промальовану до найдрібніших деталей сукню танцівниці – тут професійно творила рука модельєрки костюма.
«Феєрія танцю», без сумніву, стала образним віддзеркаленням самої авторки – в її любові до краси, чуттєвості, мистецькому досвіді. Адже почала малювати Наталя змалку! Вже у 5-річному віці з фотографічною точністю вона перемальовувала досить складні рисунки з книжок (одна з цих книжок – «Рамаяна»), легко і з задоволенням навчалася в Луцькій художній школі, розповіла вона запрошеним на зустріч гостям – колегам по роботі у Волинському обласному драмтеатрі, художнику-модельєру Василю Бочкаю, актрисі, режисерці Світлані Органісті і актрисі Дарині Гребенко, а також художнику Сергію Корсаю і фотохудожнику Віктору Чухраю. Цікаво, що друзі-театрали, обмінюючись враженнями про «Феєрію танцю» Наталії, роздивилися у ній справжню сюжетну постановку на сцені! Це були різні історії кохання, в кожній з яких було багато світла, емоцій і поворотів у долі тендітної танцівниці.


Зустріч пройшла тепло і затишно. Гості події привітали авторку з днем народження і участю в імпрезі, побажали здоров’я і натхнення – за приємним збігом зустріч відбулася саме цього особливого для художниці дня.

У шанувальників Наталії Градиської була також чудова нагода переглянути всю експозицію виставки «Художниці Волині» і обмінятися враженнями про представлені на ній твори. Такі мінізустрічі з іншими авторками відбуватимуться протягом місяця – поки триватиме виставка в Галереї мистецтв ВО НСХУ.
Творче резюме авторки:

Наталія Градиська закінчила факультет декоративно-прикладного мистецтва Львівської національної академії мистецтв (2000). Жанри, в яких плідно працює мисткиня – графіка, сценічний костюм, шкіряна пластика, текстильні панно. Учасниця численних мистецьких подій, конкурсів, імпрез, виставок в Україні і за кордоном.

У співпраці з Луцьким державним історико-культурним заповідником були створені комплекти одягу в історичному стилі, проведено модельні покази і експозиції творчих робіт (2001-2010). Змоделювала декілька колекцій сценічних костюмів для творчих колективів, а також фірмовий одяг для торгівельної мережі.

Учасниця багатьох регіональних, всеукраїнських і міжнародних мистецьких подій: Всеукраїнська виставка «Різдвяна» (Київ), виставка «Шкіряне диво» (Нетішин), фестиваль «АртПалітра» (Польща), персональна виставка до 5-річчя творчої діяльності (Острог), арт-проекти та Всеукраїнський проект пересувних художніх виставок мистецького об’єднання «Куля» «BacktoEurope», виставка «Дизайн-поступ: Львівська школа» (Львів) та ін. У співпраці з фотохудожником Любомиром Безручко реалізувала арт-проект «Загадкова зустріч» (Луцьк).

Членкиня Національної спілки дизайнерів України з 2013 року. Займалася педагогічною працею у навчальних закладах Луцька.

З 2019 року як художниця по костюмах співпрацює з Волинським академічним обласним українським музично-драматичним театром імені Тараса Шевченка.

Персональна сторінка Наталії Градиської на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/art/hradyska_nataliya/

Фото авторки

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Петро Показати IP 5 Червня 2020 20:36
Художниця дуже гарна і картина теж
Marquis de Custine Показати IP 5 Червня 2020 22:44
З Днем народження!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus