USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

Рівненська, 109: влада і мешканці шукають компроміс. АУДІО

2 Серпня 2012 17:55
Луцька влада надала мешканцям 4-ох квартир з обваленого будинку на Рівненській, 109 нові помешкання і погодилася надавати щомісяця матеріальну допомогу тим, хто винайматиме квартири замість проживання в готелі.

Однак, зруйновану багатоповерхівку члени виконкому не визнали аварійною і непридатною для проживання.

Про це стало відомо 2 серпня під час засідання виконкому.

Нові оселі

4 надані виконкомом квартири придбані за кошти обласного бюджету. Вони двокімнатні й знаходяться у новобудовах на вулиці Арцеулова, 20 та 22. Власниками цих осель буде половина мешканців зруйнованих квартир.

Як йдеться на офіційному сайті Луцької міськради, ще чотири трикімнатні квартири придбають за кошти міського бюджету після завершення тендерних процедур.

Оренда тимчасового житла

Ще одне рішення виконкому, що стосується жителів будинку на вулиці Рівненській, 109, – надання матеріальної допомоги на оплату оренди квартир родинам, які хочуть залишити готель і винаймати повноцінне житло.

Як зауважила начальник управління фінансів та бюджету міськради Лілія Єлова, до такого кроку влада вирішила вдатися на прохання мешканців обваленого будинку, «враховуючи, що є певні незручності проживання в готелі».

Проект Осіпова ‒ Шиби

Визнати житловий будинок №109 на вулиці Рівненській аварійним та непридатним для проживання, – така пропозиція значилася пунктом першим проекту рішення, який винесли на розгляд членів виконкому депутати міської ради,«бютівець» Андрій Осіпов і «фронтовик» Богдан Шиба.

Зрештою, його, за пропозицією заступника міського голови Лариси Соколовської, з проекту рішення виключили. Щоправда, після тривалої дискусії поміж членами виконкому та депутатами й мешканцями.

Так, мешканці наполягали на тому, щоб визнати будинок аварійним, відселити їх і забезпечити новим житлом. «В жодному з пунктів експертизи немає висновків про те, що будинок придатний для проживання. Мешканці вважають нераціональним та економічно невиправданим витрачати кошти на відновлення будинку, який не відповідає діючим на сьогодні санітарним нормам. Вимагаємо визнати будинок аварійним і таким, що не підлягає подальшій експлуатації, надати мешканцям житло на заміну втраченого, згідно з чинним законодавством», ‒ висловив позицію жителів обваленого будинку один із них, Богдан Климко.
Заступник міського голови Лариса Соколовська зауважила, що виконком може визнати будинок аварійним лише за умови, якщо є відповідні документи, як то акт обстеження споруди, її технічний паспорт, а також висновки й довідка проектної або науково-дослідної установи про неможливість або недоцільність проведення капітального ремонту. Оскільки останнього документа нібито немає, то виконком не може ухвалити рішення про визнання будинку на Рівненській, 109 непридатним для проживання, ‒ зауважила посадовець.

Натомість, з її слів, відповідно до попередніх висновків щодо стану будинку, з державного бюджету передбачено майже 12 мільйонів гривень на ремонтні роботи в цій багатоповерхівці. Ці гроші, нагадала Соколовська, неможливо витратити на інші потреби.

Дещо іншої думки з цього приводу один із авторів проекту Богдан Шиба. Він стверджує, що обвалену п’ятиповерхівку слід визнати аварійною саме тому, що, відповідно до законодавства, такі будинки не підлягають капітальному ремонту, а лише знесенню або реконструкції. За словами Шиби, роботи, що зараз тривають у багатоповерхівці, назвати реконструкцією не можна.

«Якщо Кабінет Міністрів отримає документ від виконкому міськради, що будинок аварійний…він без будь-якого сумніву змінить цільове призначення цих коштів», ‒ переконаний депутат.

Тим часом перший заступник міського голови Святослав Кравчук наголосив, що в міському бюджеті немає коштів для придбання нових квартир для мешканців усього обваленого будинку. Тож, ухвалювати рішення, яке неможливо виконати, на його думку, недоцільно.

Його думку підтримала більшість членів виконкому.

Член виконкому, голова правління ВАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха намагався переконати мешканців, що ремонтні роботи, які виконують його підлеглі в будинку на Рівненській, 109, – це не просто укріплення споруди, а її відбудова. Мова йде про заміну вікон, даху, внутрішніх комунікацій, ремонт квартир тощо. «Я не знаю, щоб у країні щось сталося після таких укріплень», ‒ запевнив Чорнуха.
Однак, мешканці багатоповерхівки вигукували, що влада просто не хоче перейнятися їхньою бідою, бо якби прагнула це зробити, знайшла б спосіб передбачити кошти і переселити людей.

Шукати компромісний варіант вирішення проблеми закликав присутніх у залі депутат-«бютівець» Юрій Корольчук. «Жильці хочуть відселитися – це зрозуміло. Тепер треба розглянути можливості, як це можна зробити. От, наприклад, вони пропонують, що частину коштів готові власних виділити або взяти безпроцентний кредит. Чому це не розглядати? Можливо, розглядати таким чином, щоб цей будинок продати, за ці кошти купити якесь нове житло…Тобто, варіант для діалогу є», ‒ висловився обранець громади.

Зрештою, мешканці дослухалися до пропозиції депутата. (Див. аудіо в кінці матеріалу, ‒ «ВН»)

Пошуки компромісу почалися: висновків слід чекати 16 серпня?

Луцький міський голова Микола Романюк запевнив мешканців обваленого будинку, що, за наявності бюджетних коштів або можливостей, він би обов’язково надав усім нові оселі. Однак, поки міська влада робить усе можливе, щоб людям жилося якомога комфортніше.
Мешканці будинку на Рівненській, 109 наполягали на тому, щоб міська рада звернулася до Уряду України, аби той вишукав кошти на придбання нових помешкань жителям усіх квартир.

Романюк пообіцяв, що такого листа підготує.

Що ж до проекту рішення, то члени виконкому зійшлися на тому, що перший його пункт треба виключити, а залишити лише той, у якому йдеться про те, щоб пропозиції щодо подальшої долі будинку охочі надавали Ларисі Соколовській. Вона має доповідати з цього питання під час чергового засідання виконкому, що заплановане на 16 серпня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
D Показати IP 3 Серпня 2012 08:50
Я би взагалі нікому нічого не давай. Це приватна власність, хай свої проблеми вирішують самі.
Ну-ну Показати IP 3 Серпня 2012 10:43
Компроміс шукає влада, а жильці про інші варіанти, крім надання нових квартир, і слухати не хочуть. Так що швидше за все, компромісу не буде.
Ніна Показати IP 3 Серпня 2012 18:59
Поставити на пешочергову чергу з отримання муніципального (не власного!) житла як мешканців аварійного житлового фонду. Подібним чином вирішувалося житлове питання за радянської влади. Побудувати кілька будинків малосімейного типу для подібних випадків, відселити туди людей, надавши квартири (кімнати) в них в довгострокову оренду. Ціна оренди - питання друге. Не думаю, що вона буде вищою за ринкову.
Лучанка Показати IP 14 Серпня 2012 15:35
Кому война, а кому мать родна.От і вирішили під ушмок одержати нові квартири за наш рахунок всі жителі будинку. а ХТО Ж СОБІ ВОРОГ.Тому, що гроші з бюджету, де я працюю і чесно плачу податки,щоб просто так хтось одержав квартиру. А сама її не маю і мати не буду,бо живу в зйомній,за свою зарплату я її не куплю. А їм дивись давай. Нічого не давати, хай як хочуть так і вирішують свої проблеми.Мені ж ніхто не дає гршей на квартиру, яку я знімаю. Дати тільки тим квартири, що зруйновані, а ці хай відбудовують і живуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus