USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку облспоживспілка хоче «викинути» підприємця з ринку?

26 Червня 2013 08:44
Забратися із «Завокзального» ринку Луцька та заплатити неустойку, - такі вимоги у суді ставить Волинська обласна спілка споживчих товариств підприємцю Олександру Волинцю.

Цю справу вчора, 25 червня, слухали у Господарському суді Волинської області.

Достатніх доказів немає
Інтереси Волинської облспоживспілки представляли Федір Данилік та Людмила Любчук. Зі сторони відповідача не було нікого. Перед початком засідання суддя Господарського суду Любов Черняк пояснила присутнім, що отримала клопотання від Олександра Волинця про перенесення розгляду справи через те, що підприємець перебуває на стаціонарному лікуванні. Ця причина для представників позивача виявилася не досить поважною. Тож вони наполягли на тому, щоб розгляд судової справи розпочався без участі Волинця.
Любов Черняк дослухалася до думки представників позивача і розгляд справи розпочався без підприємця.
Суддя заслухала позовні вимоги, а також ознайомилася із доказами у справі. Зокрема, як розповів Федір Данилік, причиною того, що Волинська облспоживспілка хоче позбавити Олександра Волинця торгового місця, є його розташування на газопроводі високого тиску. Мовляв, ще у грудні минулого року підприємця попередили листом про намір не продовжувати терміну договору з ним. Однак, як з’ясувалося, достатніх доказів того, що такий лист дійсно направлявся Волинцю, поки представники Волинської облспоживспілки не можуть надати. Дивує суддю Любов Черняк і те, що коли з Олександром Волинцем у 2009 році укладався договір на надання торгового місця, то питання про газову трубу не виникало.
«Підприємець же не самовільно зайняв цю територію?» - перепитувала Любов Черняк.
Також відкритим залишається й питання про виплату неустойки. Чому людина, якій дозволили облаштувати торгову точку на газовій трубі високого тиску, має не лише піти з насидженого місця, а й компенсуватище якісь кошти? Чіткої відповіді на це питання у суді не прозвучало.
Тож розгляд справи вирішили відкласти до серпня.
Вимоги протизаконні?
На судовому засіданні був присутній Олександр Пасічник, колишній підприємець «Завокзального» ринку, якому теж доводилося відстоювати свої інтереси й боротися з Волинською облспоживспілкою в судах. Він вирішив підтримати колишнього колегу Олександра Волинця.
За словами Пасічника, Олександр Волинець ще у 2004 році, з дозволу Луцького госпрозрахункового ринку, за власні гроші створив торгове місце, облаштував його на території 39 квадратних метрів. І воно так простояло до цього часу.
«Волинська облспоживспілка подала до суду, щоб Олександр Волинець повернув їм начебто торгове місце. Хоча насправді – це означає повернути земельну ділянку. Але в суді так питання не ставиться. Крім того вони хочуть зобов’язати Волинця зруйнувати свій павільйон, який він збудував ще за часів госпрозрахункового ринку й відкрито йому говорять: «Пішов геть!». Вони стверджують, що попереджали його завчасно, ще у 2012 році, і за період з січня по червень 2013 року збираються зняти з нього плату в подвійному розмірі - 4600 гривень за кожен місяць, однак ця вимога протизаконна», - висловив припущення Пасічник.
На переконання чоловіка, Волинська облспоживспілка ввела в оману Луцьку міську раду та Олександра Волинця, адже коли підприємець сплачував кошти за торгове місце, то в його розумінні це була суборенда земельної ділянки.
«Оскільки ця земельна ділянка належить Луцькій міській раді, закон про оренду комунального майна передбачає, що плата за суборенду не може перевищувати орендну. Вони ставлять питання про повернення торгового місця, а торгове місце належить Олександру Волинцю, адже металева конструкція – його власність. Коректної постановки питання у позові немає», - стверджує Олександр Пасічник.
Юридичні тонкощі
На переконання колишнього підприємця, у своїх позовах Волинська облспоживспілка усіляко уникає формулювання: «звільнити земельну ділянку», адже тоді б її представникам довелося б обґрунтовувати, що ж вони розуміють під поняттям «торгове місце» і на якій підставі збиралися величезні гроші з підприємців.
«Скоро рік буде, як я не підприємець, свого часу, проти мене Волинська облспоживспілкатакож подавала позови. Тривають провадження облспоживспілки проти мене та моєї дружини Пасічник Олени Вікторівни. Вже майже п’ять років вони перешкоджають користуватися моєю власністю», - розповідає Пасічник.
За словами колишнього підприємця, здійснювалися різноманітні перешкоди, щоб не зміг користуватися своїми павільйонами: заставлялася територія будматеріалами, металевими черепашками та іншим.
«З дозволу ще Луцького госпрозрахункового ринку я створив собі робоче місце. Тоді сплачував 6 гривень за квадратний метр. Тобто платив за користування земельною ділянкою. Коли головою Волинської облспоживспілки став Горгут, почали укладатися угоди про надання в оренду торгових місць. Виникли одразу запитання, що ж то за торгове місце, і що взагалі це поняття означає. Адміністрація ринку спочатку пояснювала, що та сама земельна ділянка. Тільки вона тепер називається торгове місце. Плата за це «торгове місце» зросла в десятки разів», - пригадує чоловік.
«Зараз воно становить 60 гривень за квадратний метр. І як з’ясувалося, ця земельна ділянка не є власністю Волинської облспоживспілки. І вони не мають права, здаючи, фактично, її в суборенду, брати плату більшу, ніж самі сплачують у бюджет міської ради Луцька», переконаний Пасічник.
Суди йдуть за Волинською облспоживспілкою
«Я у судах чітко поставив питання, що ж тоді мені здавала облспоживспілка і що тепер вимагає повернути? Виходило так, що Волинська облспоживспілка дала мені в оренду мій же павільйон і, в обхід закону, назвала ту обородку не суборендою земельної ділянки, а наданням в оренду якогось «торгового місця». Закон передбачає, що передавати в оренду якісь віртуальні речі не можна», - заявляє колишній підприємець. Однак суди чомусь не стають на бік чоловіка, хоча, на його переконання, аргументи у нього достатньо вагомі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus