USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку почали освячувати паску. ФОТО

4 Травня 2013 13:48
Напередодні свята Великодня у луцьких храмах уже розпочали освячувати паску.
Перші обряди освячування відбулися у Свято-Покровському кафедральному храмі УПЦ та Свято-Троїцькому кафедральному соборі УПЦ КП, що у Луцьку, 4 квітня.
Освячування пасок у Свято-Покровському кафедральному храмі розпочалося приблизно об 11 годині під керівництвом отця Петра Муляра. За його словами, оскільки неможливо освятити паску всім охочим в нічний час після звершення Пасхального богослужіння, яке цього року розпочинається опівночі 5 травня, і Божественної літургії, у великих містах, обласних центрах паска освячується напередодні Великодня. «Задля того, аби задовольнити потреби людей, для того щоб люди вже могли освятити і поставити і після нічного богослужіння у церкві уранці розговлятися пасхальною трапезою», - додав священнослужитель.
Як розповів отець Петро Муляр, зазвичай до храму напередодні Великодня і на, власне, пасхальну заутреню приходить приблизно однакова кількість людей. Утім, у переддень свята паску освячують лише у великих храмах, тоді як нічна божа служба відбувається у всіх церквах Волинської єпархії УПЦ.
Прихожанка Свято-Покровського храму лучанка Ольга Андріївна розповіла: «Для мене – норма попоститися, посповідатися, причаститися і посвятити паску. Свячу паску і яйця – не більше. Можу ще сіль. Не кладу м’яса, ковбаси. Не вважаю за потрібне, тому що основний символ Пасхи – це яйце. Для мене цього вистачає». З її слів, вона зазвичай відвідує нічне богослужіння, утім сьогодні на прохання матері пішла до храму напередодні Великодня.






































Годиною пізніше, приблизно опівдні обряди освячування паски, один з яких здійснив отець Сергій Мельничук, розпочалися і в Свято-Троїцькому кафедральному соборі Волинської єпархії УПЦ КП. За його словами, Великдень - найбільше і найвеличніше свято в православній вірі. «Воскресіння ми святкуємо не тільки Христове, але й наше власне майбутнє воскресіння… Всі ми прийдемо на Божий суд, коли Христос зійде на землю. А зараз, поки ми ще живемо на землі, стараємося чим побільше зробити добрих діл і не робити злих. Бо під час страшного суду добрі діла оправдають, а злі – осудять. Пам’ятаймо про це завжди», - розповів він вірянам. Окрім того, священнослужитель зауважив, що освячену паску не можна споживати сьогодні, а лише після звершення Пасхальної божої служби, яка цього року розпочнеться в ніч з 4-ого на 5-е травня.
Прихожанка храму Євгенія Василівна розповіла, що колись ходила у собор на всю нічну. «А зараз я не можу всю ніч простояти. Піду ще на Плащаницю», - додала вона.
Розповіла Євгенія Василівна і про те, як готується до свята. «Щоб так дуже посту притримувалася, то не можу сказати. Причащалася і сповідалася перед Пасхою, адже хочеться піти до Бога, попросити прощення, щоб дав здоров’я і сказати Йому: спасибі. В церкву треба ходити, бо тут нічого поганого не вчать», - зауважила вона. Тож, сьогодні жінка прийшла з найменшою з 4-ох внуків.





































Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus