USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку рятуватимуть будинки, де може загинути 10 осіб

21 Жовтня 2013 11:02
Через зсув ґрунту будинки на непарній стороні вулиці герої УПА у Луцьку можуть зруйнуватись. Багато з них вже звисають над урвищем, а інших будинків лінія обриву розташована на відстані 1-2 метрів. На віддалі 2-3 метрів по території забудови утворились тріщини, які свідчать, що найближчим часом при першій зливі виникне зсув ґрунту.
В облдержадміністрації передбачають, що через зсув «можливе раптове руйнування житлових будинків з ймовірною загибеллю понад 10 ociб та загальною кількістю постраждалих понад 100 ociб».
Гроші з державного та місцевого бюджетів виділили на боротьбу із зсувом ґрунту на березі ріки Стир, які набули загрозливого характеру у зв’язку з інтенсивними опадами за останні місяці.
Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Волинської облдержадміністрації 11 жовтня уклав угоду з ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» задля запобігання надзвичайній ситуації на території житлової забудови на вулиці Героїв УПА у Луцьку. Вартість угоди склала 16,84 мільйона гривень. Про це повідомляється у Віснику держаних закупівель».
Довідка:
Протягом останніх років на території житлової забудови на вулиці Героїв УПА, 13-73 (непарна сторона) у Луцьку вздовж берегової лінії стариці річки Стир спостерігаються зсувні процеси грунту. Для вирішення цього питання розробили проект, суть якого полягала у спрямлені русла Стиру, а в мicтi штучно сформованої стариці – створити систему ставків, з’єднаних трубами. У місці спрямлення зв’язок нового русла зi старим ліквідували шляхом створення насипу (дамби). Берег iз житловими будинками частково укріпили.
На сьогодні в описаному районі ситуація набула критичного характеру. Вздовж берегової лінії стариці річки Стир відбуваються зсувні процеси грунту, які набули загрозливого характеру у зв’язку з інтенсивними опадами за останні місяці.
Відповідно до експертного висновку, наданого ПАТ «Інститут «Волиньводпроект», основною причиною зсуву грунту на території житлової забудови є те, що біля підніжжя схилу відбувається інтенсивна суфузія грунту, адже геологічна будова схилу складається iз лесовидних суглинків, які при їх насиченні водою опливають, створюючи так звані козирки, які обвалюються в старицю, зменшуючи відстань до будинків, що може призвести до загрози життю або здоров’ю населення внаслідок їх руйнування. Житлова забудова на цій ділянці представляє одно- i двоповерхову цегляну забудову двадцятилітньої i більше давності, багато з них звисають над урвищем, а до інших будинків лінія обриву розташована на відстані 1-2 метри На віддалі 2-3 метрів по території забудови утворились тріщини, які свідчать, що найближчим часом при першій зливі виникне зсув грунту.
У зв’язку з погіршенням погодних умов та порушенням нормальних умов життєдіяльності населення на вулиці Героїв УПА, 13-73 у Луцьку, є загроза виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру регіонального рівня в результаті виникнення зсуву, внаслідок якого можливе раптове руйнування житлових будинків з ймовірною загибеллю понад 10 oci6 та загальною кількістю постраждалих понад 100 oci6.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Іра Показати IP 21 Жовтня 2013 16:16
Який жах! Я ж там живу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus